Η ΑΕΚ επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα, στο ματς που έριξε την αυλαία της 5ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας και πήρε το εισιτήριο για τους «16».

Ads

Ο Ματίας Αλμέιδα έκανε εκτεταμένο ροτέισον, φρεσκάροντας την ομάδα του και μάλλον πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος από την ατομικά αλλά και συλλογική εμφάνιση.

Ο Κοσίδης πέτυχε το πρώτο του τέρμα με τα κιτρινόμαυρα ανοίγοντας τον δρόμο της πρόκρισης, ενώ ο Μάνταλος με πέναλτι κλείδωσε το αποτέλεσμα.

Το πάλεψε ο ΠΑΣ κυρίως στην κόντρα, αλλά φαίνεται πως το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι το Κύπελλο, αφού έχει μπροστά του τη μάχη της παραμονής και το σπουδαίο ματς με τον Ιωνικό. Έχασε και τον Πριόρ ο ΠΑΣ, που έχει εκτός και τον δεύτερο τερματοφύλακα Σούλη και όλα δείχνουν πως θα πάει στη Νίκαια με τον τρίτο πορτιέρε, Αθανασίου.

Ads

Mε 4-4-1-1 κατέβασε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Στάνκοβιτς στην εστία και οι Σιντιμπέ (στο ντεμπούτο του με τα κιτρινόμαυρα), Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί στην άμυνα. Γιόνσον, Γαλανόπουλος το δίδυμο στα χαφ, οι Ελίασον, Μάνταλος στα άκρα με οδηγίες να κλείνουν προς τα μέσα και τον Αραούχο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Κοσίδη.

Με 4-2-3-1 παρέταξε τον ΠΑΣ ο Θανάσης Στάικος. Ο Πριόρ στο τέρμα, με τους Σόρια, Παντελάκη, Μπαγκαλιάνη, Πήλιο στην τετράδα της άμυνας. Καραχάλιος, Ριένστρα τα δύο χαφ και οι Λιάσος, Μορέιρα, Φοφανά στη μεσοεπιθετική τριάδα. Μοναδικός προωθημένος ο Παμλίδης.

Από νωρίς η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο, αφού γλίτωσε το γκολ από ένα λάθος του Στάνκοβιτς και μια χαμένη ευκαιρία του Παμλίδη στο 2′. Κι έφτασε μόλις στο 6′ στο 1-0, με κοντινό αριστερό πλασέ του Μιχάλη Κοσίδη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στην ασθενή απόκρουση του Πρίορ στο σουτ του Αραούχο.

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ τραυματίστηκε (τράβηγμα στο δικέφαλο) και αντικαταστάθηκε από τον Αθανασίου, ο οποίος έκανε αποκρούσεις σε προσπάθειες του Μάνταλου στο 22΄και του Αραούχο στο 31′. Έστω κι αν δεν ανέβασε ρυθμό η ΑΕΚ είχε φάσεις με Ελίασoν και Μάνταλο, δίχως να μπορέσει να φτάσει σε ένα δεύτερο γκολ μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αλλά και χωρίς ο ΠΑΣ να την απειλεί.

Με σκοπό να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους μπήκε η ομάδα του Στάικου στο δεύτερο μέρος. Ανέβασε τις γραμμές της, προσπάθησε να κρατήσει μπάλα αλλά δεν απειλούσε. Την ίδια ώρα, όμως, δεν δεχόταν κιόλας φάσεις, με τους «κιτρινόμαυρους» στο πρώτο τέταρτο του β’ ημιχρόνου να είναι νωθροί, χωρίς δημιουργία και φαντασία.

Τελικά, το πέναλτι του Καραχάλιου στον Ελίασον στο 66’ (για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι φιλοξενούμενοι) ήρθε για να βγάλει από τη δύσκολη θέση την ΑΕΚ, με τον Μάνταλο να το μετατρέπει σε γκολ για το 2-0.

Μεγάλη απόκρουση του Αθανασίου στο 79΄σε σουτ του Αραούχο, με τον Αλμέιδα να έχει φρεσκάρει πολύ την ενδεκάδα του κάνοντας διαχείριση και ενόψει του επόμενου αγώνα. Και καλή προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα του Λιβάι στο 89′, όπως και στο 92′ όταν γύρισε στον Γκατσίνοβιτς που νικήθηκε από τον Αθανασίου στην τελευταία φάση του ματς.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (80′ Ραντόνια), Γιόνσον, Γαλανόπουλος (75′ Φράνσον), Ελίασον (72′ Γκατσίνοβιτς), Μάνταλος, Αραούχο, Κοσίδης (72′ Λιβάι Γκαρσία)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Πρίορ (19′ λ.τ. Αθανασίου), Σόρια, Παντελάκης, Μπαγκαλιάνης, Πήλιος, Καραχάλιος, Ριένστρα (76′ Κιάκος), Λιάσος, Μορέιρα (56′ Ροσέρο), Φοφανά (76′ Μπάλαν), Παμλίδης (56′ Λώλης)

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος Αριστομένης (Αρκαδίας)
Βοηθοί: Μεϊντανάς Ανδρέας (Αχαΐας), Ψάρρης Κωνσταντίνος (Ζακύνθου)
4ος Διαιτητής: Βάτσιος Αριστείδης (Δυτ. Αττικής)

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση των 16 θα μπουν και οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κατάταξης στην περσινή Super League 1, δηλαδή Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης και Παναθηναϊκός.

Τα αποτελέσματα των αγώνων της 5ης φάσης

Τρίτη 18 Οκτωβρίου

  • Βόλος – Ιωνικός 4-0

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

  • ΑΕΛ – Λεβαδειακός 1-2
  • Καλαμάτα – Παναιτωλικός (2-2 κ.δ) 4-3 πεν.
  • Καλλιθέα – Βέροια 1-0
  • Πανσερραϊκός – Παναχαϊκή (2-2 κ.δ) 5-2 παρ.
  • Αλμωπός Αριδαίας – Λαμία 0-2
  • Αστέρας – Ατρόμητος (0-0 κ.δ.) 1-3 παρ.
  • Πέμπτη 20 Οκτωβρίου
  • Κηφισιά – ΟΦΗ 1-0
  • Άγιος Νικόλαος – Αλμυρός 2-0
  • Ιωνικός Διαβατών – Απόλλων Παραλιμνίου 0-4
  • Πανελευσινιακός – Απόλλων Πόντου 1-3
  • ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Συνεπώς ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής:

εννιά ομάδες της Super League1: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης, Παναθηναϊκός, Βόλος, Λεβαδειακός, Λαμία, Ατρόμητος, ΑΕΚ.

πέντε της Super League 2: Καλλιθέα, Καλαμάτα, Πανσερραϊκός, Κηφισιά, Απόλλων Πόντου.

και δύο της Γ’ Εθνικής: Άγιος Νικόλαος, Απόλλων Παραλιμνίου

Οι αγώνες της φάσης των «16» δεν είναι νοκ άουτ αλλά διπλοί, ενώ δεν μετρά το εκτός έδρας γκολ. Η κλήρωση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πότε θα γίνει.