Το NFL επιβάλλει εξουθενωτικές ποινές στους Saints, την ομάδα που έδινε χρηματικά πριμ για τον τραυματισμό αντιπάλων. Από το Sport24.gr

Ads

 
H λίγκα μέσω του κομισάριου Roger Goodell αποδεικνύει πως στον επαγγελματικό αθλητισμό το μόνο που εμποδίζει την εξάλειψη ανεπιθύμητων φαινομένων, είναι η βούληση των υπευθύνων και τίποτε άλλο.
 
Πριν αρκετές βδομάδες το NFL ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε τις μυστικές έρευνες που διεξάγονταν εδώ και 3 χρόνια στην ομάδα των New Orleans Saints, πρωταθλητές της σεζόν του 2009 και σταθερά μες στους διεκδικητές την τελευταία, μεγαλειώδη πενταετία επί Sean Payton και Drew Brees.
 
Οι έρευνες απέφεραν συνταρακτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το NFL, ο μέχρι πέρσι συντονιστής άμυνας των Saints, Gregg Williams, είχε στήσει στα αποδυτήρια ένα σύστημα παράνομων πριμ, τα οποία επιβράβευαν συγκεκριμένες επιδόσεις. Όλοι οι παίχτες της άμυνας, καθώς και προπονητές συνεισέφεραν κάποια ποσά, τα οποία μοιράζονταν σε όποιον πετύχαινε κάποια πράγματα μες στο γήπεδο, που μπορούσαν να είναι από sacks μέχρι τραυματισμό αντιπάλου.
 
Την σεζόν του Super Bowl, οι αμυντικοί των Saints είχαν φτάσει να συγκεντρώνουν μέχρι και ποσά της τάξης των $50,000, με την επιβράβευση του αμυντικού που θα έστελνε τον αντίπαλό του με το καροτσάκι σπίτι του, να φτάνουν τα $1,500.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, ο προπονητής Sean Payton μαζί με τον general manager Mickey Loomis αντιλήφθηκαν την ύπαρξη αυτού του συστήματος, αλλά παρότι δεν είχαν καμία άμεση ανάμειξη με την σύστασή του (πέραν γενικών κατευθύνσεων προς τον Williams, “να είστε ανηλείς” το οποίο όμως μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα κι όχι απαραιτήτως παράνομα), έκαναν τα στραβά μάτια για σειρά ετών.
 
Στο σύστημα αυτό είχαν εμπλοκή 22 με 27 αμυντικοί των Saints, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του NFL, στόχοι για bounties είχαν κατά καιρούς υπάρξει οι quarterbacks Brett Favre, Aaron Rodgers, Cam Newton και o Kurt Warner, ο οποίος μάλιστα έπεσε όντως θύμα.
 
Οι εξαντλητικές ποινές
 
Ενώ ο οργανισμός των Saints περιμένει ακόμα να μάθει με τι τρόπο να τιμωρηθούν οι παίχτες που εμπλέκονταν στο σύστημα αυτό (στους οποίους δε συμπεριλαμβάνονται ο ηγέτης Drew Brees, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν διατηρούσε γνώση των bounties, ή άλλα μέλη της επίθεσης) έφτασαν τα πρώτα νέα για τις τιμωρίες σε προπονητικό επίπεδο.
 
Σύμφωνα με αυτές, ο εμπνευστής του συστήματος, Gregg Williams (ο οποίος εικάζεται πως διατηρούσε παρόμοιες τακτικές και σε προηγούμενες ομάδες του) αποβάλλεται για αόριστο χρονικό διάστημα από το πρωτάθλημα. Η περίπτωση του Williams, ο οποίος πλέον δεν ανήκει στους Saints, αλλά μετακινήθηκε τον Φλεβάρη στους St. Louis Rams, θα επανεξεταστεί στο τέλος της επόμενης σεζόν.
 
Πιο συγκεκριμένα, αλλά καθόλου πιο επιεική, τα μέτρα για τους υπόλοιπες συμμετέχοντες. Ο προπονητής Sean Payton χάνει το δικαίωμα συμμετοχής του στο πρωτάθλημα για ένα χρόνο, άνευ αποδοχών, μια απόφαση που αφήνει τους Saints ανάπηρους για την ερχόμενη σεζόν. Παράλληλα, ο Loomis θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για 8 αγώνες, και ο βοηθός προπονητή Joe Vitt για 6 παιχνίδια. Οι Saints θα πληρώσουν πρόστιμο $500,000 και χάνουν τις επιλογές 2ου γύρου στο draft αυτής και της επόμενης σεζόν.
 
image

Η ηθική χρεοκοπία

“Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των παιχτών και την ακεραιότητα του παιχνιδιού,” δηλωσε ο κομισάριος Goodell καθώς ανακοίνωνε τις βαρύτατες ποινές. “Δε θα ανεχτούμε μια κουλτούρα που υπονομεύει αυτές τις προτεραιότητες. Κανείς δεν είναι πάνω από το παιχνίδι ή τους κανόνες που το κυβερνούν. Ο σεβασμός απέναντι στο παιχνίδι και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό σε θα υπονομευτεί από κανέναν.”
 
Ο Goodell θέλησε με την υπόθεση των Saints να κάνει μια δήλωση, ουσιαστικά, σχετικά με το πώς μπορεί το παιχνίδι να αντέξει και να εξελιχθεί. Και αυτή η δήλωση ακούστηκε ξεκάθαρα, μέσα από το ξήλωμα των εμπλεκόμενων οι οποίοι περίμεναν σαφώς ελαφρύτερες ποινές.
 
Όμως το NFL είναι ένα πρωτάθλημα εξαρχής πολύ βίαιο, με παίχτες που όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα το μηνύουν για ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες. Ο Goodell, πολύ σοφά, μπορεί να δει καθαρά ένα μέλλον όπου το παιχνίδι οφείλει να επανεφευρεθεί ως κάτι πολύ πιο καθαρό και λιγότερο βίαιο ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.
 
Να το πούμε αλλιώς: Το NFL μέχρι σήμερα ήταν ένα πρωτάθλημα στο οποίο ένας ολόκληρος οργανισμός (όπως οι Saints) επέτρεπε από την κορυφή ως τη βάση της ιεραρχίας του, την ανάπτυξη ενός βρώμικου, ανήθικου, οριακά παράνομου (με κοινωνικούς όρους, όχι απλά αθλητικούς) συστήματος. Και δεν ήταν οι μόνοι. Οι άβολοι ψίθυροι από αντίπαλους τύπου “ε αυτά γίνονται παντού” σίγησαν σχετικά γρήγορα στη συνειδητοποίηση πως πλέον η λίγκα δεν πρόκειται να ανεχτεί παρόμοιες συμπεριφορές.
 
Πριν 30 χρόνια, τέτοιου τύπου bounties αποτελούσαν ανοιχτές παραδοχές μεταξύ γέλιων σε συνεντεύξεις τύπου. Χτισμένο πάνω σε μια τέτοια, σοκαριστικά ανήθικη βάση, το NFL είναι σαφές πως δε θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ ακόμα. Ο Goodell έπιασε τους Saints στα πράσα, και τους έκανε παράδειγμα τιμωρώντας τους αλύπητα – και πολύ ορθώς έπραξε. Διότι, μακριά από αρρωστημένες νοοτροπίες της λογικής “μα αφούυυυ κι οι άλλοι το έκαναν αλλά δεν τιμωρήθηκε κανείς”, ένα τέτοιο σύστημα αμοιβών δεν μπορεί να έχει θέση, όχι μόνο σε ένα άθλημα της prime time, αλλά και σε μια κοινωνία που θέλει να διαχωρίζει εαυτόν από τη ζούγκλα.
 
Δεν είναι τυχαίος ο μονοετής αποκλεισμός του Payton: Για τον Goodell, η εν γνώσει ανοχή σε ανήθικες πράξεις βίας, δεν διαχωρίζεται από τις πράξεις καθ’εαυτές.
 
Η αντίδραση του συλλόγου
 
Το ένιωθες πως έφτανε η αναπόφευκτη στιγμή της σύγκρισης, αλλά πώς αλλιώς να γίνει. Οι διαφορές βγάζουν μάτι. Προσπάθησε να φανταστείς πώς θα αντιδρούσε εδώ ένας σύλλογος μεγάλος (έστω όχι ιστορικά μεγάλος, αλλά που να κάνει πρωταθλητισμό, να το έχει σηκώσει πριν δύο χρόνια, μια από τις 3-4 καλύτερες ομάδες τελοσπάντων) αν δεχόταν μια τέτοιου τύπου ποινή-εξουθένωση. Και λέω “προσπάθησε”, γιατί εδώ ούτως ή άλλως ποτέ κανείς δεν τιμωρείται για τίποτα εκτός αν είναι ομάδα επαρχίας. Αλλά προσπάθησε.
 
Πώς θα έμοιαζε μια πιθανή αντίδραση; Στη χώρα που ποδοσφαιριστής έχει αθωωθεί από τον αθλητικό δικαστή για άσεμνη χειρονομία με υπεράσπιση ότι “ξυνόταν”, όπου ποινές ξεσκίζονται πίσω από κλειστές πόρτες από γνώριμα πρόσωπα υπεράσπισης, όπου κορυφαίες ομάδες εκδίδουν ανακοινώσεις καφενειακού επιπέδου κατηγορώντας όλο το σύμπαν για τα λάθη τους αλλά ποτέ τους ίδιους. Πώς θα έμοιαζε μια ανακοίνωση-αντίδραση σε μια τέτοια ποινή;
 
“Στους υποστηρικτές μας, το NFL, και την υπόλοιπη λίγκα, προσφέρουμε την ειλικρινέστερη συγγνώμη μας και αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για αυτές τις σοβαρότατες παραβάσεις. Ήταν πάντοτε στόχος των New Orleans Saints να δημιουργήσουν έναν υποδειγματικό σύλλογο με θετική επίδραση στο πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει θέση για bounties σε αυτό το πρωτάθλημα και τονίζουμε την υπόσχεσή μας πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ποτέ ξανά.”
 
Η διαφορά σε ένα πρωτάθλημα που θέλει να είναι υγιές και σε ένα που απλά θέλει να προσπαθεί να πείθει πως είναι, γίνεται σαφής σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Οι Saints δεν διανοήθηκαν στιγμή πως θα ρίξουν αλλού φταίξιμο ή πως θα αμφισβητήσουν τα ευρήματα και τη διάθεση της λίγκας. Αυτό δεν το λέμε με διάθεση ηθικής επιβράβευσης μιας ομάδας που στόχευε αντίπαλους παίχτες, αλλά περισσότερο σαν ένδειξη της κυρίαρχης νοοτροπίας του NFL, η οποία είναι: Θέλουμε καθαρό πρωτάθλημα. Στην πράξη.
 
Δυστυχώς η ύπαρξη τακτικών σαν αυτήν που μόλις ξεσκεπάστηκε, δείχνει πως τα πράγματα απέχουν ακόμα πολύ από το ιδεατό. (Αν δηλαδή αυτό το γνωρίζουμε τώρα, σκεφτείτε πόσα συμβαίνουν χωρίς να τα ξέρουμε.) Όμως, κάποιες φορές, χρειάζεται απλώς να κάνεις μια αρχή. 

Ads