Με τη νίκη της Βραζιλίας, του μεγάλου φαβορί του Μουντιάλ 2022, που επικράτησε 2-0 της Σερβίας, ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική στον 7ο, αλλά και σε όλους τους ομίλους του τουρνουά.

Ads

Οι «καριόκας» δυσκολεύτηκαν ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τελικά με σοβαρή, πειστική και υπομονετική εμφάνιση και δύο γκολ του Ρισάρλισον, εκ των οποίων το δεύτερο ήταν φανταστικό, ξεκίνησαν με θετικό τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση, αν σκεφτούμε πως δεν έπεσαν θύμα έκπληξη όπως η Αργεντινή και η Γερμανία.

Η ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς έχασε την ευκαιρία με τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς στο 70′ και έκτοτε δεν πέτυχε κάτι παραπάνω στο ματς.

Η βαθμολογία

image

Ads

Με σχηματισμό 4-3-3 κατέβασε την ομάδα του ο Τίτε, που επέλεξε τον Άλισον κάτω από τα δοκάρια και τους Ντανίλο, Μαρκίνιος, Σίλβα και Σάντρο στην αμυντική τετράδα. Στο κέντρο έπαιξαν οι Κασεμίρο, Πακετά, Νεϊμάρ, με τους Ραφίνια, Βινίσιους στα άκρα και μπροστά τον Ρισάρλισον.

Από την άλλη, ο Ντράγκαν Στόικοβιτς επέλεξε 3-5-2, με τον Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στην εστία και τους Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς τριάδα στα στόπερ.

Ζίβκοβιτς, Μλαντένοβιτς έπαιξαν στα άκρα, με Λούκιτς, Γκουντέλι, Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στα χαφ και τον Τάντιτς πίσω από τον Α. Μίτροβιτς.

Σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, οι Βραζιλιάνοι ήταν αυτοί που είχαν εξαρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η πρώτη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 14’, όταν ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς έβγαλε εντυπωσιακά την απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Νεϊμάρ.

Επτά λεπτά αργότερα, το μακρινό σουτ του Κασεμίρο βρήκε σε ετοιμότητα τον Σέρβο τερματοφύλακα, ο οποίος πρόλαβε να ανακόψει τον Βινίσιους στο 27’.

Στο 35’ η «σελεσάο» είχε την πρώτη της κλασική ευκαιρία, όταν Ραφίνια-Πακετά συνδυάστηκαν άψογα αλλά ο πρώτος τελείωσε βιαστικά τη φάση, με τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να μπλοκάρει εύκολα.

Στο δε 41’, ο Βινίσιους απέτυχε να εκμεταλλευτεί το λάθος του Μιλένκοβιτς, αστοχώντας από κοντά.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο Ραφίνια ηττήθηκε εκ νέου από τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς σε τετ α τετ μετά από λάθος του Σέρβου, ενώ στο 55’ ο Νεϊμάρ αστόχησε από το ύψος του πέναλτι.

Πέντε λεπτά αργότερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη στιγμή για τη Βραζιλία, όταν ο Σάντρο έπιασε ένα τρομερό σουτ από μακρινή απόσταση αλλά είδε την μπάλα να εξοστρακίζεται στο δεξί δοκάρι των Σέρβων.

Εντέλει στο 63’, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς. Από ωραία προσπάθεια Νεϊμάρ, ο Βινίσιους πλάσαρε από πλάγια θέση, με τον Σέρβο γκολκίπερ να αποκρούει και τον Ρισάρλισον να σπρώχνει την μπάλα στην εστία από κοντά, για το 1-0.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους Σέρβους να ανεβάσουν τις γραμμές τους, όμως μια απίθανη συνεργασία Βινίσιους-Ρισάρλισον και ένα μαγικό τελείωμα του επιθετικού της Τότεναμ, με γυριστό από το ύψος του πέναλτι στο 73’ έγραψε το 2-0.

Κάπου εκεί η «σελεσάο» πήρε εκ νέου τον πλήρη έλεγχο και είχε καλές στιγμές με Κασεμίρο (δοκάρι) και Φρεντ (απόκρουση Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς), με το σκορ τελικά να μένει 2-0.

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Ντανίλο, Μαρκίνιος, Σίλβα, Σάντρο, Κασεμίρο, Πακετά (76’ Φρεντ), Ραφίνια (87′ Μαρτινέλι), Νεϊμάρ (80′ Άντονι), Βινίσιους (76’ Ροδρίγκο), Ριτσάρλισον (79′ Ζεσούς)

Σερβία (Ντρ. Στόικοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (57’ Ράντονιτς), Λούκιτς (66’ Λάζοβιτς), Γκουντέλι (57’ Ίλιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μλαντένοβιτς (66’ Βλάχοβιτς), Τάντιτς, Α. Μίτροβιτς (83′ Μαξίμοβιτς)

Διαιτητής: Αλιρέζα Φαγκάνι (Ιράν)