Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα της ανάθεσης από τη FIFA της τελικής φάσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία κατέθεσε την Τρίτη μηνυτήρια αναφορά στη γενική εισαγγελία της Ελβετίας για «πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά προσώπων» κατά τη διαδικασία ανάθεσης των δυο διοργανώσεων.

Ads

 
Πριν από μερικές μόλις ημέρες η FIFA είχε ενημερώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ο φάκελος της ψηφοφορίας, ωστόσο υπαναχώρησε μετά από εισήγηση του δικαστή Χανς – Γιόακιμ Έκερτ.
 
Πιο συγκεκριμένα η FIFA είχε αναθέσει στο μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και πρώην εισαγγελέα στις ΗΠΑ, Μάικλ Γκαρσία, τη σύνταξη αναφοράς για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανάθεση των δύο τουρνουά. Κατόπιν ανακοινώθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι επανεξέτασης. Ωστόσο, ο Γκαρσία δήλωσε ότι παραποιήθηκαν τα στοιχεία που συμπεριέλαβε στην έρευνά του.
 
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παρά να αντιδράσει. «Υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά μετά από υπόδειξη του δικαστή Έκερτ αλλά δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με πιθανές κακουργηματικές πράξεις. Δεν ήμουν ο παραλήπτης της αναφοράς, την οποία δεν έχω διαβάσει ποτέ. Ήταν καθήκον μου ως πρόεδρος της FIFA να κινήσω νομικά το ζήτημα» δήλωσε.
 
Πάντως ο Μπλάτερ σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις αρνείται να δημοσιευτεί η έκθεση Γκαρσία. «Αν τη δημοσιεύαμε θα παραβιάζαμε τόσο το καταστατικό μας όσο και την κείμενη νομοθεσία» υποστήριξε.