Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της τέταρτης ημέρας του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, αφήνοντας για την ιστορία μία πολύ μεγάλη έκπληξη, τη νίκη της Ιαπωνίας και μάλιστα με ανατροπή, επί της Γερμανίας.

Ads

Η Ισπανία έκανε δικό της ρεκόρ, σημειώνοντας την πιο ευρεία νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με το 7-0 επί της Κόστα Ρίκα, γεμίζοντας με μεγάλο ενθουσιασμό στους φιλάθλους της και στέλνοντας «μήνυμα» σε αντιπάλους ότι είναι στο τουρνουά για να πρωταγωνιστήσει.

Μαρόκο και Κροατία έμειναν στο 0-0, ενώ το Βέλγιο τη γλύτωσε στην κυριολεξία από την απειρία και αστοχία της ομάδας του Καναδά.

5ος όμιλος

Γερμανία-Ιαπωνία 1-2
(32′ πεν. Γκιντογκάν – 76′ Ντοαν, 83′ Ασάνο)

Ads

Η Ιαπωνία έκανε την μεγάλη έκπληξη στον αγώνα της κόντρα στη Γερμανία που άνοιξε την «αυλαία» στον 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι «σαμουράι» τιμώρησαν τα «πάντσερ» για τις πολλές χαμένες τους ευκαιρίες και τους νίκησαν τελικά 2-1 με ανατροπή, ξεκινώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση.

Οι Ιάπωνες βρήκαν δίχτυα μόλις στο όγδοο λεπτό με τον Μαέντα, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ως οφ-σάιντ, γεγονός που «αφύπνισε» τους Γερμανούς, οι οποίοι άρχισαν να πιέζουν όλο και περισσότερο την αντίπαλό τους.

Τα «πάντσερ» είχαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα, όταν στο 16’ από την εκτέλεση του Κίμιχ ο Ρούντιγκερ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα με κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα άουτ, ώσπου στο 33’ δικαιώθηκαν τελικά για την υπεροχή τους. Ο Ράουμ κέρδισε πέναλτι από τον Γκόντα και ο Γκουντογκάν το εκτέλεσε εύστοχα για το 1-0 της Γερμανίας

Η αδυναμία όμως των Γερμανών να φτάσουν σε ένα δεύτερο γκολ για να «καθαρίσουν» το τρίποντο, κρατούσε «ζωντανή» την Ιαπωνία στο παιχνίδι, η οποία ήλπιζε στο γκολ για να αποσοβήσει την ήττα.

Στο 73’ λίγο έλειψε να έρθει το 1-1, όταν ο Νόιερ σταμάτησε με εντυπωσιακή απόκρουση τον Ίτο. Στο 75’ όμως, ο Γερμανός γκολκίπερ δεν κατάφερε να αποσοβήσει την ισοφάριση. Από ασθενή απόκρουση του Νόιερ ο Ντόαν έγραψε το 1-1, ενώ το απόλυτο σοκ για τα «πάντσερ» ήρθε στο 83’ με τον Ασάνο να κάνει το 1-2 της ανατροπής για τους Ιάπωνες. Ως το φινάλε η Γερμανία δεν κατάφερε να πετύχει ένα δεύτερο γκολ και το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη βρήκε τους Ιάπωνες να πανηγυρίζουν έξαλλα τη νίκη τους.

Ισπανία-Κόστα Ρίκα 7-0
(11΄ Όλμο, 21΄Ασένσιο, 31΄πεν./54΄Φεράν Τόρες, 74΄ Γκάβι, 90΄Σολέρ, 90+2΄Μοράτα)

Μοναδική παράσταση για ένα ρόλο έδωσε η Ισπανία, στον εναρκτήριο αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοπεδώνοντας την Κόστα Ρίκα με 7-0, έχοντας καταπληκτική απόδοση, πλουραλισμό, φρεσκάδα και διάθεση για επιθετικό παιχνίδι, ενώ ανυντικά δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα στον αντίπαλο της.

Με σκόρερ τους Ντάνι Όλμο, Μάρκο Ασένσιο και Φεράν Τόρες, οι τρεις επιθετικοί της δηλαδή, μαζί με τον 18χρονο Γκάβι και τις δύο αλλαγές, τους Κάρλος Σολέρ και Άλβαρο Μοράτα, «βομβάρδισαν» κυριολεκτικά τον Κέιλορ Νάβας και διασφάλισαν ένα άνετο απόγευμα στην Ντόχα.

Η βαθμολογία

image

6ος όμιλος

Μαρόκο-Κροατία 0-0

Το φαβορί ήταν η Κροατία, ωστόσο παίχτηκε ένα ισορροπημένο ματς, με το Μαρόκο καλύτερο στο πρώτο ημίχρονο και την ομάδα του Μόντριτς στο δεύτερο.

Το πρώτο ημίχρονο είχε λίγες φάσεις με την Κροατία να χάνει μεγάλη ευκαιρία με τη συμπλήρωση 45 λεπτών. Έπειτα από ένα γύρισμα του Σόσα από τα αριστερά, ο Βλάσιτς έβαλε το πόδι του από τον Μπόνο, με τον τερματοφύλακα του Μαρόκου να αποκρούει.

Στο 52ο λεπτό ο Μόντριτς έβγαλε ωραία μπαλιά στον Γιουράνοβιτς με την άμυνα των Μαροκινών να κόβει. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Χακίμι έκανε τη σέντρα αλλά η μπάλα πέρασε από όλους. Ο ίδιος παίκτης απείλησε ξανά τρία λεπτά αργότερα.

Βέλγιο-Καναδάς 1-0
(44΄ Μπατσουαγί)

Η τέταρτη ημέρα του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε με το Βέλγιο να παίρνει μία νίκη 1-0 κόντρα στον Καναδά, που βάσει εικόνας στο γήπεδο δεν του άξιζε.

Το θέαμα ήταν εξαιρετικό, κυρίως από την εμφάνιση των Βορειοαμερικανών, που εμφανίστηκαν και πάλι σε Μουντιάλ μετά το 1986, ωστόσο δεν ανταμείφτηκαν από το αποτέλεσμα, με τους Βέλγους να αντεπεξέρχονται στην πίεση και βέβαια τον τερματοφύλακα τους Κουρτουά να είναι και πάλι σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, αποκρούοντας πέναλτι και αποσοβώντας κάθε κίνδυνο στην εστία του.

Τελικά η ομάδα του Καναδά πλήρωσε την αναποτελεσματικότητα της, αφού οι «κόκκινοι διάβολοι» άντεξαν στην πίεση των αντιπάλων τους και στις πάνω από 20 τελικές που δημιούργησαν εκείνοι και με τον Τιμπό Κουρτουά να αποκρούει πέναλτι στο 11ο λεπτό και τον Μπατσουαγί να βρίσκει δίχτυα στο 44ο, πήραν μία αγχωτική νίκη, που την είχαν ανάγκη πριν από τα -θεωρητικά- δυσκολότερα ματς που έπονται με Μαρόκο και Κροατία.

Η βαθμολογία

image