Σαν σήμερα στις 20/7/1871 λήφθηκε η απόφαση για την διεξαγωγή του κυπέλλου Αγγλίας, του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού παγκοσμίως, γνωστό ως FA Cap .

Ads

Ήταν μία πρόταση του Τσαρλς Άλκοκ επίτιμου γραμματέα της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που έγινε δεκτή και έτσι την ίδια χρονιά ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση ( από 11/11/1871 ως 16/3/1872 ).
Έκτοτε και έως τις μέρες μας το FA Cap διεξάγεται κάθε χρόνο ( με εξαίρεση την διακοπή λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων ) και αποτελεί μαγνήτη όχι μόνο για τους φίλους του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, αλλά προσελκύει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη και μεταδίδεται τηλεοπτικά στις περισσότερες χώρες.

Διαβάζοντας κάποιος στην Ελλάδα τις παραπάνω γραμμές, θα σκεφτεί ότι πρόκειται για τρολλάρισμα ή για διάθεση μαζοχισμού ή ειρωνείας. Γιατί ειδικά σήμερα παίζεται ένα ακόμη κωμικό ( ή μήπως δραματικό; ) επεισόδιο της αντίστοιχης δικής μας διοργάνωσης, με την αδυναμία της ΕΠΟ, των φιναλίστ ( Ολυμπιακού – ΑΕΚ ) και της Αστυνομίας να κάνουν το αυτονόητο. Να διοργανώσουν τον 78ο τελικό του κυπέλλου.

Ειδικά αυτή την εποχή που λόγω κορωνοϊού οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις γίνονται δίχως την παρουσία θεατών, θα υπέθετε κανείς ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία να διεξαχθεί επιτέλους ένας τελικός στη χώρα μας, τουλάχιστον χωρίς θέματα βίας, χουλιγκανισμού και γενικότερα ασχήμιας στις εξέδρες.

Ads

Φευ! Πριτς που λένε και τα παιδιά ! Είπαμε σ’ αυτή τη χώρα αν μη τι άλλο δεν πλήττουμε !

Η τελευταία είδηση που προκαλεί γέλια και κλάματα ταυτοχρόνως, είναι ότι η επιτροπή διοργανώσεων της ΕΠΟ, θα εισηγηθεί στην επιτροπή εκτάκτων θεμάτων, την αναβολή του φετινού τελικού. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει ο χρόνος ( μετά τις σημερινές εξελίξεις ), για να βρεθεί από τη διοργανώτρια αρχή το γήπεδο που θα φιλοξενήσει το παιχνίδι !!!

Στην Ελλάδα, από όσους ασχολούνται με το λαοφιλέστερο άθλημα στη γη, ομοσπονδία, πρόεδροι, ιδιοκτήτες και παράγοντες, οπαδοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και διαχρονικά οι κυβερνώντες, ουδείς αγαπάει πραγματικά το ποδόσφαιρο, ότι και να λένε.

Αγαπούν την ομαδάρα τους, την προβολή τους, την εξόντωση των αντιπάλων, την επίδειξη δύναμης και εξουσίας, την χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου για άλλους σκοπούς ( οικονομικούς, πολιτικούς κλπ ).

Οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε και δημιουργούν ιστορία. Απ’ αυτές κρινόμαστε όλοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πεπραγμένα όλων των εμπλεκόμενων το αποδεικνύουν.

Προφανώς και δεν μπορεί να είναι στόχος να φτάσουμε την αντίστοιχη διοργάνωση της Αγγλίας. Απέχουμε έτη φωτός ! Ωστόσο θα ήταν , θα έπρεπε να ήταν φιλοδοξία μας, να μικρύνουμε την απόσταση που μας χωρίζει.

Το καταπληκτικό είναι ότι τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, ο θεσμός του κυπέλλου στην Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο και πλέον είναι υπό αμφισβήτηση αν μπορεί έστω να υπάρξει.

Τελικά μήπως είναι αφύσικο και παράδοξο να θέλει κάποιος να ανθεί το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός σε μία χώρα σε απόλυτη παρακμή ;