Που πήγαν τα χρήματα από έξι φιλανθρωπικούς αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος ο Λιονέλ Μέσι και οι φίλοι του; Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής λέει πως πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι ελεγκτές της εφορίας όμως έχουν άλλη γνώμη και δείχνουν με το δάχτυλο τους παίκτες. Διάφορα έγγραφα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τροφοδοτώντας τις υποψίες.

Ads

Όσοι ήθελαν να δουν τον Μέσι να κάνει τα κόλπα του στο στάδιο Soldier Field στο Σικάγο στις 6 Ιουλίου του 2013, έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους καθώς τα εισιτήρια κυμαίνονταν από τα 55 μέχρι τα 2.500 δολάρια για τους VIP. Βέβαια, για τους VIP υπήρχαν και μπόνους δώρα, όπως μια φανέλα και μια μπάλα υπογεγραμμένη από τον τέσσερις φορές κορυφαίο παίκτη της χρονιάς σύμφωνα με τη FIFA, Λιονέλ Μέσι.

Στο ποδοσφαιρικό σόου με τίτλο «Η μάχη των αστεριών – ο Μέσι και οι φίλοι του εναντίον του κόσμου» συμμετείχαν και άλλοι ποδοσφαιρικοί αστέρες όπως ο Χαβιέ Μασεράνο, συμπαίκτης του Μέσι από την Μπαρτσελόνα, ο τερματοφύλακας της εθνικής Βραζιλίας Ζούλιο Σέζαρ και ο πρώην παίκτης της εθνικής Γαλλίας Τιερί Ανρί.

image

Ads

Εκείνη τη μέρα ο Μέσι ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν είχε τις γνωστές αδιαθεσίες που εμφανίζει συχνά, και σκόραρε τρία από τα εννέα νικητήρια τέρματα της ομάδας του. Το τελικό σκορ του αγώνα έληξε 9-6 υπέρ της ομάδας των ποδοσφαιρικών αστέρων. Το θέαμα διασκέδασε τους 25.000 θεατές. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ένα μέρος των εσόδων θα πάνε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει δημιουργήσει ο Μέσι, το οποίο βοηθάει παιδιά στην Αργεντινή που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, αλλά και παιδιά από χώρες όπως η Συρία και η Ιορδανία.

Ο αγώνας στο Σικάγο ήταν ο τελευταίος από μια σειρά φιλανθρωπικών αγώνων που οργανώθηκαν για το ίδρυμα του Μέσι. Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Μέσι και οι φίλοι του είχαν πραγματοποιήσει πάλι τέτοιου είδους αγώνες στη Μπογκοτά, το Κανκούν και το Μαϊάμι. Σε κάθε αγώνα, τα πλήθη παραληρούσαν στην εικόνα του Μέσι.

Βοηθώντας τους άπορους ή τις τσέπες τους;

Αλλά ο Μέσι και οι φίλοι του πλέον δεν περιοδεύουν, καθώς η δίωξη οικονομικού εγκλήματος της ισπανικής αστυνομίας έχει εστιάσει για πάνω από ένα χρόνο τις έρευνές της σε αυτούς τους αγώνες και πιο συγκεκριμένα στα εκατομμύρια δολάρια που δεν εμφανίζονται στα ταμεία του ιδρύματος του Λιονέλ Μέσι.

Δινόντουσαν πραγματικά στους φιλανθρωπικούς σκοπούς ή μήπως στους λογαριασμούς των παικτών; Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα έχει ήδη αρκετά νομικά προβλήματα στα χέρια του. Ο Μέσι και ο πατέρας του από τον Ιούνιο του 2013 κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον δικαστή το τρέχον έτος. Οι αμφιβολίες για τα “φιλανθρωπικά παιχνίδια” του Μέσι απειλούν τη νομική του θέση και την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη.

Οι μάρτυρες έχουν δείξει στους υπεύθυνους της έρευνας διάφορες αναντιστοιχίες. Έντυπα μεταφοράς χρημάτων δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από τους φιλανθρωπικούς αγώνες μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Καραϊβική. Επιπλέον, υπάρχουν έγγραφα τα οποία εγείρουν αμφιβολίες για το αν όλοι οι μάρτυρες που ανακρίθηκαν ήταν απόλυτα ειλικρινείς, συμπεριλαμβανομένων και του Μέσι.

Κεντρική φιγούρα στο σκάνδαλο είναι ο Γκιγιέρμο Μαρίν, οργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και καλός φίλος του πατέρα του Μέσι. Ο επιχειρηματίας απέκτησε τα εμπορικά δικαιώματα για έξι φιλανθρωπικά παιχνίδια του «Ιδρύματος Λιονέλ Μέσι» για αγώνες στη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική το 2012 και το 2013.

Ένας μάρτυρας αναφέρει ότι η εταιρία παραγωγής «Total Conciertos» κατέβαλε στον Μαρίν 4 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα δύο αγώνων στην Κολομβία. Ο μάρτυρας χαριτολογώντας αναφέρει τα 4 εκατ. δολάρια ως τέσσερα πεπόνια! Ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο Μαρίν χρησιμοποίησε τα χρήματα για να πληρώσει τους παίκτες. Ενώ, δεν είναι τυχαίο ότι 1.3 εκατ. δολάρια από αυτά τα δύο παιχνίδια βρέθηκαν σε λογαριασμό στην Καραϊβική.

Όταν ρωτήθηκε ο Μαρίν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου από τους ανακριτές γι’ αυτά τα ποσά, παραδέχτηκε ότι έχει πρόσβαση σε αυτό τον λογαριασμό μέσω μιας εταιρίας που εδρεύει στην Ουρουγουάη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι 50.000 δολάρια από κάθε παιχνίδι πήγαινε κατευθείαν στο «Ίδρυμα Λιονέλ Μέσι» και δεν έχουν σταλεί ποτέ στον Μέσι προσωπικά.

Όταν ήρθε η σειρά του Μέσι να ανακριθεί στα τέλη του 2013 στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι όλα τα έσοδα από τους αγώνες δωρίστηκαν στο ίδρυμά του ενώ οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν να λάβουν οποιαδήποτε πληρωμή λόγω της φιλίας τους με τον Μέσι. Είναι αλήθεια όμως;

Το ποσό της “αποζημίωσης”

Σύμφωνα με τον Spiegel, υπάρχουν έγγραφα που προέρχονται από την εταιρία «Imagen Deportiva» που ανήκει στον Γκιγιέρμο Μαρίν με έδρα το Μπουένος Άιρες. Η εταιρία είχε στείλει στις 15 Μαρτίου 2013 email στον μάνατζερ του τότε ποδοσφαιριστή της Μπορούσια Ντόρτμουντ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για να τον εντάξει στους “φίλους του Μέσι”. Στο mail η εταιρία προσκαλεί τον παίκτη σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα στο Λος Άντζελες δελεάζοντας τον με ένα “ πακέτο ΄δώρων”, όπως, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο και ένα χρηματικό ποσό που προορίζεται ως αποζημίωση. Το ποσό ήταν 30.000 δολάρια.

Ο ατζέντης του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε στον Spiegel ότι ο πελάτης του είχε προσεγγιστεί από την συγκεκριμένη εταιρία αλλά απέρριψε την προσφορά/πρόσκληση. Στην πορεία όταν η φήμη του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εκτινάχθηκε, μια καινούρια προσφορά έγινε στον ατζέντη του. Μόνο που αυτή τη φορά το ποσό της αποζημίωσης ανέβηκε στα 90.000 δολάρια> Μετά στα 110.000 δολάρια και τέλος έφτασε στα 250.000 δολάρια.

Η προσφορά στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι έχει προσφερθεί στα άλλα αστέρια του ποδοσφαίρου. Πραγματικά, είναι δυνατόν ο Λιονέλ Μέσι -ένας από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο με ετήσιο εισόδημα περίπου 44 εκατ. δολάρια- να διοργανώνει φιλανθρωπικά παιχνίδια στο όνομά του για να καλύπτει μια τέτοια μεγάλη απάτη; Μέχρι στιγμής δεν έχουν ονομαστεί ύποπτοι στην υπόθεση. Ο ίδιος ο Μέσι παραμένει σιωπηλός.