Την περασμένη Παρασκευή (24/11), το δίλημμα για τους υγιώς σκεπτόμενους υποστηρικτές της καλαθοσφαίρισης, ήταν δεδομένο. Εθνική Ανδρών ή Ευρωλίγκα; Η πρώτη προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, στο Λέστερ, απέναντι στη Μ. Βρετανία ή η ευρωπαϊκή μάχη του Παναθηναϊκού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, λόγω της σχεδόν ταυτόχρονης διεξαγωγής τους, θα έπρεπε να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες μας; Κυρίαρχο, επίσης, στο μυαλό και το γιατί χρειάζονταν να υφίσταται ο διχασμός για το κοινό, που θέλει να απολαμβάνει και τις δύο διοργανώσεις, αλλά και ο αγωνιστικός εγκλωβισμός των διεθνών παικτών, αναφορικά με το σε ποια αγωνιστική υποχρέωση όφειλαν να ανταποκριθούν; Γιατί θα πρέπει οι αθλητές να μπουν στη μέση μιας αντιπαράθεσης, για την οποία δεν έχουν ευθύνη;

Ads

Τι αίσθηση, από την άλλη, αφήνει η… διαφορετική Εθνική Ανδρών που «ίδρωσε» με απόλυτη επιτυχία (2/2 νίκες), αρχικά στην Αγγλία και στην πορεία στο Ηράκλειο, με αντίπαλο το Ισραήλ (27/11), δουλεύοντας λίγα εικοσιτετράωρα στο γήπεδο και χωρίς, επί της ουσίας, να… γνωρίζονται αγωνιστικά οι μονάδες της; Είναι ο εγωισμός το ισχυρότερο «όπλο» της, αυτό που την κινητοποιεί να αποδείξει πως ακόμη και με στελέχη όχι… πρώτης γραμμής, μπορεί να τα καταφέρει;

Τις απόψεις τους στα ερωτήματα κατέθεσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό τους ήχους του θρυλικού ?The Final Coundown?, των Europe, ελάχιστα λεπτά μετά τον τελευταίο δικό τους, κοινωνικού χαρακτήρα, αγώνα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη (27/11), μέλη της Εθνικής ομάδας Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και ο προπονητής της. Μίλησαν, ειδικότερα, οι Νίκος Χατζηβρέττας, Γιάννης Γιαννούλης, Λευτέρης, Κακιούσης, Νίκος Κούβελας, Γιώργος Γιαννουζάκος και ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Νίκος Χατζηβρέττας: «Να δοθεί λύση άμεσα»

«Επέλεξα ουσιαστικά να δω την Εθνική, αλλά έβλεπα και τον Παναθηναϊκό. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά το ότι αυτή η κατάσταση διχάζει το μπάσκετ και δεν κάνει καλό! Το έχουμε όλοι πει, πολλές φορές, πως πρέπει να βρεθεί μια λύση, να γίνουν τα πράγματα, όπως πρέπει να είναι, για να μην υπάρχει αυτό το μπέρδεμα. Δικαιούμαστε να νιώθουμε… ριγμένοι οι θεατές που θέλουμε να παρακολουθούμε και τις δύο διοργανώσεις. Είναι διοικητικό το θέμα ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Οι αθλητές δε φταίνε σε τίποτα! Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση γι’ αυτούς. Η… διαφορετική Εθνική που είδαμε έχει «μέταλλο», ως ομάδα, οι παίκτες της παίζουν σε καλό επίπεδο, είναι έτοιμοι και αυτό είναι πολύ ευχάριστο για μας. Είναι σημαντικό πως είμαστε ανταγωνιστικοί, όπως και να έχει!»

Ads

Γιάννης Γιαννούλης: «Στον… πόλεμο πας με τα καλύτερα παλικάρια!»

«Εβλεπα και τα δύο παιχνίδια, κάνοντας ζάπινγκ. Εσπασαν τα… νεύρα μου, ήταν ο,τι χειρότερο έχω νιώσει σαν πρώην αθλητής. Ηταν μεγάλο μπέρδεμα! Είναι ντροπή το ότι έβαλαν στη μέση τους αθλητές, που δεν έχουν την ευθύνη, για να διαλέξουν που θα παίξουν! Οι παίκτες είναι… στρατιώτες της μάχης, υπάρχουν, για τις αποφάσεις, οι στρατηγοί, οι συνταγματάρχες, το κράτος. Είναι κάποιοι που έχουν οικονομικό όφελος σε βάρος των παικτών, θέλουν περισσότερα χρήματα και γι’ αυτό μπαίνει ο ένας στα… νερά του αλλουνού. Δεν είναι ωραίο στην Εθνική να μην πηγαίνουν οι καλύτεροι παίκτες! Καλοί, ‘χρυσοί’ όλοι οι υπόλοιποι, εγώ με τους παίκτες είμαι, αλλά στον… πόλεμο πας με τα καλύτερα παλικάρια σου! Είναι τραγικό ό,τι συμβαίνει, στεναχωριέμαι που η Εθνική ομάδα, η Ομοσπονδία, δεν έχουν πάρει μέτρα γι’ αυτό. Σε καλώ στην Εθνική ομάδα, που σημαίνει ανταποκρίνεσαι στο κάλεσμα, διαφορετικά είσαι προδότης! Επαιζα με πέμπτο μετατάρσιο σπασμένο και κρυβόμουν από το γιατρό της Εθνικής! Ερχόταν ο Φάνης Χριστοδούλου και πάταγε το πόδι μου για να μην πονάω και του έδειχνα το άλλο πόδι! Τώρα μπαίνουν μπροστά τα συμβόλαια με τα σωματεία… Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει οικονομικό αντίκρισμα για τους διεθνείς και από την Εθνική, με πριμ, οδοιπορικά, ημερήσια αποζημίωση, χορηγίες».

Λευτέρης Κακιούσης: «Λάθος να είναι στη μέση οι παίκτες»

«Είδα την Εθνική. Το θέμα της αντιπαλότητας ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα είναι πολύπλοκο και χρίζει άμεσης λύσης. Λύση που, σαφώς, δεν μπορούν να δώσουν οι παίκτες, οι οποίοι είναι στη μέση και καλούνται, ουσιαστικά, να αποφασίσουν το σε ποια λίγκα θα αγωνιστούν. Αυτό είναι λάθος! Θεωρώ πως οι δύο λίγκες θα πρέπει να καθίσουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας και να βρουν λύσεις που θα είναι προσιτές και στις δύο πλευρές. Ο μεγάλος αντίπαλος, επί της ουσίας, της Ευρώπης, είναι το ΝΒΑ, δεν είναι οι δύο λίγκες μεταξύ τους. Θεωρώ, δηλαδή, πως θα πρέπει να οργανωθούν, να γίνουν μια ομάδα και να βρουν λύσεις στο πως το φαινόμενο ΝΒΑ αποδυναμώνει πολύ την Ευρώπη. Αρα, νομίζω πως κυρίαρχος προβληματισμός πρέπει να είναι το ΝΒΑ και κατά δεύτερον το πως οι δύο λίγκες θα βρουν λύση μεταξύ τους, γιατί η κοινή γραμμή στο μπάσκετ, στην Ευρώπη, είναι μία. Επαιξα και ήμουν προπονητής στην Εθνική, θεωρώ άδικο ό,τι συμβαίνει με την ομάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μπάσκετ χωρίς Εθνικές ομάδες, χωρίς την ποιότητα των καλών παικτών. Ζούσα με το όνειρο να πάω στην Εθνική ομάδα, η πρώτη μου κλήση ήταν στάση ζωής! Ισχυρότερο «όπλο» της Εθνικής είναι η φανέλα, η ταυτότητα που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η φανέλα, η ταυτότητα, η προϊστορία της Εθνικής, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο προς τη νίκη! Είναι η ομάδα μας φόβητρο, μεγαθήριο για τους αντιπάλους, όποια και αν είναι τα στελέχη της! Πιστεύω πως η Εθνική θα βρίσκεται στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου».

Νίκος Κούβελας: «Τιμή να παίζεις στην Εθνική»

«Δούλευα την ώρα των δύο αγώνων και γι’ αυτό δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω κανέναν από τους δύο. Βλέπω στην πράξη πως έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν είναι καλή για το μπάσκετ γενικότερα, έρχονται σε δύσκολη θέση και η Εθνική ομάδα και οι σύλλογοι. Κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα, είναι κακό ό,τι συμβαίνει για όλους! Εκ των πραγμάτων, επειδή αυτοί παίζουν, οι παίκτες βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση και καλούνται να αποφασίσουν που να παίξουν. Ολοι ξέρουμε, ακόμη και οι παίκτες που δεν πήγαν στην Εθνική ομάδα, πως προτεραιότητα είναι η Εθνική. Επειδή το πρόβλημα έχει προηγηθεί στο ποδόσφαιρο, εκεί πάρθηκαν κάποια μέτρα σε ζητήματα προγραμματισμού, ασφάλειας παικτών, έπρεπε να φτάσουμε μέχρι εδώ, για να συζητάμε την αναγκαιότητα λύσης. Πρέπει να καθίσουν όλες οι πλευρές και να τακτοποιήσουν το θέμα της αντιπαλότητας ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα. Η Εθνική έχει επιτυχία, δε δεχόμαστε ούτε να… παραδοθούμε, ούτε να μην προσπαθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο σε υποχρέωσή μας. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας που έχουμε οι Ελληνες! Νομίζω πως για όλους τους παίκτες είναι τόσο μεγάλη η τιμή να παίζεις στην Εθνική και σίγουρα ο καθένας είναι έτοιμος να δώσει το δικό του 100%, όποιο και αν είναι αυτό, για την ομάδα. Αυτό είδαμε, στην προκειμένη, με την ομάδα μας. Είναι εφικτός ο στόχος της παρουσίας της Εθνικής στην τελική φάση του Παγκόσμιου 2019, θα πρέπει να είναι, όμως, πλήρης η ομάδα, να λυθεί το θέμα της αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο λίγκες. Το… παρήγορο είναι πως το πρόβλημα αγγίζει και τις αντίπαλες εθνικές ομάδες».

Γιώργος Γιαννουζάκος: «Βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό στην Εθνική»

«Είχα περισσότερο το μυαλό μου στην Εθνική, αλλά παρακολούθησα και τον Παναθηναϊκό. Θα έπρεπε να μην είχαμε το δίλημμα για το ποιο παιχνίδι να δούμε! Δεν είναι καλή η κόντρα ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα, μας διχάζει! Είναι άδικο για τους παίκτες να μπαίνουν στη μέση αυτής της κόντρας. Πιστεύω πως πολλά από τα παιδιά θα ήθελαν να είναι με την Εθνική και να βοηθήσουν τη δική της προσπάθεια. Είναι προς τιμήν των καλαθοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που ενσωματώθηκαν με την αποστολή για το δεύτερο παιχνίδι με το Ισραήλ. Ελπίζω στο μέλλον να πάψει να υφίσταται αυτό το μπέρδεμα. Η διαφορετική Εθνική που είδαμε, σαφώς και μπορεί να τα καταφέρει, ήταν καλό που δεν είχαμε στην πρώτη αγωνιστική των προκριματικών πολύ δύσκολο αντίπαλο. Η Εθνική ομάδα στο μπάσκετ, πάντα έχει στόχο την παρουσία σε τελική φάση διοργάνωσης, είτε πανευρωπαϊκής, είτε παγκόσμιας. Θα δούμε τι θα γίνει, πιστεύω πως, στην προκειμένη, πως η ομάδα θα προκριθεί στο στο Παγκόσμιο του 2019. Μπορεί η ομάδα να αποτελείται από παίκτες που δε χαρακτηρίζονται… πρώτης γραμμής, ωστόσο, όσο παίζεις στην Εθνική, γίνεσαι μέλος της και παίρνεις πάνω σου αγώνες, τόσο συνηθίζεις και βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό».

Γιάννης Ιωαννίδης: «Στήριξη της Εθνικής και των σωματείων»

«Στην τηλεόραση βλέπεις και το ένα και το άλλο, δεν έχει σημασία ποιο παιχνίδι είδα. Το σοβαρό θέμα είναι να έχουμε τις ώρες, ώστε και η Εθνική ομάδα να μην κωλύεται και μια ομάδα που έχει την Ευρωλίγκα να είναι ελεύθερη. Θα πρέπει να βοηθούμε την Εθνική να προχωρά, αλλά και τα σωματεία, που έχουν τη δική τους υποχρέωση και καλούνται να υφίστανται την αφαίμαξη παικτών τους. Οσοι κανονίζουν αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να σκέφτονται σε τι θέση βάζουν τους παίκτες, δεν είναι αυτό δικό μου θέμα, αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε για το αν είναι δίκαιο να μπαίνουν οι καλαθοσφαιριστές στη μέση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ