Με εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, όπου σκόραρε δις, η Ελλάδα επικράτησε 2-1 της Νορβηγίας σε φιλικό στην Ισπανία και άφησε υποσχέσεις.

Ads

Μπορεί να είχε απέναντί της τον πολυδιαφημισμένο Χάαλαντ, ωστόσο οι διεθνείς μας δεν πτοήθηκαν.

Η ομάδα του Τζον Φαν΄τ Σχιπ λίγες ημέρες μετά το 1-1 με το Βέλγιο, έδειξε ξανά πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις.

Η «γαλανόλευκη« σκόραρε δύο φορές στο πρώτο μέρος με τους Μασούρα και Ανδρούτσο αλλά προβλημάτισε στο δεύτερο, με αποτέλεσμα να δεχτεί γκολ από τον Στράντμπεργκ, δίχως ωστόσο να χάσει το προβάδισμα.

Ads

Τη στήριξή τους στους μετανάστες εργάτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022 έστειλαν ακόμα μια φορά οι παίκτες της εθνικής Νορβηγίας.

Ο Χάαλαντ και η παρέα του κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων στο φιλικό με την Εθνική Ελλάδος εμφανίστηκαν με μπλουζάκια, τα οποία καλούσαν σε σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Κίνηση, στην οποία έχουν προβεί και στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η «Guardian» είχε αποκαλύψει ότι στο Κατάρ κατά την περίοδο των εργασιών έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6500 μετανάστες εργάτες.

Για πρώτη φορά σχηματισμό 4-2-3-1 επέλεξε ο Στάλε Σολμπάκεν, που είχε τον Χάνσεν στο τέρμα και τους Γκρέγκερσεν, Στράντμπεργκ, Άγιερ, Μέλινγκ. Δυάδα στα χαφ οι Μίντσο-Μπεργκ και μπροστά τους οι Θόρσμπι, Έντεγκααρντ και Ζακάριασεν, με μοναδικό προωθημένο τον Χάαλαντ.

Από τη μεριά της Ελλάδας, ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ πειραματίστηκε με τριάδα στην άμυνα, τοποθετώντας τους Μαυροπάνο, Παπαδόπουλο και Τζαβέλλα μπροστά από τον Βλαχοδήμο, με τους Ανδρούτσο και Τσιμίκα ως μπακ χαφ. Στο κέντρο βρέθηκαν οι Γαλανόπουλος, Μπουχαλάκης και Μάνταλος, ενώ δυάδα στην επίθεση οι Μασούρας και Πέλκας.

Οι Νορβηγοί είχαν την κατοχή της μπάλα στα πρώτα πέντε λεπτά ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησαν, ενώ το σουτ του Μέλινγκ στο 8’ δεν ανησύχησε τον Βλαχοδήμο, που έδιωξε εύκολα σε κόρνερ.

Αντιθέτως η Ελλάδα μπόρεσε στην πρώτη της τελική να βρει και δίχτυα! Στο 13’, ο Πέλκας «τρύπησε» την άμυνα των Σκανδιναβών με υπέροχη μπαλιά και ο Μασούρας νίκησε από κοντά τον Χάνσεν, ανοίγοντας το σκορ για την εθνική μας ομάδα (1-0).

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ανδρούτσος είχε σουτ άουτ από πλάγια θέση, ωστόσο στάθηκε πιο εύστοχος στο 21’. Μετά από νέα μπαλιά του Πέλκα, ο Τσιμίκας έκανε το γύρισμα και ο μπακ του Ολυμπιακού σούταρε από κοντινή απόσταση, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0.

Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους δεν υπήρξε η αντίδραση που θα περίμενε κανείς από τους Νορβηγούς, με τον Χάαλαντ να είναι αποκλεισμένος και να αδυνατεί να απειλήσει. Έτσι το σκορ δεν άλλαξε μέχρι την ανάπαυλα.

Οι Σκανδιναβοί μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος, με τον Σόρλοθ να περνά στο ματς και τον Σολμπάκεν να παίζει πλέον με δύο επιθετικούς.

Η εθνική μας ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα και υποχρεώθηκε σε παθητικό παιχνίδι, αν και η Νορβηγία είχε κατοχή δίχως να μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά.

Σε μία από τις λίγες φορές που συνέβη αυτό, στο 64ο λεπτό, μείωσε σε 2-1 με κεφαλιά του Στράντμπεργκ μετά από κόρνερ, που πήγε στο δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου και εν συνεχεία στα δίχτυα.

Παρ’ όλα αυτά, η το σκορ δεν άλλαξε, με την τελευταία απειλή να έρχεται στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Χάαλαντ ξέφυγε για πρώτη και τελευταία φορά από την άμυνα της Ελλάδας αλλά ο τερματοφύλακας της «γαλανόλευκης» τον πρόλαβε, μπλοκάροντας την μπάλα προτού σουτάρει ο φορ της Ντόρτμουντ.

Ελλάδα (Τζ. Φαν΄τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Παπαδόπουλος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας, Ανδρούτσος (90+4 Μπακάκης), Γαλανόπουλος (56’ Ζέκα), Μάνταλος (56’ Μπακασέτας), Μπουχαλάκης (75’ Σιώπης), Τσιμίκας, Μασούρας (56’ Τζόλης), Πέλκας (75’ Παυλίδης).

Νορβηγία (Στ. Σολμπάκεν): Χάνσεν, Γκρέγκερσεν, Στράντμπεργκ, Άγιερ (88’ Χάτνσε-Ολσεν), Μέλινγκ (69’ Μπιόρκαν), Μίντσο (46’ Σόρλοθ), Μπεργκ (49’ Άουρσνες), Θόρσμπι (46’ Θόρτσβεντ), Έντεγκααρντ, Ζακάριασεν (46’ Ράιερσον), Χάαλαντ.