Οι εκατό πιο μαγικές στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ, όπως τις επέλεξε το BBC, σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει βίντεο με τα πιο όμορφα γκολ, τις καλές και κακές στιγμές για τους ποδοσφαιριστές και τις χώρες τους αλλά και τους πιο πολιτικά φορτισμένους αγώνες. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερα συνολικά τέσσερα μέρη.

Ads

 

Μέρος πρώτο

Μέρος δεύτερο

Ads

Μέρος τρίτο

 

1. Όμορφη Βραζιλία

 

Ο αρχηγός της Βραζιλίας, Carlos Alberto, ολοκληρώνει μια ομαδική προσπάθεια απέναντι στην Ιταλία διαμορφώνοντας το τελικό 4-1 στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1970. Ήταν η τρίτη φορά στα τέσσερα πρωταθλήματα που η Βραζιλία θριάμβευσε, και έτσι της επετράπη να κρατήσει για πάντα το Κύπελλο Jules Rimet. 

 

 

2. Ο Diego Maradona σολάρει

 

Ο Diego Maradona σκοράρει το δεύτερο προσωπικό γκολ για την Αργεντινή απέναντι στην Αγγλία στους προημιτελικούς του 1986 – ένα γκολ που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο που έχει μπει ποτέ. 

 

 

3. Η κραυγή του Marco Tardelli

 

Ο Ιταλός Marco Tardelli πανηγυρίζει με τον μοναδικό του τρόπο και κραυγάζει προς την ομάδα του αφού σκόραρε το δεύτερο γκολ για την χώρα του που έπαιζε με την Δυτική Γερμανία στο Μουντιάλ του 1982. Η Ιταλία κέρδισε με 3-1 εξασφαλίζοντας τον τρίτο της τίτλο. 

 

 

4. Η Γαλλία σφραγίζει την δόξα

 

Ο Emmanuel Petit βάζει ένα γκολ τις τελευταίες στιγμές του Μουντιάλ του 1998 για να εξασφαλίσει την νίκη με 3-0 της Γαλλίας, που φιλοξενούσε την διοργάνωση, απέναντι στην Βραζιλία και να κερδίσει το πρώτο της Κύπελλο.

 

 

5. Το «παιχνίδι του αιώνα»

 

Η Ιταλία κεδρίζει την Δυτική Γερμανία με 4-3 στα ημιτελικά του Μεξικού το 1970, σε έναν από τους καλύτερους αγώνες στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μετά από 90 λεπτά παιχνιδιού, οι ομάδες ήταν ισόπαλες με 1-1 αλλά ακολούθησαν οι καθυστερήσεις στις οποίες σημειώθηκαν πέντε γκολ. Το στάδιο Azteca έχει μια μαρμάρινη επιγραφή μνημονεύοντας το «παιχνίδι του αιώνα». 

 

 

6. To θαύμα της Βέρνης

 

Η κατά κοινή παραδοχή πιο διάσημη ανατροπή στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, είναι η νίκη της Δυτικής Γερμανίας επί της Ουγγαρίας με 3-2 το 1954. Η Δ. Γερμανία είχε πρώτη δεχθεί δυο γκολ. Ο αγώνας, που διεξήχθη στην Βέρνη της Ελβετίας, είναι γνωστός στην Γερμανία ως το «θαύμα της Βέρνης».

 

 

7. Η δόξα του Mario Kempes

 

Ο Αργεντίνος σκορερ Mario Kempes σημείωσε δυο γκολ εξασφαλίζοντας την νίκη απέναντι στην Ολλανδία με 3-1 και στην απόκτηση του τίτλου το 1978. Ο Kempes αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ κατά το τουρνουά έχοντας βάλει έξι γκολ διεκδικώντας το Golden Boot.

 

 

8. Το χατ τρικ του Paolo Rossi καθηλώνει την Βραζιλία

 

Ο Paolo Rossi σκοράρει ένα θρυλικό χατ τρικ για την Ιταλία, που κέρδισε με 3-2 την Βραζιλία κατά το Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 – έναν αγώνα που πολλοί θεωρούν τον καλύτερο στην ιστορία. Ο Rossi διεκδίκησε με έξι γκολ, που βοήθησαν την Ιταλία να πάρει τον τρίτο της τίτλο, το Golden Boot. 

 

 

9. H κεφαλιά του Zinedine Zidane στον Marco Materazzi

 

Ο αρχηγός της ομάδας της Γαλλίας, Zinedine Zidane ρίχνει κεφαλιά στο στήθος του Ιταλού αρχηγού Marco Materazzi σε μια από τις πλέον διαβόητες στιγμές του Μουντιάλ του Βερολίνου του 2006. Ο διαιτητής, Horacio Elizondo, παρόλο που ενημερώθηκε για το περιστατικό και δεν το είδε ο ίδιος έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Zidane. Αν και μήνες αργότερα έγινε γνωστό πως ο Materazzi είχε μιλήσει προσβλητικά για την αδελφή του Γάλλου, η ποινή έμελε να είναι και το τελευταίο κεφάλαιο στην απαστράπτουσα καριέρα του. 

 

 

10. Η απογοήτευση της Αγγλίας στα πέναλτι

 

Οι Άγγλοι Stuart Prearce και Chris Waddle έχασαν τα πέναλτι τους κατά την διάρκεια του ημιτελικού του Μουντιάλ του 1990 απέναντι στην Δυτική Γερμανία, που προκρίθηκε στον τελικό. 

 

 

11. Το θρασύ σουτ του Pele

 

Ο Βραζιλιάνος Pele παρά λίγο να σκοράρει ένα μνημειώδες γκολ από το κέντρο του γηπέδου όταν είδε τον Τσέχο τερματοφύλακα, Ivo Viktor να μην είναι στην θέση του. Το γκολ χάθηκε αλλά η Βραζιλία κέρδισε τον αγώνα του Μουντιάλ του 1970 με 4-1. 

 

 

12. Το μαγικό γκολ του Michael Owen

 

Κατά τον δεύτερο αγώνα με την Αργεντινή το 1998, ο Άγγλος Michael Owen σκοράρει ένα προσωπικό γκολ. Παρά την εξαιρετική απόδοσή του, η Αγγλία έχασε τον αγώνα στα πέναλτι. 

 

 

13. Η Ιταλία νικά την Γερμανία

 

Το φοβερό τέλος του ημιτελικού του 2006 στο Μουντιάλ του Βερολίνου, όταν η Ιταλία κερδίζει την Γερμανία, με τους Fabio Frosso και Alessandro Del Piero να σκοράρουν στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων. 

 

 

14. O Andres Iniesta είναι ο νικητής

 

O Andres Iniesta σημειώνει το νικητήριο γκολ τέσσερα λεπτά πριν το τέλος των καθυστερήσεων απέναντι στην Ολλανδία κατά το Μουντιάλ του 2010 εξασφαλίζοντας στην Ισπανία τον πρώτο της τίτλο. 

 

 

15. O υπέροχος Roberto Baggio

 

Ο Ιταλός Roberto Baggio – εκείνη την εποχή ο ακριβότερος παίκτης του κόσμου – σκοράρει ένα υπέροχο γκολ απέναντι στην Τσεχοσλοβακία στο Μουντιάλ της Ρώμης το 1990. Ο Baggio θα εξελιχθεί σε φυσιογνωμία  του τουρνουά καθώς οι γηπεδούχοι θα τερματίσουν τρίτοι. 

 

 

16. O David Narey σοκάρει την Βραζιλία

 

Ο αμυντικός της Σκωτίας, David Marey, σκοράρει το εναρκτήριο γκολ στους ομίλους του Μουντιάλ της Ισπανίας του 1982 απέναντι στην Βραζιλία. Παρόλα αυτά η ομάδα έχασε με ένα απογοητευτικό 4-1. 

 

 

17. Ο Geoff Hurst χτυπάει το δοκάρι

 

Το σουτ του Geoff Hurst βρίσκει το δοκάρι και η μπάλα αναπηδά στην γραμμή του τέρματος κατά τον αγώνα της Αγγλίας απέναντι στην Δυτική Γερμανία το 1966. Ο διαιτητής Gottfried Dienst συμβουλεύτηκε τον βοηθό του, Tofik Bakhramov, για το αν η μπάλα πέρασε την γραμμή. Εκείνος αποφάνθηκε ότι την πέρασε και έτσι η Αγγλία κέρδισε το γκολ. 

 

 

18. Ο Gerd Muller σφραγίζει την δόξα

 

O Gerd Muller σκοράρει το νικητήριο γκολ για την Δυτική Γερμανία απέναντι στην Ολλανδία στον τελικό του 1974 και έτσι η ομάδα που βρισκόταν ένα γκολ πίσω από την νίκη καταφέρνει να κερδίσει με 2-1 τον δεύτερό της τίτλο. 

 

 

19. Ο θρασύς Ronaldinho

 

Ο Βραζιλιάνος Ronaldinho κεδρίζει ένα ελεύθερο σουτ πάνω από 27 μέτρα μακριά κατά τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 απέναντι στην Αγγλία. Η μπάλα πέρασε πάνω από το κεφάλι του τερματοφύλακα. Η Βραζιλία κέρδισε με 2-1 περνώντας στα ημιτελικά. 

 

 

20. Η αστοχία του Roberto Baggio

 

Ο Ιταλός Roberto Baggio κατά τον τελικό του 1994 χάνει ένα κρίσιμο πέναλτι δίνοντας έτσι την νίκη και τον τέταρτό της τίτλο στην Βραζιλία. 

 

 

21. Το «γκολ» του Frank Lampard

 

Το σουτ του Frank Lampard δεν αναγνωρίστηκε ως γκολ από τον διαιτητή Jorge Larrionda κατά τον αγώνα της Αγγλίας απέναντι στην Γερμανία το 2010, παρά τα ριπλέι που έδειχναν ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή. Το περιστατικό οδηγήσε την FIFA να αλλάξει στην στάση της απέναντι στις τεχνολογίες για την γραμμή του τέρματος, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες του Μουντιάλ της Βραζιλίας φέτος. 

 

 

22. Ο κυνικός Carlos κάνει φάουλ στον Bruno Bellone

 

Ο Γάλλος επιθετικός Bruno Bellone δέχθηκε φάουλ από τον τερματοφύλακα της Βραζιλίας Carlos κατά την προσπάθειά του να σκοράρει στα προημιτελικά του 1986. Το φάουλ αγνοήθηκε από τον διαιτητή Ioan Igna. 

 

 

23. Το πιο γρήγορο γκολ

 

Ο αρχηγός της ομάδας της Τουρκίας, Hakan Sukur αξιοποίησε το 2002 στα play off ένα αμυντικό λάθος της Νότιας Κορέας, και σκόραρε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα – το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Το προηγούμενο ρεκόρ, των 16 δευτερολέπτων, κατείχε ο Τσεχοσλοβάκος Vaclav Masek από το 1962. 

 

 

24. Η Αγγλία καθηλώνεται από την Δυτική Γερμανία

 

Έχοντας προβάδισμα 2 γκολ από την Δυτική Γερμανία, η Αγγλία είδε την ανατροπή εις βάρος της στις καθυστερήσεις του προημιτελικού του 1970. Η Δ. Γερμανία κέρδισε με 3-2. 

 

 

25. Ο Antonio Rattin φεύγει από το γήπεδο

 

Ο διαιτητής Rudolf Kreitlein στέλνει τον Αργεντίνο αρχηγό, Antonio Rattin, εκτός γηπέδου κατά τα προημιτελικά του 1966 με την Αγγλία. Ο Rattin είναι τόσο προσβεβλημένος από την απόφαση που αρνείται να φύγει προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις.