Αθεώρητα δελτία υγείας είχαν 12 παίκτες του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει δικαίωμα ένστασης.

Ads

Οπως έγινε γνωστό ο τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης  Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος παρατήρησε ότι η κάρτα υγείας 12 ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ είχε λήξει και δεν είχε ανανεωθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του ΚΑΠ η συμμετοχή τους είναι αντικανονική και η Ενωση έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση εντός 48ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με ληγμένα δελτία στις αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και ΠΑΟ, αλλά κανείς δεν το παρατήρησε. Γι αυτούς τους αγώνες οι Θεσσαλονικείς δεν κινδυνεύουν, καθώς έχει περάσει η προθεσμία κατάθεσης ένστασης.

Εάν όμως η ΑΕΚ προχωρήσει σε ένσταση τότε ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με βαριά τιμωρία σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο 23 του ΚΑΠ.

Ads

Η προβλεπόμενη ποινή

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ χάνει τον αγώνα, του αφαιρούνται τρεις βαθμοί και θα του επιβληθεί πρόστιμο από οκτώ έως σαράντα χιλιάδες ευρώ.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το άρθρο 23 παράγραφος 6:

«α) Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή ή/και για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών Κανονισμών της Ε.Π.Ο., λόγω υπαιτιότητας μιας ομάδας, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις (-3) βαθμοί από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εάν πρόκειται για ΠΑΕ και έως 2.000,00 Ευρώ εάν πρόκειται για σωματείο.

Ως προς τον χρόνο υποβολής των ενστάσεων ισχύουν τα εξής (η ένσταση της ΑΕΚ δεν μπορούσε να καταχωρηθεί στο Φ.Α. καθώς αυτό γίνεται μόνο για περίπτωση πλαστοπροσωπίας):

Ενστάσεις μη καταχωρούμενες στο Φ.Α.:

Για τις λοιπές ενστάσεις που δεν καταχωρούνται στο Φ.Α. τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ισχύουν τα εξής:

α) Υποβάλλονται στη διοργανώτρια, με υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρονται συγκεκριμένα οι λόγοι υποβολής τους, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που έγινε ο αγώνας, η οποία δεν υπολογίζεται.

β) Το υπόμνημα είτε κατατίθεται στο πρωτόκολλο της διοργανώτριας είτε αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax επί ποινή απαραδέκτου εντός της ανωτέρω προθεσμίας και παράλληλα αποστέλλεται υποχρεωτικά και με συστημένη επιστολή ή με αποδεικτικό επίδοσης, που κατατίθενται στο πρωτόκολλο της διοργανώτριας.

γ) Οι ενστάσεις της παρούσης παραγράφου πρέπει να συνοδεύονται, επί ποινή απαραδέκτου, από το ορισθέν χρηματικό παράβολο (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ανάλογο τέλος λειτουργίας της Επιτροπής), το οποίο κατατίθεται στον λογαριασμό της διοργανώτριας και αποστέλλεται σε αυτήν με τον αυτό ως άνω τρόπο και εντός των ίδιων προθεσμιών. Τα ποσά των παραβόλων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου».

Σε περίπτωση που η ΑΕΚ κάνει ένσταση και την κερδίσει θα περάσει στη δεύτερη θέση. Ο ΠΑΟΚ χάνει τον ένα βαθμό από τον αγώνα, η ΑΕΚ παίρνει τη νίκη και παράλληλα ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με μείον τρεις, με αποτέλεσμα να βρεθεί τρεις βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ. Επειδή όμως η ΑΕΚ υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας, κρατούν την δεύτερη θέση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της τελευταίας αγωνιστικής.

Παραιτήσεις

Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του ΠΑΟΚ, Ευθύμης Παπασούλης – βασικός υπαίτιος του λάθους με τα αθεώρητα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών – αλλά και ο γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Σαραϊδάρης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Ο Ευ. Παπασούλης είχε αντικαταστήσει στο ιατρικό τμήμα ως επικεφαλής, τον προκάτοχο του, Μανώλη Παπακώστα, ο οποίος μετά την έναρξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, αποδέχτηκε πρόταση από Ιατρικό Ομιλο στην Μέση Ανατολή και παραιτήθηκε από τον ΠΑΟΚ.