Πέρασαν δώδεκα χρόνια από τότε που ο Γκάρι Κασπάροφ  ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, αλλά τώρα αναθεώρησε την απόφασή του δηλώνοντας πως επιστρέφει στους αγωνιστικούς χώρους.

Ads

Ο 54χρονος Ρώσος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, κυριαρχούσε επί δεκαετίες στον διεθνή σκακιστικό χώρο.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κασπάροφ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, με την συμμετοχή – μεταξύ άλλων – και του Νορβηγού παγκόσμιου πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν.

«Εχω την εντύπωση πως θα αυξήσω τον μέσο όρο ηλικίας», έγραψε, προφανώς αστειευόμενος, στο Twitter, ο Ρώσος, που από τις 14 μέχρι τις 19 Αυγούστου θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλους εννέα παίκτες, εκ των οποίων οι έξι, είναι μέλη του «Grand Chess Tour», δηλαδή από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Ads

Ωστόσο, ο Κασπάροφ, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δεν διευκρίνισε εάν η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, θα συνεχισθεί και μετά το τουρνουά του Αυγούστου.

Ένας από τους κορυφαίους σκακιστές όλων των εποχών, ο Ρώσος Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροφ γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1963 στην πόλη Μπακού της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Παρέμεινε επί σειρά ετών στην κορυφή της διεθνούς σκηνής και, εκτός από παγκόσμιος πρωταθλητής, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Grandmaster», ο κορυφαίος που μπορεί να χαρακτηρίσει έναν σκακιστή.

Κατέχει το ρεκόρ διαδοχικών νικών σε διεθνή τουρνουά (15), καθώς επίσης και το ρεκόρ στα «σκακιστικά Οσκαρ» με 11 βραβεία. Το 2005 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον επαγγελματισμό και ασχολήθηκε με την πολιτική, εντασσόμενος στην αντιπολίτευση της Ρωσίας, ενάντια στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τρία χρόνια αργότερα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας, ενώ από το 2014 είναι κάτοχος της κροατικής υπηκοότητας.

Διαβάστε επίσης την ιστορική μάχη του Κασπάροφ με τον υπολογιστή Deep Blue που άνοιξε μια νέα εποχή