Η 29η Μαΐου 1985 είναι μια τραγική ημερομηνία για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Τριάντα τέσσερα χρόνια πριν, η Γιουβέντους αντιμετώπισε στην Λίβερπουλ στις Βρυξέλλες, στο στάδιο Χέιζελ, για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ads

Μια ώρα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, οι Άγγλοι οπαδοί αρχίζουν να κατευθύνονται προς τον τομέα Ζ του σταδίου, εκεί όπου βρίσκονταν οι Ιταλοί φίλαθλοι, σπάζοντας τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα. Οι Ιταλοί  στην προσπάθειά τους να τους αποφύγουν αναγκάζονται να κατευθυνθούν προς ένα τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων.

Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε και κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Συνολικά  39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Από τους νεκρούς, 32 ήταν Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Η τραγωδία οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Ads