Η Ρωσίδα σούπερ σταρ τενίστρια Μαρία Σαράποβα ανακοίνωσε πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ενημέρωσε για τον προσωρινό αποκλεισμό της από τα τουρνουά, μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση για την τιμωρία της.

Ads

«Σε όλη την καριέρα μου ήμουν ειλικρινής», ανέφερε η Μαρία Σαράποβα σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε ανακοινώνοντας πως ενημερώθηκε από την Ομοσπονδία ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο φετινό τουρνουά τένις της Αυστραλίας (Australian Open), στα προημιτελικά, όπου αντιμετώπιζε τη Σερένα Γουίλιαμς.

Όπως είπε έκανε για χρόνια χρήση της ουσίας Meldonium. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη και χαμηλό μαγνήσιο, συμπεριλήφθηκε στα απαγορευμένα από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο όπως σημείωσε δεν το γνώριζε. «Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Απογοήτευσα τους οπαδούς μου, αλλά και το ίδιο το άθλημα. Παίζω τένις από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ένα άθλημα που αγαπώ βαθιά»», δήλωσε η 28χρονη τενίστρια.

Από το 2015 η Παγκόσμια Οργάνωση Κατά του Ντόπινγκ  (WADA) έχει ξεκινήσει τους ελέγχους πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο και έκρινε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών. Γι’ αυτόν το λόγο το έβαλε στη νέα λίστα με τα απαγορευμένα σκευάσματα που εξέδωσε το 2016. Όμως η Μαρία Σαράποβα δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για τη λίστα της WADA με τις απαγορευμένες ουσίες για το 2016, η οποία είχε σταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ads

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Βιοχημείας – Κέντρο Προληπτικής Ντόπινγκ Έρευνας ντόπινγκ του Πανεπιστήμιου της Κολωνίας: «Το αντι-ισχαιμικό φάρμακο Mildronate βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης και της αντοχής των αθλητών, στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, την προστασία κατά του στρες, ενώ ενισχύει την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)».

«Για πρώτη φορά μου δόθηκε αυτή η ουσία το 2006. Είχα πολλά προβλήματα υγείας εκείνο το διάστημα», τόνισε η Σαράποβα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λος Άντζελες και πρόσθεσε: «Ήμουν άρρωστη πολύ συχνά, είχα ανεπάρκεια σε μαγνήσιο, καθώς και ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά μου. Είχα και δείγματα τέτοια (σ.σ. διαβήτη). Αυτή ήταν μία από τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολούθησα, μεταξύ άλλων».

«Δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Θα αντιμετωπίσω τις συνέπειες, αλλά ελπίζω να μου δοθεί άλλη μια ευκαιρία. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν για αυτό, παρά μόνο τον εαυτό μου. Στο τέλος για ό,τι κάνουμε ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι», δήλωσε.

Η Μαρία Σαράποβα ξεκίνησε να παίζει τένις σε επαγγελματικό επίπεδο το 2001. Κάτοχος συνολικά 35 τίτλων και 5 Γκραν Σλαμ στο απλό, επιτυχίες που την οδήγησαν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, η Μαρία Σαράποβα το 2006 έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια του τένις στον κόσμο.

Οι επιδόσεις της αλλά και η εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση την ανέδειξαν και σε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των μεγάλων αθλητικών – και όχι μόνο – εταιρειών, που την επέλεγαν για την προώθηση των προϊόντων τους. Ωστόσο μετά την ανακοίνωσή της πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η Nike, βασικός χορηγός της για πολλά χρόνια, ενημέρωσε το κοινό πως διακόπτει τη συνεργασία μέχρι την κατάληξη των ερευνών για την υπόθεση.

Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο χρόνος της τιμωρίας της. Στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντισφαίρισης κάνει λόγο για προσωρινή αποβολή της Σαράποβα μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ποινή για αυτήν την ουσία. Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν πως η τιμωρία της θα μπορούσε να είναι αποβολή από τα κορτ από δύο μέχρι τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ITF: 

«Μετά τη δήλωση της Μαρία Σαράποβα η ITF επιβεβαιώνει τα ακόλουθα:

  • Στις 26 Ιανουαρίου η κ. Σαραπόβα πέρασε από έλεγχο ντόμπινγκ κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν.
  • Το δείγμα εξετάστηκε από τα εργαστήρια της WADA και βρέθηκε θετικό στην “meldonium” η οποία θεωρείται ως απαγορευμένη ουσία σύμφωνα με τον κώδικα της WADA.
  • Στις 2 Μαρτίου έγινε γνωστό στην κ. Σαραπόβα ότι κατηγορείται πως παρενέβη τους κανονισμούς του ντόπινγκ.
  • Η κ. Σαραπόβα αποδέχτηκε τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος στις 26 Ιανουαρίου.
  • Αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένη τιμωρία για την ουσία “meldonium” η κ. Σαραπόβα αποβάλλεται προσωρινά από τις 12 Μαρτίου μέχρι να παρθεί απόφαση για την υπόθεση».