Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής του ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής της Super League 1, επικρατώντας με 2-1 με ανατροπή.

Ads

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με ωραία εκτέλεση και το έκτο φετινό γκολ του Παλάσιος μόλις στο 6’, ενώ ζήτησαν πέναλτι στο 29΄ σε ανατροπή του Αϊτόρ από τον Τσιγγάρα, κάτι που αρνήθηκε ο Λετονός διαιτητής Τρεϊμάνις.

Ωστόσο κατάφεραν να ακολουθήσουν το πλάνο τους για τουλάχιστον 75 λεπτά, όμως οι δύο αναγκαστικές αλλαγές που έκαναν, σε συνδυασμό με το ότι οι Θεσσαλονικείς -που είχαν δοκάρι στο 25’ σε κεφαλιά του Τσόλακ- ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στην επανάληψη, τους οδήγησαν στην τρίτη διαδοχική ήττα.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε τις οκτώ νίκες στα τελευταία εννιά ματς και έμεινε στο -9 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ ο Παναθηναϊκός με τη νέα του ήττα υποχώρησε στην έκτη θέση της βαθμολογίας.

Ads

O ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με σύστημα 4-2-3-1, τον Πασχαλάκη στην εστία και τους Σάστρε, Ίνγκασον, Μιχαηλίδη και Βιεϊρίνια στα μετόπισθεν. Τσιγγάρας και Κούρτιτς αποτέλεσαν τους κεντρικούς χαφ, με τους Ζίβκοβιτς, Αουγκούστο και Μουργκ να συνθέτουν την τριπλέτα πίσω από τον Τσόλακ που ήταν ο σέντερ φορ.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη «κατέβηκε» έχοντας ως σχηματισμό το 4-3-3 και τον Μπρινιόλι κάτω από τα γκολπόστ, ενώ Σάντσες, Σένκεφελντ Βέλεθ και Χουάνκαρ ήταν η τετράδα στην άμυνα. Ρούμπεν Πέρεθ, Λούντκβιστ και Αλεξανδρόπουλος έπαιξαν στον άξονα, με τους Παλάσιος-Αϊτόρ να αγωνίζονται στα άκρα και τον Ιωαννίδη μοναδικό προωθημένο.

Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να ξεκινήσει το ντέρμπι με τον καλύτερο τρόπο, όταν από εκτέλεση φάουλ και πάσα του Ρούμπεν Πέρεθ για τον Παλάσιος την κατάλληλη στιγμή, ο Αργεντινός εξτρέμ πάτησε περιοχή, άδειασε τον Ζίβκοβιτς και «εκτέλεσε» τον Πασχαλάκη, για το 0-1 στο 6’.

Το πλάνο των «πράσινων» περιλάμβανε πίεση στην μεσαία γραμμή προκειμένου ο αντίπαλος να μην μπορεί να «απλώσει» το παιχνίδι του και άμεσες επαφές με την μπάλα για να «χτυπήσουν» σε κάποια κόντρα. Κάτι που συνέβη ουσιαστικά στην συνέχεια.

Με τους γηπεδούχους να παίρνουν την κατοχή της μπάλας, αλλά να μην βρίσκουν διαδρόμους προς την εστία του Μπρινιόλι. Ενώ θα μπορούσαν να βρεθούν πίσω στο σκορ με 0-2, αν ο Αϊτόρ δεν σπαταλούσε την πολύ ωραία μπαλιά του Βέλεθ για τον Παλάσιος που πάσαρε στον Ισπανό μέσο ακολούθως, λόγω… στραβοκλωτσιάς, στο 16΄.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 25ο λεπτό για να καταγραφεί η πρώτη καλή στιγμή του ΠΑΟΚ, με τον Μουργκ να βγάζει ωραία σέντρα από αριστερά, τον Τσόλακ να παίρνει την κεφαλιά από τον Χουάνκαρ, αλλά την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι της εστία του Μπρινιόλι.

Τρία λεπτά μετά, ο Παναθηναϊκός «απάντησε», με την κεφαλιά «ψαράκι» του Σάντσες από την εκτέλεση φάουλ του Ρούμπεν Πέρεθ, αλλά ο Πασχαλάκης οριζοντιώθηκε και απέκρουσε εντυπωσιακά.

Μάλιστα, στην εξέλιξη της φάσης, ο Τσιγγάρας έδιωξε μεν την μπάλα, αλλά γλίστρησε και βρήκε το πίσω μέρος του ποδιού του Αϊτόρ, που ήταν εντός περιοχής. Ο διαιτητής Τρεϊμάνις είδε τη φάση στο μόνιτορ, μετά από υπόδειξη του VAR, ωστόσο δεν καταλόγισε το πέναλτι.

Ακολούθησαν αρκετές διακοπές, που έκοψαν τον όποιο ρυθμό, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν τον έλεγχο, αλλά να συνεχίζουν να υπολείπονται σε ιδέες και δημιουργία.

Έφτασαν δε κοντά στην ισοφάριση στο πρώτο των συνολικά… εννιά λεπτών καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Όταν ο αμαρκάριστος Τσόλακ έκανε το ανάποδο «ψαλίδι» μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπρινιόλι.

Νωρίτερα, οι φιλοξενούμενοι «έχασαν» τον Λούντκβιστ λόγω τραυματισμού στο 41’, ενώ είδαν τον Ιωαννίδη να κάνει κακή εκτίμηση σε μια φάση που… υποσχόταν περισσότερα. Πήγαν ωστόσο στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 1-0.

Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να είναι το ίδιο απειλητικός με το πρώτο μέρος, ενώ στάθηκε εκ νέου άτυχος, καθώς και ο Αλεξανδρόπουλος αποχώρησε τραυματίας στο 68ο λεπτό, αναγκάζοντας τον Γιοβάνοβιτς να ρίξει στο ματς τον Αγιούμπ που, όπως και ο Γκατσίνοβιτς, έκανε το ντεμπούτο του, για να διασφαλίσει την διατήρηση του υπέρ της ομάδας του σκορ.

Τα κατάφερε μάλιστα παρότι ο αντίπαλος ήταν σταθερά στην επίθεση, δεν μπόρεσε να του κάνει φάση για γκολ, μέχρι την φάση του 77’. Όταν από το… πουθενά, ο Ίνγκασον έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά το γύρισμα του Ζίβκοβιτς, η μπάλα βρήκε στο πίσω μέρος του ποδιού του Γκατσίνοβιτς, ο Μπρινιόλι ακούμπησε την μπάλα αλλά δεν την έδιωξε, αυτή πέρασε από όλους και τελικά ο Ισλανδός αμυντικός έκανε το 1-1.

Με την ψυχολογία υπέρ του ο «δικέφαλος του Βορρά» προσπάθησε να κάνει την ολική ανατροπή, απέναντι στο «τριφύλλι» που έδειχνε κουρασμένο και, με «πειραματικό» κέντρο είχε οπισθοχωρήσει αρκετά, ιδίως προς το τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης.

Αφού «προειδοποίησε» στο 85’, με το ωραίο σουτ του Ζίβκοβιτς, που κατέληξε στην αγκαλιά του Μπρινιόλι, τελικά έφτασε στο 2-1 δύο λεπτά μετά. Με την «φωτοβολίδα» του Σάστρε από τα 30 μέτρα, η οποία βρήκε και στο οριζόντιο δοκάρι, για να καταλήξει η μπάλα εντός εστίας.

Ο Τρεϊμάνις υπέδειξε άλλα έξι λεπτά καθυστερήσεις, ενώ καταλόγισε και πέναλτι το οποίο πήρε πίσω, σωστά αυτή την φορά, μετά την χρήση VAR στο πέμπτο εξ αυτών, για υποτιθέμενη ανατροπή του Μιτρίτσα από τον Σάντσες.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ίνγκασον, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (64’ Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας (64’ Μιτρίτσα), Κούρτιτς (82’ Σβαμπ), Μουργκ (46’ Μπίσεσβαρ), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Τσόλακ (64’ Άκπομ)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Λούντκβιστ (41’ Βιτάλ), Αλεξανδρόπουλος (68’ Αγιούμπ), Παλάσιος (80’ Καρλίτος), Ιωαννίδης (68’ Γκατσίνοβιτς), Αϊτόρ (80’ Χατζηγιοβάνης)

Διαιτητής: Τρεϊμάνις Άντρις (Λετονία)
Βοηθοί: Γκουντερμάνις Χάραλντς, Σπασιονίκοβς Αλεξέις (Λετονία)
4ος Διαιτητής: Τζήλος Αθανάσιος (Λάρισας)
VAR: Μπέμπεκ Ιβάν (Κροατία)
AVAR: Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος (Αρκαδίας)

Δείτε τα εδώ γκολ και τα καλύτερα στιγμιότυπα

Η βαθμολογία

image