Νικήτρια η ελληνοτουρκική φιλία στον ιστορικό ποδοσφαρικο αγώνα της Λαίλαπας Χίου με την τουρκική Καρσίγιακα. Ο αγώνας συνεχίστηκε το Σάββατο για τα 87 λεπτά που δεν είχαν παιχθεί πριν από 84 χρόνια, όταν διακόπηκε το παιχνίδι στο Βροντάδο της Χίου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Ads

Την προετοιμασία του αγώνα ανέλαβε η πρωτοβουλία του Χιώτη συγγραφέα-ερευνητή Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα καταγράφοντας την ιστορία του νησιού του και του επίσης Χιώτη μεγαλωμένου στο Λονδίνο, Μιχάλη Κωττάκη.

image

«Συγκινημένος και απόλυτα ικανοποιημένος αφού μια ομάδα νέων ανθρώπων της Χίου σε συνεργασία με τους ενθουσιώδεις παράγοντες, παίκτες και φιλάθλους της γείτονος πόλης, εργαζόμενοι με πάθος και πίστη υλοποίησαν την ουτοπική, όπως μου φαινόταν κι εμένα τότε, ιδέα μου, τους ευχαριστώ από καρδιάς», έγραψε ο συγγραφέας στον προσωπικό του ιστότοπο.

Ads

Η συνέχεια του ιστορικού αγώνα διεξήχθη στο κατάμεστο «Φαφαλίειο» στάδιο του Βροντάδου, όπου πάνω 2.000 Έλληνες και έδωσαν αμοιβαίο μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού με την ενθουσιώδη παρουσία τους και φυσικά με πανό και συνθήματα.

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα η προσπάθεια χρυσαυγιτών να εισβάλλουν στον χώρα, οι οποίοι απομονώθηκαν στην άκρη του γηπέδου από την Αστυνομία.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών παρουσία του Τούρκου πρέσβη της Αθήνας, του Έλληνα πρόξενου της Σμύρνης, του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νησιού. Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο διεθνής διαιτητής Θανάσης Γιάχος, που ανήκει στον τοπικό σύνδεσμο διαιτητών.

image

Με την ολοκλήρωση του 87ου λεπτού που ήταν και το τέλος της αναμέτρησης, αφού τα τρία πρώτα λεπτά είχαν διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου 1930 πολίτες, φίλαθλοι και παίκτες έγιναν ένα, ενώ στη συνέχεια έγινε η απονομή μεταλλίων στους παίκτες και τους παράγοντες των δύο πλευρών.

Για την ιστορία, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 5-5.

*Φωτογραφίες και βίντεο από το site του Γιάννη Μακριδάκη, yiannismakridakis.gr