Ο Πλατανιάς έβαλε φρένο στο σερί 17 νικών του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, υποχρεώνοντας τους Πειραιώτες να αφήσουν βαθμούς στα Περιβόλια μετά το τελικό 1-1. Ράμος στο 35′ και Φορτούνης στο 72′ τα γκολ της αναμέτρησης.

Ads

Για την 18η αγωνιστική της Super League, ο Πλατανιάς υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων, σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι γηπεδούχοι ήταν η μοναδική ομάδα εντός συνόρων που είχε καταφέρει να μην ηττηθεί από τον Ολυμπιακό, έστω κι αν αυτό έγινε σε παιχνίδι Κυπέλλου (2-2 στο Φάληρο), αφού στο πρωτάθλημα οι “ερυθρόλευκοι” είχαν επικρατήσει με σκορ 3-1 στον πρώτο γύρο της Super League.

Στο πρώτο μέρος υπήρξε πεντάλεπτη διακοπή στο ματς καθώς έπεσε η τάση στους πυλώνες του γηπέδου, γεγονός που οφείλεται σε πρόβλημα της ΔΕΗ. Οι εφεδρικοί πυλώνες είναι περιορισμένης δυνατότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να κρυώσουν οι προβολείς και να ανάψουν εκ νέου.

Ads

Οι γηπεδούχοι ήταν καλά διαβασμένοι και περισσότερο ουσιαστικοί στο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο έκλεισαν προηγούμενοι με σκορ 1-0, χάρη στο γκολ του Ράμος από το 35ο λεπτό. Οι “ερυθρόλευκοι” πίεσαν πολύ στην επανάληψη αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να βρουν το γκολ της ισοφάρισης στο πρόσωπο του Φορτούνη, που είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς.

Έτσι λοιπόν ο Πλατανιάς έγινε η πρώτη ομάδα που έκοψε βαθμούς από τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα, βάζοντας φρένο στο σερί 17 νικών που έτρεχαν οι Πειραιώτες. Παράλληλα η ομάδα των Χανίων κατάφερε να αποσπάσει δεύτερη ισοπαλία από τον Ολυμπιακό μέσα στη σεζόν, μετά το 2-2 του Κυπέλλου.

Η ταυτότητα του αγώνα
Γήπεδο: Δημοτικό Περιβολίων
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (ΕΠΣ Πειραιά)
Βοηθοί: Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης), Δημήτριος Ζησιμόπουλος (ΕΠΣ Πειραιά)
Πλατανιάς (Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σκαρντοβέλι, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Στανισάβλιεβιτς, Μενδρινός (74′ Ανγκούλο), Αποστολόπουλος, Γουνδουλάκης (82′ Μιλούνοβιτς), Ράμος (88′ Δημήτρης).
Ολυμπιακός (Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού, Καμπιάσο (59′ Φορτούνης), Μιλιβόγεβιτς, Ντομίνγκες (85′ Σεμπά), Ντουρμάζ, Πάρντο (84′ Πουλίδο), Ιντέγε.
Γκολ: 35′ Ράμος / 72′ Φορτούνης
Κάρτες: 69′ Αποστολόπουλος, 71′ Στανισάβλιεβιτς, 88′ Ράμος / 66′ Μιλιβόγεβιτς, 68′ Μαζουακού

Στα Χανιά πήρε τέλος το σερί

Με πολύ έξυπνη και αποτελεσματική τακτική, ο Πλατανιάς είχε καταφέρει να φέρει στα μέτρα του το ματς στο πρώτο μέρος. Καλύπτοντας σωστά τους χώρους ανασταλτικά, με πίεση ψηλά ανά διαστήματα και επιβάλλοντας ουσιαστικά χαμηλό τέμπο την αναμέτρηση, οι γηπεδούχοι άφησαν τον Ολυμπιακό να έχει μια φαινομενική, ανούσια υπεροχή, σε ένα στυλ παιχνιδιού που ουσιαστικά βόλευε τον Πλατανιά.

Με ορμητήριο την δεξιά της πτέρυγα, η ομάδα των Χανίων δημιουργούσε προβλήματα στην άμυνα των φιλοξενούμενων. Ο Παράσχος είχε επιλέξει να “χτυπήσει” στην πλευρά του Μαζουακού, με τους Κουλιμπαλί και Αποστολόπουλο να εναλλάσσονται σε ρόλο μπακ και χαφ και με την συνδρομή του Γουνδουλάκη να δημιουργούν ανισορροπία στην ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών.

Από την πλευρά τους, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την κατοχή της μπάλας (65% στο πρώτο μέρος), όχι όμως και τις λύσεις για να μπουν απειλητικά στην περιοχή του Σωτηρίου, ούτε και την ενέργεια που έβγαλαν στα πρώτα ματς που έδωσαν μέσα στο 2016. Φλύαρη και “εικονική” η υπεροχή του Ολυμπιακού στα πρώτα 40 λεπτά, με τον Πλατανιά σε αυτό το διάστημα να έχει περισσότερες καλύτερες στιγμές.

Ο Ράμος τιμώρησε την αστάθεια

Η άμυνα του Ολυμπιακού έβγαζε αστάθεια, με τον Ρομπέρτο να σταματά τον Γουνδουλάκη δις (12′, 34′) αλλά να μην μπορεί να γλιτώσει την ομάδα του στο 35ο λεπτό, όταν ο Ράμος έβαλε μπροστά στο σκορ τον Πλατανιά. Βαθιά μπαλιά του Γουνδουλάκη από δεξιά, ο Ντα Κόστα χάνει… πανηγυρικά τον σκόρερ αλλά και τον χώρο ευθύνης του στη συνέχεια, ο Ράμος κατεβάζει ωραία, ξεπερνά εύκολα το εμπόδιο του Σαλίνο και εκτελεί σε δεύτερο χρόνο για το 1-0!

Ο Σωτηρίου όρθωσε τείχος

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, ανέβασε την πίεση του και τον ρυθμό του αγώνα, όμως βρήκε μπροστά του τον Σωτηρίου. Ο γκολκίπερ των γηπεδούχων ενήργησε σωτήρια στις ενέργειες των Πάρντο (40′, εκτός θέσης στο ξεκίνημα της φάσης ο Κολομβιανός), Ιντέγε (42′) και Ντομίνγκες (45+1′), ενώ ο Νιγηριανός φορ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων βγήκε φάτσα με τον Σωτηρίου αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά, δίνοντας την ευκαιρία στον Κουλιμπαλί να διώξει σε κόρνερ.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον Πλατανιά να έχει το προβάδισμα από το 35′ με το τέρμα του Ράμος και τον Ολυμπιακό να υπερέχει στα στατιστικά: 35% – 65% κατοχή μπάλας, τελικές 5(4) – 12(6) και κόρνερ 1-8.

Εγκλωβισμένος ο Ολυμπιακός

Οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που είχαν την μπάλα στα πόδια τους από το ξεκίνημα της επανάληψης, δίχως και πάλι όμως να βρίσκουν λύσεις στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση.

Η ανάπτυξη του Ολυμπιακού ήταν αργή και με πολλές παράλληλες πάσες, έλειπε η ικανότητα στο “ένας εναντίον ενός” σε κλειστούς χώρους, ενώ πλην του Ιντέγε, δύσκολα υπήρχε δεύτερος παίκτης να πατάει στην αντίπαλη περιοχή. Φυσικά σε όλα αυτά έβαζε έξτρα δυσκολία η εξαιρετική παρουσία των γηπεδούχων ανασταλτικά, με την σωστή κάλυψη μέτρων.

Ο Σίλβα επιχείρησε να αλλάξει την κατάσταση, προχωρώντας όχι μόνο στην αλλαγή προσώπων αλλά και διάταξης. Στο 59′ ο Φορτούνης πήρε την θέση του Καμπιάσο και ο Ολυμπιακός γύρισε σε 4-1-4-1, έχοντας πλέον δύο επιθετικούς μέσους στην ενδεκάδα του.

Στα ίσα με Φορτούνη

Ο Πορτογάλος τεχνικός δικαιώθηκε για την επιλογή του, καθώς ο Ολυμπιακός ανέβασε την πίεση του και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση, έστω κι αν αυτή δεν προήλθε από συνδυασμένη προσπάθεια. Ο Ντουρμάζ στο 72ο λεπτό αποφάσισε να δοκιμάσει το πόδι του εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε, ο Σωτηρίου με υπερένταση έδιωξε, όμως ο Φορτούνης πήρε το ριμπάουντ και έφερε το ματς στα ίσα.

Με ανεβασμένη ψυχολογία ο Ολυμπιακός έψαξε και δεύτερο τέρμα, με τον Πλατανιά πλέον να ενδιαφέρεται πρωτίστως να κρατήσει το ισόπαλο αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι εξακολουθούσαν να αμύνονται σθεναρά και να μην επιτρέπουν ευκαιρίες στους Πειραιώτες.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σωτηρίου έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ την γυριστή κεφαλιά του Πουλίδο και αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού να πάρει το ματς.Το τελευταίο σφύριγμα του Σπάθα βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με σκορ 1-1.

Η φάση του αγώνα

Το γκολ των γηπεδούχων. Όμορφο γκολ, τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση αυτό του Ράμος, ενώ πραγματικά μοιάζει ακατανόητη η όλη αντίδραση του Ντα Κόστα στην φάση. Χάνει την μπάλα, χάνει τον σκόρερ, χάνει την αίσθηση του χώρου και στη συνέχεια με τον Σαλίνο να έχει τρέξει επάνω στον Ράμος, τρώει μαζί με τον Βραζιλιάνο την προσποίηση…

Ο διαιτητής

Σωστά το πήγε το παιχνίδι ο Σπάθας, τα ελάχιστα λάθη του δεν επηρέασαν την εξέλιξη, ούτε το τελικό αποτέλεσμα στα Περιβόλια. Υπήρξαν φάσεις που συγκέντρωσε τις διαμαρτυρίες από τους παίκτες των δύο ομάδων, όμως τις περισσότερες φορές είχε δίκιο και διάθεση να σφυρίξει με ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Έχασε δύο περιπτώσεις οφσάιντ ο δεύτερος βοηθός στο πρώτο ημίχρονο.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Παλεύουν για τον άτυπο αυτό τίτλο οι Κουλιμπαλί και Σωτηρίου. Ο πρώτος ήταν πανταχού παρών στο ματς, βοήθησε τον Πλατανιά τόσο ανασταλτικό κομμάτι, όσο και στο επιθετικό, κερδίζοντας μάλιστα τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες. Ο γκολκίπερ των γηπεδούχων από την πλευρά του είχε κάμποσες σωτήριες επεμβάσεις και μάλιστα σε ένα τερέν… πονηρό, που μπορούσε να τον υποχρεώσει σε λάθος. Στο ενεργητικό του και η επέμβαση στις καθυστερήσεις στην γυριστή κεφαλιά του Πουλίδο, κρατώντας το τελικό 1-1.

Άρεσε

Ο Κώστας Φορτούνης δεν αγωνίστηκε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού, ενώ ξεκίνησε από τον πάγκο σε αυτό των Χανίων. Ο Σίλβα δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα του στις προπονήσεις και δεν τον χρησιμοποιούσε, στέλνοντας του το μήνυμα ότι πρέπει να βελτιωθεί. Ο Έλληνας διεθνής μέσος έδωσε την απάντηση του μπαίνοντας στην θέση του Καμπιάσο στο 59′, ισοφαρίζοντας για τον Ολυμπιακό (72′) και βοηθώντας τους Πειραιώτες να βελτιώσουν γενικότερα την επιθετική τους λειτουργία.

Δεν άρεσε

Δύο πράγματα. Στο αγωνιστικό σκέλος η εικόνα του Ντα Κόστα, με τον Πορτογάλο να έχει ερασιτεχνική αντίδραση στο γκολ του Πλατανιά και να προκαλεί καρδιοχτύπια στους συμπαίκτες του σε κάθε προσπάθεια του να αμυνθεί… Στο εξωαγωνιστικό σκέλος, η ανόητη αντίδραση του οπαδού του Ολυμπιακού που πέταξε τον αναπτήρα στον Κουλιμπαλί, θεωρώντας ότι έτσι βοηθάει την ομάδα του. Προφανώς ο παίκτης των γηπεδούχων ήθελε να κάνει καθυστερήσεις, ωστόσο αυτό δεν νομιμοποιεί τον οποιοδήποτε να εκφράζει την αντίθεση του με αυτό τον τρόπο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ομάδα και τους παίκτες που υποτίθεται ότι υποστηρίζει…

Πηγή: Sport24.gr