Ως «ιστορική μέρα» για το κυπριακό ποδόσφαιρο και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προδιαγραφόταν η σημερινή, καθώς οι δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, με μεσολαβητή τη FIFA, ανακοίνωσαν την ένωσή τους, ωστόσο αυτή η ένωση διήρκησε μόλις λίγες ώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου, λίγο μετά την ανακοίνωση της FIFA  για την «ένωση» δήλωσε σε τουρκικά μέσα πως δεν αποδέχεται τη συμφωνία.

Ads

 
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Σέρτογλου δεν αποδέχεται τη συμφωνία. Όπως είπε οι αξιωματούχοι της UEFA και της FIFA δεν συμπεριέλαβαν στη συμφωνία τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων και ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να κατατεθεί για τελική έγκριση από τη συνέλευση της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας.
 
Σύμφωνα με το Sigmalive οι προσπάθειες για βελτίωση του εγγράφου και συμπλήρωσης σημείων που λείπουν από αυτό θα συνεχιστούν, ωστόσο όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», σημείωσε ότι «η εν λόγω συμφωνία πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί».
 
«Όπως έχουν τα πράγματα, το κείμενο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Sentragoal.com.cy επικοινώνησε με αξιωματούχους της Κυπριακής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για την επιστροφή τους στην Κύπρο, οι οποίοι δήλωσαν έκπληξη και άγνοια για την στροφή 180 μοιρών του Σέρτογλου.
 
Νωρίτερα ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου χαρακτήρισε «ιστορική ημέρα» τη σημερινή. «Είναι μια ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο την Κύπρο αλλά και για τον Κυπριακό λαό γενικότερα», τόνισε και συνέχισε:
 
«Μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατό να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο. Και λέω είναι δυνατό, γιατί η διευθέτηση που έχει υπογραφεί, πρέπει να επικυρωθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
 
Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει μέχρι σε αυτό το σημείο, κάτω από υπό την αιγίδα της FIFA και της UEFA, έχοντας συντάξει και υπογράψει ένα οδικό χάρτη για ένα ενωμένο Κυπριακή ποδόσφαιρο, δίνει σε όλους την ελπίδα πως, με δεδομένη την καλή θέληση που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα, θα επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία. Στους Τουρκοκύπριους φίλους μας λέω πως έχουν να κερδίσουν από την ενοποίηση.
 
Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο Μπλάτερ για τον καταλυτικό του ρόλο σήμερα, στον Πρόεδρο Πλατινί, στην αποστολή των Τουρκοκυπρίων με τους οποίους θα συναντιόμαστε από τώρα και στο εξής πιο συχνά και στα μέλη της αποστολής της ΚΟΠ για την στήριξη που μου παρείχαν».

*  Οι πληροφορίες για τη συμφωνία που τελικά ακυρώθηκε

 
Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γίνεται μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας η οποία παραμένει υπό τη σκέπη της FIFA και της UEFA και αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη ποδοσφαιρική αρχή στην Κύπρο. Η ανακοίνωση FIFA:
 
«Η 5η Νοεμβρίου 2013 αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην Ιστορία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, με την υπογραφή στο «Σπίτι της FIFA» στη Ζυρίχη της προσωρινής διευθέτησης για την οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.
 
Τα σχετικά έγγραφα υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στην παρουσία του Προέδρου της FIFA κ. Γιόζεπ Μπλάτερ και του Προέδρου της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί.
 
Η συμφωνία προνοεί όπως η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενταχθεί στην ΚΟΠ σαν Ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Επιπλέον, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα συνεχίσει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA και το αρμόδιο όργανο, υπεύθυνο για την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, καθώς επίσης το Όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο.
 
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στη δημιουργία μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) η οποία θα δουλέψει για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
 
Η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στα Καταστατικά της FIFA και της UEFA, αφορά αποκλειστικά και μόνον θέματα που έχουν να κάνουνε με το ποδόσφαιρο και στοχεύει στην ενοποίηση και τη διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κοινοτήτων του νησιού».