Ξεκινάει και πάλι το Κύπελλο ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής με τον εκπρόσωπο των FIFA / UEFA, Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τις αλλαγές που δεσμεύτηκε να κάνει η ΕΠΟ υπό την επιτήρηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ads

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο υφυπουργός αποδέχτηκε ως εγγύηση τη δέσμευση της FIFA πως από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις διεργασίες για την εναρμόνιση του καταστατικού πλαισίου. Οι δυο τους στη συνάντηση που είχαν, συμφώνησαν σε σειρά από ενέργειες που θα γίνουν μέχρι και την Παρασκευή για να μην υπάρξει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτές οι κινήσεις είναι:

  • Η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και θα αιτηθεί την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας.
  • Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα δεχθεί το αίτημα και θα αποφασίσει την επανεκκίνηση της διοργάνωσης.
  • Η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει εργασίες για την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ με αυτό τη FIFA.

«Μέχρι την Παρασκευή η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και στη συνέχεια θα αιτηθεί την επανεκκίνηση του Κυπέλλου ώστε το Υφυπουργείο θα δώσει την συγκατάθεσή του, αφού πρώτα ΕΠΟ και Υπουργείο βρουν τον τρόπο που θα συνεχιστεί ο θεσμός και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των οπαδών», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσοκούμνης και πρόσθεσε:

Ads

«Η FIFA ξεκινά εργασία σε ολόκληρο το καταστατικό της ΕΠΟ και θέτει ως προτεραιότητα της επιτροπή δεοντολογίας. Επίσης έχει δεσμευτεί πως θα κοιτάξει τους υφιστάμενους κανονισμούς δεοντολογίας και θα πάρει απαντήσεις σχετικά με το γιατί υποθέσεις που εκκρεμούν δεν έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν έχουν παραπεμφθεί άτομα ενώ έπρεπε θα λειτουργήσει από την ΕΠΟ επιτροπή δεοντολογίας. Είναι ευκαιρία και για τα άτομα αυτά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους ενώπιον των οργάνων».

«Δεν τέθηκε θέμα ατόμων, είπαμε ότι θα πρέπει η FIFA να κοιτάξει διάφορα θέματα της ΕΠΟ. Κρίνουμε πως ο νόμος του 15 και του 16 περιέχουν διατάξεις που προσβάλουν το αυτοδιοίκητο και δεσμεύτηκε πως οι διατάξεις που εμείς πιστεύουμε ότι προσβάλουν το αυτοδιοίκητο θα τις κοιτάξει», συνέχισε ο εκπρόσωπος των FIFA, UEFA και σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδας σημείωσε:  «Μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι δικό μας θέμα, η ΕΠΟ θα στείλει τις προτάσεις στο Υφυπουργείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης υπογράμμισε: «Ας μη βιαζόμαστε μέχρι την Παρασκευή. Δεν θα πω αν το ποδόσφαιρο βγαίνει ηττημένο. Το θέμα είναι να έχουμε ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα. Ίσως έχει αποφευχθεί το Grexit.  Εμείς κάναμε προσφυγή στο ΣτΕ για το Κύπελλο. Από τη στιγμή που θα γίνει, δεν υπάρχει λόγος προσφυγής. Προλαβαίνουμε να τελειώσουμε με το Κύπελλο, αρκεί να το οριστικοποιήσουμε την Παρασκευή».

Tο υφυπουργείο Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση προκειμένου να αρθεί η απειλή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για αποκλεισμό της ΕΠΟ από την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ, η δημιουργία του νομικού πλαισίου για την παραπομπή των (επτά) ποινικά διωκόμενων και οι συνθήκες επανέναρξης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αναλυτικά:

«Κατ’ αρχάς η ΕΠΟ παραιτείται της αίτησης ακύρωσης της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του κ. Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο.

Άμεσα κάνει αίτηση θεραπείας (αυτός είναι ο νομικός όρος) στον κ. Κοντονή για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Εντός 48 ωρών, ως την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή, η ΦΙΦΑ θα αποστείλει γραπτώς όλα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση τα οποία είναι:

1. Να έρθει στην Ελλάδα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, μία επιτροπή της ΦΙΦΑ, η οποία θα μεριμνήσει για την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ και όλων των κανονισμών της, πειθαρχικού, δεοντολογίας και διαιτησίας σύμφωνα με όσα ισχύουν στη διεθνή συνομοσπονδία.
2. Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης θα δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για την παραπομπή των 7 ποινικά διωκόμενων της εγκληματικής οργάνωσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα μπορεί πλέον να επιλαμβάνεται και για αδικήματα πριν από το 2014.

Αφού ο κ. Κοντονής λάβει στα χέρια του την επιστολή της ΦΙΦΑ με τις δεσμεύσεις της, τότε θα προχωρήσει στην επανέναρξη του Κυπέλλου, είτε με κεκλεισμένων των θυρών είτε παρουσία μαθητών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΦΙΦΑ και την ΕΠΟ, έχει πέσει ο τελικός της διοργάνωσης να διεξαχθεί με ξένο διαιτητή».

Ο Σταύρος Κοντονής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Ενημέρωσα προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων μετά τις συναντήσεις με ΕΠΟ και FIFA. Εμείς περιμένουμε από τις διεθνείς ομοσπονδίες το έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει. Μπορεί να το έχουμε και νωρίτερα από την Πέμπτη. Την Παρασκευή εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Ελπίζουμε με όλα αυτά που θα γίνουν ότι θα μπούμε σε μια χρονιά τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει θετικό κλίμα για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις. Θα εξηγήσω λεπτομερώς σε FIFA και UEFA πως έχουν τα πράγματα για τις αλλαγές που ζητούν στην αθλητική νομοθεσία. Δεν γίνεται όμως οι νόμοι να φτιάχνονται όπως ονειρεύονται στην ΕΠΟ».