Ιστορική και γεμάτη μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές η 12 ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Ads

Κατ’ αρχήν πέρα από τα αποτελέσματα και ποιες ομάδες προκρίθηκαν, η 1 Δεκεμβρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία, ως η ημέρα που για πρώτη φορά γυναίκα διαιτήτευσε αγώνα Μουντιάλ και αυτή ήταν η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ.

Στα αμιγώς αγωνιστικά είχαμε δύο μεγάλες προκρίσεις-εκπλήξεις και δύο αποκλεισμούς που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση.

Η Ιαπωνία και το Μαρόκο απόλυτα δίκαια και κόντρα σε κάθε προγνωστικό, πήραν την πρώτη θέση στους 5ο και 6ο όμιλο αντίστοιχα, προκρίθηκαν στους 16 της διοργάνωσης μαζί με τις ακολουθούμενες ως δεύτερες Ισπανία και Κροατία.

Ads

Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Γερμανίας (για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση παγκοσμίου Κυπέλλου) και του πολύ φιλόδοξου Βελγίου. Αμφότερες «όπως έστρωσαν κοιμήθηκαν», αφού σε καμία περίπτωση οι εμφανίσεις δεν ήταν αντάξιες της ιστορίας τους και των διάσημων ποδοσφαιριστών-σταρ που αποτελούν τα ρόστερ τους.

Τα ζευγάρια των 16 που προέκυψαν από τους 5ο και 6ο όμιλο

  • Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, 17:00 Ιαπωνία – Κροατία, (Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah) – ΑΝΤ1
  • Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 17:00 Μαρόκο – Ισπανία, (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1

Τα αποτελέσματα

5ος όμιλος

Ιαπωνία – Ισπανία 2-1
(48΄Ντόαν, 51΄Τανάκα – 11΄Μοράτα)

Τον τίτλο του «φονέα των γιγάντων» του Μουντιάλ 2022, φέρει πλέον δικαίως η Ιαπωνία, καθώς μετά τη Γερμανία στην πρεμιέρα, νίκησε 2-1 και την Ισπανία στην αυλαία του 5ου ομίλου, με ανατροπή σε αμφότερες τις περιπτώσεις και προκρίθηκε πανηγυρικά ως πρώτη στους 16 της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία.

Με αυτή την επική νίκη οι «σαμουράι», εκτός από τη δική τους πρόκριση, έστειλαν πρόωρα σπίτι τους Γερμανούς.

Στο 11΄, οι Ισπανοί άνοιξαν το σκορ. Ο Αθπιλικουέτα με «μαγική» σέντρα βρήκε ακριβώς το κεφάλι του Μοράτα, κι αυτός με κεφαλιά εξ επαφής νίκησε τον Γκόντα και σημείωσε το 0-1.

Ντόαν και Μιτόμα που πέρασαν στο ματς έδωσαν «πνοή» και ορμή στην Ιαπωνία, που στο 48’ ισοφάρισε 1-1 με απίστευτο σουτ του Ντόαν εκτός περιοχής, μετά από λάθος του Μπαλντέ.

Οι Ασιάτες δεν έμειναν εκεί, και στο 51’ ξαναχτύπησαν, προκαλώντας σοκ στους Ισπανούς. Ο Μιτόμα πρόλαβε οριακά την μπάλα πριν βγει, γύρισε στον Τανάκα, κι αυτός μια επαφή έγραψε το 2-1 για τους Ιάπωνες. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε, καθώς η μπάλα έμοιαζε να είχε βγει άουτ πριν το γύρισμα του Μιτόμα, ωστόσο το VAR επιλήφθηκε και το τέρμα μέτρησε κανονικά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον αγώνα

Κόστα Ρίκα – Γερμανία 2-4
(58΄Τεχέδα, 70΄αυτ. Νόιερ – 10΄Γκνάμπρι, 73΄/85΄Χάβερτς, 89΄ Φίλκρουγκ)

Πίκρα και απογοήτευση για τη Γερμανία, που όπως στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, έτσι και τώρα στο Κατάρ, είπε αντίο νωρίς στη διοργάνωση, μόλις από τη φάση των ομίλων, παρόλο που ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις της, καθώς επιβλήθηκε με 4-2 της Κόστα Ρίκα.

Η πάλε ποτέ κραταιά Γερμανία, έμεινε στην τρίτη θέση του 5ου ομίλου, αφού η Ιαπωνία επικράτησε 2-1 της Ισπανίας και στην ισοβαθμία στους 4 πόντους, τα «πάντσερ» υστερούν στη διαφορά τερμάτων.

Το παιχνίδι της Κόστα Ρίκα με τη Γερμανία ήταν ιστορικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, καθώς ήταν η πρώτη φορά που διαιτητής αγώνα ορίστηκε γυναίκα και πιο συγκεκριμένα η γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον αγώνα

Η τελική βαθμολογία του 5ου ομίλου

image

6ος όμιλος

Καναδάς-Μαρόκο 1-2
(40΄αυτ. Αγκέρ – 4΄Ζιγιές, 23΄ Εν Νεσίρι)

Εκπληκτικό Μουντιάλ κάνει το Μαρόκο, τερματίζοντας πρώτο στον 6ο όμιλο, μετά τη σημερινή του νίκη 2-1 επί του Καναδά για την 3η αγωνιστική.

Σε έναν όμιλο με μεγάλα φαβορί την Κροατία (πέρασε ως δεύτερη) και το Βέλγιο, που μέχρι και φιναλίστ το είχε δώσει ανάλυση κάποιου πανεπιστημίου της Βρετανίας, το Μαρόκο με δύο νίκες και μία ισοπαλία, πέρασε στη φάση των νοκ άουτ.

To Mαρόκο ήταν εκείνο το οποίο ξεκίνησε πιέζοντας τον Καναδά με την πίεση να αποφέρει καρπούς. Στο 4ο λεπτό, ο Τζόνστοουν γύρισε άσχημα την μπάλα στον Μπόργιαν, ο οποίος στην προσπάθεια να απομακρύνει έδωσε άθελα την πάσα στον Ζιγιές, ο οποίος με υπέροχο σκάψιμο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Στο 23΄ έφτασε στο 2-0 με τον Ασχράφ Χακίμι να βγάζει μια ονειρεμένη ασίστ στην πλάτη της άμυνας του Καναδά εκεί που κινούνταν ο Εν Νεσίρι, ο οποίος με καταπληκτικό τελείωμα έβαλε υποθήκη πρόκρισης για την ομάδα του.

Οι Καναδοί μείωσαν το σκορ  40’. Ανάπτυξη από τα αριστερά με τον Αντεκούγκμπε να κάνει η σέντρα χαμηλά και τον Αγκέρ με προβολή να στέλνει άθελα του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον αγώνα

Κροατία-Βέλγιο 0-0

Η Κροατία πέρασε στους 16του Μουντιάλ 2022 ως δεύτερη (πίσω από το Μαρόκο), ενώ το απογοητευτικό Βέλγιο αποκλείστηκε, μετά το 0-0 μεταξύ τους.

Μεγάλες στιγμές και για τις δύο ομάδες, σαφώς περισσότερες βέβαια για τους «κόκκινους διαβόλους», με τον Λουκάκου – που πέρασε ως αλλαγή στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους- να έχει τρομερές ευκαιρίες, μεταξύ αυτών και δοκάρι.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον αγώνα

Η τελική βαθμολογία του 6ου ομίλου

image