Σημειώνοντας την πιο εύκολη νίκη της στο πιο κρίσιμο παιχνίδι, η Αργεντινή επικράτησε 3-0 της Κροατίας στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, με άλλο ένα ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ του Λιονέλ Μέσι και προκρίθηκε πανηγυρικά στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Ads

Ο ηγέτης της Αργεντινής άνοιξε τον δρόμο της πρόκρισης με τρομερή εκτέλεση πέναλτι, πιάνοντας τον Ματέους στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές (25) και στον τελικό θα σπάσει το ρεκόρ, ενώ έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής σε Μουντιάλ (με 11 γκολ) ξεπερνώντας τον Μπατιστούτα.

Ο Άλβαρες πέτυχε άλλα δύο (με το ένα να αποτελεί προϊόν δημιουργίας του Μέσι) και η «αλμπισελέστε» έδωσε το έναυσμα για ένα ξέφρενο πάρτι στους 40 και πλέον χιλιάδες οπαδούς της στις κερκίδες, που βλέπουν τον Μέσι να τους τραβάει πιο κοντά στο όνειρο, περιμένοντας αύριο τον αντίπαλο τους στον τελικό, που θα προκύψει από τον δεύτερο ημιτελικό Γαλλία-Μαρόκο.

Χειροκροτήθηκε ο Μόντριτς κατά την αλλαγή του στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, με την Κροατία να παίρνει συνολικά το χειροκρότημα για την υπέρβαση και την πορεία ως τα ημιτελικά, ενώ θα διεκδικήσει το Σάββατο την τρίτη θέση στον μικρό τελικό.

Ads

Με 4-4-2 κατέβασε την Αργεντινή ο Λιονέλ Σκαλόνι, αφήνοντας στον πάγκο τον ανέτοιμο Ντι Μαρία και επιλέγοντας βασικό τον Παρέδες. Στην εστία ήταν ο Ντίμπου Μαρτίνες, με τους Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο στην άμυνα. Καθαρό εξάρι ο Παρέδες, δίπλα του ο ΜακΆλιστερ και οι Έντσο Φερνάντες, Ντε Πολ στα πλάγια. Ο Μέσι είχε ελεύθερο ρόλο στο πλάι του Άλβαρες στην επίθεση.

Με 4-3-3 παρέταξε την Κροατία ο Ζλάτκο Ντάλιτς. Ο Λιβάκοβιτς στο τέρμα και οι Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα στην τετράδα της άμυνας. Κλασική τριάδα στον άξονα οι Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς, Μόντριτς, με τους Πάσαλιτς, Πέρισιτς στα εξτρέμ και τον Κράμαριτς στην κορυφή της επίθεσης.

Η Αργεντινή στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού έδωσε χώρο και μπάλα στους Κροάτες, θέλοντας να τους «βγάλει» από το καβούκι τους. Από το 20λεπτο και μετά η «αλμπισελέστε» άρχιζε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, αλλά χωρίς την μεγάλη φάση, ωστόσο γυρόφερνε αρκετές φορές την μπάλα επικίνδυνα γύρω από την περιοχή του Λιβάκοβιτς.

Στο 31ο η Κροατία είχε μια καλή στιγμή, όταν ο Πέρισιτς από κοντά έκανε την σέντρα σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε και πέρασε πάνω από την εστία. Ένα λεπτό αργότερα η Αργεντινή κέρδισε πέναλτι, αφού ο Άλβαρες έφυγε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, πλάσαρε αδύναμα τον Λιβάκοβιτς ο οποίος δεν πρόλαβε να… φρενάρει και ανέτρεψε τον φορ της Αργεντινής.

Στο 34’ ο Λιονέλ Μέσι με φοβερή εκτέλεση έκανε το 1-0, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο φτάνοντας τα 11 γκολ  ξεπερνώντας τον Μπατιστούτα!

Μετά το γκολ οι Κροατές έδειχναν να πέφτουν ψυχολογικά και να τα έχουν χαμένα στον αγωνιστικό χώρο, με την ομάδα του Σκαλόνι να κρατάει μπάλα και να προσπαθεί να βρει την ευκαιρία που θα της έδινε προβάδισμα δύο τερμάτων.

Έτσι και έγινε στο 39’ όταν ο Μέσι «τσίμπησε» τη μπάλα προ του Μπρόζοβιτς, ο Άλβαρες έκανε κούρσα 60 μέτρων, πήρε τρεις κόντρες και σκόραρε με κοντινό πλασέ για το 2-0 μέσα σε έντονους πανηγυρισμούς από 40 και πλέον χιλιάδες οπαδούς που βρέθηκαν στο «Lusail».

Ο ΜακΆλιστερ στο 42ο λεπτό λίγο έλειψε να βρει και τρίτο τέρμα για την Αργεντινή όταν πήρε την κοντινή κεφαλιά, αλλά ο Λιβάκοβιτς έκανε μια φοβερή επέμβαση και έδιωξε. Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα δεν άλλαξε κάτι, με την Αργεντινή να πηγαίνει στα αποδυτήρια με προβάδισμα δυο τερμάτων και την Κροατία να καλείται να δείξει αντίδραση στο δεύτερο μέρος του αγώνα.

Η «αλμπισελέστε» μπήκε με το ίδιο τέμπο και στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας μια μεγάλη ευκαιρία για το 3-0 στο 58’. Μετά από τρομερό ένα-δυο του Μέσι με τον Έντσο, ο πρώτος έκανε το τελείωμα από δύσκολη γωνία αλλά ο Λιβάκοβιτς είχε καλή θέση και έδιωξε.

Στο 62’ η Κροατία είχε την ευκαιρία να μειώσει, όταν οι παίκτες του Ντάλιτς βρέθηκαν στα καρέ της Αργεντινής, αλλά ο Ντίμπου έδιωξε πριν κάποιος αντίπαλος εκτελέσει εξ επαφής!

Η ομάδα του Σκαλόνι δεν σταμάτησε εκεί και στο 69ο λεπτό έκανε το 3-0, όταν ο Μέσι έκανε μια απίθανη ατομική ενέργεια, με τον Γκβάρντιολ να μην μπορεί να τον κόψει ούτε με φάουλ, έσπασε στον Άλβαρες και εκείνος με κοντινό πλασέ έδωσε αέρα τριών τερμάτων στην ομάδα του, τελειώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι.

Στην συνέχεια έκανε την είσοδο του και ο Πάουλο Ντιμπάλα ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί ξανά στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ ο σπουδαίος Μόντριτς καταχειροκροτήθηκε όταν βγήκε αλλαγή, με τον κόσμο να τον αποθεώνει στον τελευταίο χορό του!

Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα δεν άλλαξε κάτι, η Κροατία δεν μπορούσε να αντιδράσει και πολύ, με την Αργεντινή να φεύγει για τον μεγάλο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Γαλλία-Μαρόκο.

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι) Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (86′ Φόιτ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο, Ντε Πολ (74′ Παλάσιος), Φερνάντες, Παρέδες (62′ Λι. Μαρτίνες), Μακ Άλιστερ (86′ Κορέα), Μέσι, Άλβαρες (74′ Ντιμπάλα)

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (46′ Όρσιτς), Μόντριτς (81′ Μάγερ), Μπρόζοβιτς (50′ Πέτκοβιτς), Κόβατσιτς, Πάσαλιτς (46′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (72′ Λιβάγια), Πέρισιτς

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)