Με το τέλος του τελικού του Μουντιάλ που βρήκε τη Γερμανία να πανηγυρίζει για την κατάκτηση του τέταρτου παγκοσμίου κυπέλλου στην ιστορία της, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της «Adidas» Λιονέλ Μέσι ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων για να παραλάβει το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή, τη «Χρυσή Μπάλα». Ένα ερώτημα γεννήθηκε σε όλο το γήπεδο: «Γιατί;». Δίπλα του περιχαρής ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ κρατώντας το βραβείο του κορυφαίου τερματοφύλακα. Τουλάχιστον αυτός κρατούσε το βραβείο του δικαιωματικά έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις, βάσει και των αριθμών, στο τουρνουά.

Ads

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μετά τη λήξη του τελικού εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σημειώνοντας πως οι παίκτες της Αργεντινής κατέθεσαν τη ψυχή του στο γήπεδο. Όμως ο Μαραντόνα εξέφρασε και την αντίθεσή του για το βραβείο που δόθηκε στον Μέσι, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις ο έχει στηρίξει στο παρελθόν. Η επιλογή ήταν λανθασμένη, είπε σημειώνοντας πως το βραβείο θα έπρεπε να είχε δοθεί στον Χάμες Ροντρίγκες της Κολομβίας, ο οποίος μόλις σε πέντε παιχνίδια πέτυχε έξι γκολ. 

Η λίστα για τους υποψήφιους «κορυφαίους» του Μουντιάλ προφανώς και δεν κλείνει στο Χάμες Ροντρίγκες, καθώς υπήρξαν πολλοί ποδοσφαιριστές που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους στο τουρνουά της Βραζιλίας. Μεταξύ αυτών ο Τόμας Μίλερ, ο Χαβιέ Μασεράνο, ο Μανουελ Νόιερ, ο Άριεν Ρόμπεν κ.α. Όμως η FIFA αποφάσισε: Ο Λιόνελ Μέσι, με πολλές μέτριες εμφανίσεις μεταξύ αυτών και στον τελικό, είναι ο «κορυφαίος» του παγκοσμίου κυπέλλου.  Άλλωστε υπάρχει πάντα και η Adidas που παρεμπιπτόντως ήταν και χορηγός της βραβείου της «Χρυσής Μπάλας». Σημειώνεται πως για πρώτη φόρα ο «Κορυφαίος Παίκτης» του Μουντιάλ αναδείχτηκε από επιτροπή της FIFA και όχι με ψηφοφορία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

Με την επιλογή Μέσι διαφώνησε ακόμη και η οπαδική «Ole» της Αργεντινής, αλλά πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου. «Παράλογη Χρυσή Μπάλα», έγραψε στο Twitter ο προπονητής του Μεξικού. Ένα μήνυμα με πολλά ερωτηματικά ανέβασε ο Ρουντ Γκούλιτ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Λίνεκερ, Γκούτι, Φέρντιναντ, Μπάρτον και άλλους. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και από φίλους του ποδοσφαίρου. Ενδεικτικά:

Ads

«Ο Μέσι καλύτερος παίκτης για τη FIFA με χορηγία Adidas. Διαφημιστική διάκριση χωρίς νόημα», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Ο Μέσι είναι ένας υπέροχος παίκτης, αλλά δεν ήταν ο κορυφαίος του Μουντιάλ», ανέφερε ένα άλλο σχόλιο. «Πόσα πλήρωσε για να πάρει το βραβείο», τονίζεται σε ένα ακόμη τιτίβισμα.