Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό με «χρυσό» σκόρερ τον Κρμέντσικ στο 90’ και κατέκτησε το 8ο Κύπελλο της ιστορίας του, επιστρέφοντας στους τίτλους και έκλεισε με γλυκό τρόπο τη σεζόν.
 
Είδαμε έναν τελικό που είχε πολλές διαφορετικές εικόνες. Με έναν Ολυμπιακό να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, να χάνει πολλές ευκαιρίες μετά το γκολ της ισοφάρισης του Εμβιλά στο 50’, αλλά και έναν ΠΑΟΚ που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη και τους χώρους που έδωσαν οι Πειραιώτες στους Θεσσαλονικείς, αμέσως μετά την είσοδο του ξεκούραστου Κρμέντσικ στο ματς.
 
Ο Τσέχος που έχασε τα «άχαστα» στο 84’ και στο 85’, εκμεταλλεύτηκε την φοβερή μπαλιά  τακουνάκι του Ζίφκοβιτς και στο 90’ χάρισε το Κύπελλο στην ομάδα του. Εκτός από τον Κρμέντσικ, τον τίτλο του MVP διεκδικεί σίγουρα και ο Πασχαλάκης, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει να λέει σίγουρα για την επιπολαιότητά του στην τελική προσπάθεια.
 
Σε τέτοια ματς συνήθως καταλαβαίνεις πολλά με το «καλημέρα» για τη μοίρα του αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κυριάρχησε κάποια ομάδα, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει μεγάλη «μάχη».
 
Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε ένα παιχνίδι το οποίο ήταν αναμενόμενα αναγνωστικό στα πρώτα λεπτά, με τη μια ομάδα να «σκανάρει» την άλλη.
 
Η πρώτη καλή φάση της αναμέτρησης άργησε κάπως να έρθει, ήταν για τον Ολυμπιακό και ήταν πολύ καλή, αλλά το 13ο λεπτό δεν αποδείχθηκε γουρλίδικο για τους Πειραιώτες. Έπειτα από αντεπίθεση που εκδηλώθηκε με τον Μασούρα, ο διεθνής άσος είχε την επιλογή του Μπρούμα και του Ελ Αραμπί και σοφά -λόγω θέσης και ταχύτητας- επέλεξε τον Πορτογάλο, που δεν τον δικαίωσε καθώς νικήθηκε από τον Πασχαλάκη.
 
Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε σταδιακά, κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και «απάντησε» στις ευκαιρίες, με ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία: Ο Ουάρντα έκανε κεφαλιά-πάσα, ο Σα είχε κακή αντίδραση και ουσιαστικά έχασε τη φάση, αλλά δεν το πλήρωσε, καθώς ο Σφιντέρσκι (26’) έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά.
 
Οι ευκαιρίες ήταν 1-1, αλλά οι δύο «μονομάχοι» δεν πήγαν ισόπαλοι στα αποδυτήρια.
 
Στο 34’ ο Σβαμπ προσπάθησε να τσιμπήσει την μπάλα σε διεκδικούμενη φάση, προερχόμενος πίσω από τον Εμβιλά που άργησε να αντιδράσει και βρήκε το πόδι του Αυστριακού. Ο Ολλανδός διαιτητής υπέδειξε πέναλτι, ο Βιεϊρίνια ευστόχησε για το 0-1, με τον Σα πάντως να πέφτει καλά, δείχνοντας τον δρόμο προς τη νίκη στον «δικέφαλο».

 
Το μόνο αξιοσημείωτο μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου ήταν μια φάση από την οποία ζήτησαν πέναλτι από τον Ολυμπιακό σε πτώση του Ανδρούτσου από μαρκάρισμα του Βαρέλα. Με μια πρώτη ματιά δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι.
 
Τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μετά τα πρώτα 45 λεπτά αγώνα, ανάγκασαν τον Πέδρο Μαρτίνς και τους Πειραιώτες συνολικά να βρουν λύσεις ώστε να ανατρέψουν την κατάσταση.
 
Η προφανής επιλογή ήταν η είσοδος του Φορτούνη, που πέρασε αντί του ανούσιου Μπρούμα ανέβασε τους «ερυθρόλευκους» που πίεσαν πολύ στα πρώτα λεπτά και δεν άργησαν να ανταμειφθούν.
 
Ο διεθνής άσος στο 50΄«σέρβιρε» μέσω κόρνερ για τον Εμβιλά που με πλασέ (εκμεταλλευόμενος την αδράνεια του Βιεϊρίνια) από την καρδιά της αντίπαλης άμυνα εξιλεώθηκε για το πέναλτι, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

 
Από εκείνο το σημείο οι Θεσσαλονικείς κλείστηκαν στο καβούκι τους και έβλεπαν τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν την κατοχή και να πιέζουν για την επίτευξη και δεύτερου τέρματος.
 
Το πλησίασαν με τον Μασούρα (56’), τον Φορτούνη (58’) και τον Ελ Αραμπί (64’) αλλά αντέδρασε σωστά ο εκ των κορυφαίων του αγώνα Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Μέχρι το 80’ ο ΠΑΟΚ είχε παθητικό ρόλο, μέχρι που μπήκε ο Κρμέντσικ και σε διάστημα δύο λεπτών βρέθηκε τετ α τετ με τον Σα.
 
Στο 84’ έστειλε την μπάλα πάνω την εστία με ψηλοκρεμαστό πλασέ και στο αμέσως επόμενο λεπτό έχασε ανεπανάληπτο τετ α τετ, με τον Σα να απλώνει το αριστερό του πόδι και να διώχνει σε κόρνερ.
 
Τελικά ο Ολυμπιακός δεν έμαθε από τα λάθη του και έδωσε τη δυνατότητα ξανά στον Κρμέντσικ να βρεθεί απέναντι από τον Σα και μετά από έξοχη μπαλιά  τακουνάκι του Ζίφκοβιτς, πλάσαρε στο 90’ σωστά και έγραψε το τελικό 1-2, χαρίζοντας το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ.

 
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Παπασταθόπουλος (25’ Ρεαμπτσιουκ), Σεμέδο, Εμβιλά, Ανδρούτσος, Καμαρά (90’+2’ Βαλμπουενά), Μπουχαλάκης, Χολέμπας, Μπρούμα (46’ Φορτούνη), Μασούρας (86’ Χασάν), Ελ Αραμπί

Ads

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Ροντρίγκο, Σβαμπ, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Μπαμπά (90 +5’ Μιχάι), Ζίβκοβιτς, Ουάρντα (80’ Τσιγγάρας), Σφιντέρσκι (80’ Κρμέντσικ)

Διαιτητής: Μάκελι Ντάνι (Ολλανδία)
Βοηθοί: Στέγκστρα Χέσελ, Ντε Φρις Γιάν (Ολλανδία)
4ος Διαιτητής: Καραντώνης Δημήτριος (Ημαθίας)
VAR: Μπλομ Κέβιν (Ολλανδία)
AVAR: Πετρόπουλος Τρύφωνας (Αρκαδίας)