Τέλος στο νικηφόρο σερί της Εθνικής μας έβαλε η αντίστοιχη της Κύπρου, στο ντεμπούτο του Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο, καθώς επιβλήθηκε με 1-0, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Nations League.

Ads

Μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να μην έχει βαθμολογικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αφού είναι και θα παραμείνει πρώτη στον 2ο όμιλο της 3ης κατηγορίας, έχοντας εξασφαλίσει την άνοδο στη δεύτερη, ωστόσο μετράει στην κατάταξη της UEFA (ranking) και στην προσπάθεια να αναρριχηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα, εν όψει και της κλήρωσης για το Euro.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα για την Ελλάδα με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της, μετά από μέτρια κι ανούσια εμφάνιση, ενώ για πρώτη φορά στο Nations League η Ελλάδα είδε την εστία της να παραβιάζεται, παράλληλα δε έχασε για πρώτη φορά σε ματς με την Κύπρο μετά από 21 χρόνια.

Από την άλλη η Κύπρος έμεινε ζωντανή στη μάχη για την παραμονή στη 3η κατηγορία  του Nations League. Η νίκη της Β. Ιρλανδίας επί του Κοσόβου νωρίτερα την είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, όμως εκμεταλλεύτηκε το ότι η Ελλάδα ήταν βαθμολογικά αδιάφορη και τη νίκησε 1-0 με γκολ του Τζιωνή.

Ads

Οι Κύπριοι έπιασαν έτσι ξανά τους Βορειοϊρλανδούς στη βαθμολογία του 2ου ομίλου και όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική στα ματς Ελλάδα-Β. Ιρλανδία και Κόσοβο-Κύπρος.

Η Βαθμολογία

  1. Ελλάδα 12
  2. Κόσοβο 6
  3. Β. Ιρλανδία 5
  4. Κύπρος 5

Στο πρώτο του ματς στον πάγκο της Κύπρου, ο Τιμούρ Κετσπάγια επέλεξε σχηματισμό 4-3-3, με τον Παναγή στην εστία. Αμυντική τετράδα οι Ανδρέου, Ρομπέρζ, Κατελάρης και Ιωάννου, με τους Κυριάκου, Κάστανο, Αρτυματά στα χαφ και Λοΐζου και Τζιωνή δίπλα από τον Σωτηρίου.

Από την άλλη, ο Γκουστάβο Πογέτ κατέβασε τη «Γαλανόλευκη» με 4-2-3-1, έχοντας τον Βλαχοδήμο στην εστία και τους Μπάλντοκ, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο και Τσιμίκας στην άμυνα. Στον άξονα έπαιξαν οι Σιώπης-Κουρμπέλης, με Μασούρα, Μπακασέτα και Πέλκα πίσω από τον Δουβίκα.

Η πρώτη μεγάλη φάση της αναμέτρησης ήρθε στο 4ο λεπτό, με τον Δουβίκα να αποτυγχάνει να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα εξ επαφής με το κεφάλι. Ένα φάουλ του Μπακασέτα στο 6’ ήταν παντελώς άστοχο, όπως και το σουτ που επιχείρησε δέκα λεπτά αργότερα.

Ακολούθησε ένα εκρηκτικό δίλεπτο, που έφερε το 1-0 για την Κύπρο. Ο Λοΐζου απέτυχε στο 16’ να νικήσει από πλάγια θέση τον Βλαχοδήμο, όμως δευτερόλεπτα πιο μετά η μπαλιά «τρύπα» του Κάστανου έβγαλε τετ α τετ τον Τζιωνή, που με συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Η ελληνική απάντηση λίγο έλειψε να έρθει στο 20’, όταν ο Πέλκα έστειλε την μπάλα πάνω στον Παναγή από πολύ κοντά, με μία νέα ολιγωρία των Χατζηδιάκου-Μαυροπάνου στο 23’ να επιτρέπει στον Σωτηρίου να βγει μόνος απέναντι στον Βλαχοδήμο, που όμως τον σταμάτησε βγάζοντας σε κόρνερ.

Ο ρυθμός εν συνεχεία έπεσε, με την κεφαλιά του Πέλκα που κατέληξε στην αγκαλιά του Παναγή στο 43’ να αποτελεί την τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή του πρώτου μέρους.

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με γκολ για την Κύπρο που δεν μέτρησε ποτέ λόγω χεριού του Κάστανου, ωστόσο εν συνεχεία ο ρυθμός ήταν μάλλον πεσμένος – με εξαίρεση μία ωραία επέμβαση Τσιμίκα σε μπαλιά που προοριζόταν για τον Λοΐζου (48’).

Αυτό άλλαξε απότομα στο 63’, όταν ο Μασούρας μπήκε επικίνδυνα στην περιοχή και είδε τον Ρομπέρζ να κόβει το γύρισμά του διώχνοντας σε κόρνερ, η εκτέλεση του οποίου κατέληξε σε φοβερό σουτ Φούντα που σταμάτησε με τη βοήθεια του δοκαριού ο Παναγή.

Στο 72’, ο Κύπριος τερματοφύλακας προφύλαξε εκ νέου το προβάδισμα της ομάδας του αποκρούοντας το κοντινό σουτ του Ιωαννίδη μετά από μεγάλο λάθος του Κάστανου, ενώ στη μοναδική φορά που νικήθηκε, από σουτ του Φούντα στο 87’, είδε το γκολ να ακυρώνεται για οφσάιντ του Χατζηδιάκου, που θεωρήθηκε ότι παρεμπόδιζε τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Κάπως έτσι, το 1-0 δεν άλλαξε, με την Κύπρο να πανηγυρίζει μία μεγάλη και πολύτιμη νίκη.

Κύπρος (Τ. Κετσπάγια): Παναγή, Ανδρέου, Ρομπέρζ, Κατελάρης, Λοΐζου (59’ Χαραλάμπους), Αρτυματάς, Κυριάκου, Ιωάννου (75’ Αντωνιάδης), Κάστανος (75’ Γκόγκιτς), Τζιωνής (64’ Καρώ), Σωτηρίου (75’ Κακουλλής)

Ελλάδα (Γκ. Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Σιώπης (46’ Μπουχαλάκης), Κουρμπέλης (77’ Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας, Μπακασέτας (59’ Ιωαννίδης), Πέλκας (77’ Χατζηγιοβάνης), Δουβίκας (46’ Φούντας)

Διαιτητής: Κουλμπάκοφ Αλεξέι (Λευκορωσία)
Βοηθοί: Ζιουκ Ντμίτρι, Μασλιάνκο Όλεγκ (Λευκορωσία)
4ος Διαιτητής: Ντμιτριέου Ντζμίτρι (Λευκορωσία)
VAR: Φρανκόφσκι  Μπαρτόζ  (Πολωνία)
AVAR: Πσκιτ Πάβελ (Πολωνία)