Τα 23 χρυσά μετάλλια και συνολικά 28 συμπλήρωσε στη καριέρα του ο Μάικλ Φελπς που με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100 μικτής ομαδικής ανδρών των ΗΠΑ πανηγύρισε τη πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και την τελευταία κούρσα της καριέρας του.

Ads

Οι ΗΠΑ πήραν τη νίκη και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών με 3:27.95 (ρεκόρ Αγώνων) και ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση κατακτώντας τον τίτλο ακριβώς στα μισά αγωνίσματα του προγράμματος (16 από τα 32). Καθοδηγούμενη από τον Άνταμ Πίτι, η Μεγάλη Βρετανία πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 3:29.24, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Αυστραλία με 3:29.93.

«Ήταν ο τέλειος τρόπος για να τελειώσω,» είπε ο Αμερικάνος κολυμβητής σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με  τον προπονητή του Μπομπ Μπάουμαν, σχεδόν δύο ώρες μετά τη νίκη του στα 4×100 μικτή ατομική.

Ο Φελπς αρνήθηκε να αποκαλύψει το μυστήριο, που κρύβει τις δεκάδες των μεταλλίων που έχει κατακτήσει. «Δεν θα πω πού έχω τα μετάλλια. Μόνο δύο ή τρεις άνθρωποι στον κόσμο το γνωρίζουν,» είπε χαμογελώντας.

Ads

Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη ημέρα στη ζωή του Φελπς: «Από την ημέρα που κέρδισα το πρώτο χρυσό μετάλλιο το 2000 στο Σίδνεϊ είχα δύο στόχους. Να γίνω ο κορυφαίος όλων των εποχών και να βοηθήσω την κολύμβηση να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον πλανήτη. Το πρώτο το κατάφερα, ενώ για το δεύτερο στόχο θα συνεχίσω να προσπαθώ. Ειδικά στις ΗΠΑ. Εκανα πολλά για να βοηθήσω το άθλημα και μέχρι να πεθάνω θα συνεχίσω να βοηθάω.»

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ