Δείχνοντας πως θα έχει όλα τα φόντα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 2-0 του Ολυμπιακού, στο κλασσικό ντέρμπι του Ελληνικού ποδοσφαίρου και στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής των playoffs της Super League.

Ads

Οι «πράσινοι» ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα όπου «σφράγισαν» ουσιαστικά τη νίκη τους, χάρη σε γκολ του Σπόραρ στο 28’ και αυτογκόλ του Ελ Αραμπί στο 36’, έχοντας απέναντι τους ερυθρόλευκους, που ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και των τελευταίων εμφανίσεων τους, γνωρίζοντας την ήττα έπειτα επί 21 ματς και μην μπορώντας να νικήσουν τον αιώνιο αντίπαλο τους για τρίτη φορά στη σεζόν.

Έτσι ο Παναθηναϊκός έκανε δεύτερη σερί νίκη στο μίνι πρωτάθλημα και επανήλθε στην κορυφή της βαθμολογία με 69 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός έμεινε στους 63 βαθμούς και την τρίτη θέση.

Στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ θα παίξει ο Παναθηναϊκός την επόμενη αγωνιστική των playoffs, την ΑΕΚ θα υποδεχτεί στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός.

Ads

Η βαθμολογία

image
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σχηματισμό 4-3-3. Ο Μπρινιόλι κάθισε στην εστία, έχοντας Σάντσες, Σένκεφελντ, Σάρλια και Χουάνκαρ τετράδα στα μετόπισθεν. Ρούμπεν, Τσέριν και Κουρμπέλης αποτέλεσαν τους τρεις χαφ στον άξονα, με τους Παλάσιος, Σπόραρ και Μπερνάρ να συνθέτουν την επιθετική τριπλέτα.

Ο Ζοσέ Ανιγκό από την άλλη παράταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-2-3-1. Βάζοντας τον Πασχαλάκη κάτω από τα γκολπόστ και τους Ροντινέι, Παπασταθόπουλο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ στην ευθεία στην άμυνα. Εμβιλά και Χουάνγκήταν οι δύο «κόφτες», με τους Μασούρα, Χάμες και Φορτούνη να κινούνται πίσω από τον Ελ Αραμπί που αγωνίστηκε στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε άμεσα διάθεση να πρεσάρει ψηλά, με αποτέλεσμα να πάρει την κατοχή της μπάλας και παράλληλα προσπάθησε να επιτεθεί κυρίως από τα δεξιά με τους Παλάσιος και Σάντσες.

Μόλις στο 6’, ο Χουάνκαρ σέντραρε από αριστερά, ο Παλάσιος «έστρωσε» στον Μπερνάρ που σούταρε με την μια αλλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Ενώ, τρία λεπτά μετά, από ωραία κίνηση του Σάντσες, ο Μπα έκανε το… τσαφ, η μπάλα έφτασε στην περιοχή στον Σπόραρ, ωστόσο το πλασέ του ήταν αδύναμο και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε εύκολα.

Ο Ολυμπιακός αν και ξεκίνησε με μια άκρως επιθετική 11άδα, εντούτοις δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός, έχοντας μάλιστα και δυσκολίες στην αντιμετώπιση των μπαλιών που γίνονταν στην «πλάτη» της άμυνας του, όντας αρκετά ευάλωτος.

Ένας τραυματισμός του Σάρλια ανάγκασε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να «ξοδέψει» απρόσμενα μια αλλαγή, βάζοντας μόλις στο 15’ τον Μάγκνουσον και στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Τσέριν σέντραρε από δεξιά, ο Παλάσιος έκανε μια γυριστή κεφαλιά όμως έστειλε τη μπάλα εκατοστά έξω από το δεξιό δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη.

Ένα αδύναμο πλασέ του Χάμες στο 18’, το οποίο απέκρουσε εύκολα ο Μπρινιόλι, ήταν η μοναδική υποψία φάσης των Πειραιωτών, την ώρα που οι «πράσινοι» συνέχισαν να ψάχνουν το 1-0 με ηρεμία και κάθετες ή «βαθιές» ενίοτε μπαλιές, ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό.

Τελικά βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα λίγο πριν το ημίωρο, όταν από γέμισμα του Ρούμπεν για τον Σπόραρ, ο Παπασταθόπουλος έκανε χοντρή «γκάφα», γυρίζοντας προς τον Πασχαλάκη, ο Σπόραρ έκλεψε τη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0.

Έχοντας το μομέντουμ υπέρ του, ο Παναθηναϊκός θέλησε να το εκμεταλλευτεί και να πάει για ένα δεύτερο τέρμα που θα τον έβαζε σε θέση αφεντικού στο ντέρμπι. Ο Σάντσες έκανε την επέλαση από δεξιά, έφτασε περιοχή, σούταρε και ανάγκασε τον Πασχαλάκη να διώξει εντυπωσιακά, στο 34’. Παράλληλα, ίδια ήταν η κατάληξη και ένα λεπτό αργότερα, αυτή την φορά σε προσπάθεια του Σπόραρ.

Η καθολική ανωτερότητα των γηπεδούχων επιβραβεύθηκε, στο 36’, έστω και με ένα ακόμα «δώρο» του αντιπάλου τους: εκτέλεση κόρνερ του Μπερνάρ από αριστερά, κεφαλιά του Ελ Αραμπί προ του Κουρμπέλη στο πρώτο δοκάρι και η μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 2-0.

Με την Λεωφόρο να… φλέγεται, ο Ολυμπιακός κατέγραψε την πρώτη του πολύ καλή, διπλή, ευκαιρία στο 40ο λεπτό, χωρίς ωστόσο να πάει στα αποδυτήρια με ένα γκολ διαφορά. Με τον Σένκεφελντ να διώχνει με τάκλιν το σουτ του Χουάνγκ που είχε κατεύθυνση προς την εστία και τον Μπρινιόλι να αποκρούει την κοντινή κεφαλιά του Μασούρα, μετά από σέντρα του Φορτούνη από αριστερά.

Βλέποντας το νωθρό επιθετικά πρόσωπο της ομάδα του, ο Ζοζέ Ανιγκό προέβη σε διπλή αλλαγή στην ανάπαυλα, μόνο σε πρόσωπα ωστόσο, βάζοντας Μπακαμπού και Μπιέλ αντί των Ελ Αραμπί-Χάμες.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν καλύτερα το δεύτερο 45λεπτο, όντως, κυρίως χάρη στους Μπιέλ και Φορτούνη, με τον πρώτο να κάνει ένα αδύναμο «τακουνάκι» στο 49’ και τον δεύτερο μια κακή κεφαλιά, τρία λεπτά.

Ακόμα και έτσι βέβαια, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να υπερασπιστεί το προβάδισμά του χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, δείχνοντας παράλληλα διάθεση να ψάξει κυρίως μια καλή κόντρα επίθεση, για να «καθαρίσει» το ντέρμπι, όποτε αυτή του προέκυπτε.

Ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε κι αυτός σε διπλή αλλαγή στο 69’-70’, βάζοντας τον Μαντσίνι -που αντικατέστησε τον Κουρμπέλη- στη θέση του Τσέριν και τον Σλοβένο δίπλα στον Ρούμπεν και τον Ιωαννίδη αντί του Σπόραρ.

Όσο περνούσε η ώρα, το σκηνικό παρέμενε ίδιο, χωρίς κάποια ιδιαίτερα αξιόλογη φάση, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να φτάσει απρόσμενα εύκολα θα έλεγε κανείς, στην επικράτηση με 2-0 απέναντι στον Ολυμπιακό και στο +6 απέναντί του.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Σάρλια (15′ Μάγκνουσον), Χουάνκαρ, Κουρμπέλης (70′ Μαντσίνι), Ρούμπεν, Τσέριν (85′ Κλεϊνχέισλερ), Παλάσιος, Σπόραρ (69′ Ιωαννίδης), Μπερνάρ (84′ Τσόκαϊ)

Ολυμπιακός (Ζοζέ Ανιγκό): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Μασούρας (69′ Βαλμπουενά), Χάμες (46′ Μπιέλ), Φορτούνης (81′ Βρουσάι), Ελ Αραμπί (46′ Μπακαμπού)

Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Βοηθοί: Γουαδελούπε Πόρας Αγιούσο, Γκονσάλο Γκαρσία Γκονζάλες (Ισπανία)
4ος Διαιτητής: Παπαδόπουλος Ιωάννης (Μακεδονίας)
VAR: Αλεχάντρο Ερνάντες Ερνάντες (Ισπανία)
AVAR: Ψαρρής Κωνσταντίνος (Ζακύνθου)