Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ 2-0 με τη συμπλήρωση 45 λεπτών, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Ριέκα στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Europa League.

Ads

Η πρωταθλήτρια Κροατίας προηγήθηκε με δύο τέρματα του Αυστριακού Αλεξάντερ Γκοργκόν (8΄,26΄) ενώ  Ενωση ισοφάρισε με τους Αραούχο (45+2΄), Χριστοδουλόπουλο. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η ΑΕΚ χρειάζεται την ισοπαλία εναντίον της Αούστρια στη Βιέννη στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού.

Ένα γκολ του Αραούχο στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου αναπτέρωσε τις ελπίδες της ΑΕΚ που τότε βρισκόταν πίσω στο σκορ (1-2) από τους Κροάτες. Μέχρι τότε, το ματς εξελισσόταν σε.. νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, με την Ένωση να παρουσιάζει τραγικό πρόσωπο απέναντι στην εξαιρετική Ριέκα, που προηγήθηκε 2-0 στο ΟΑΚΑ. Στο πρώτο ημίχρονο η πρωταθλήτρια Κροατίας είχε πετύχει δύο γκολ με τον Αυστριακό Γκοργκόν (8΄,26΄), ενώ είχε και δύο δοκάρια.

Στο 8΄ ο Πάβιτσιτς εκτέλεσε κόρνερ, ο Ακόστι έπιασε την πρώτη κεφαλιά, ο Γκοργκόν τη δεύτερη και έκανε το 0-1. Τόσο απλά, όσο και στη φάση του 16΄ πάλι από κόρνερ του Πάβιτσιτς, αλλά αυτή τη φορά η κεφαλιά του Ελεζ βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι.

Ads

Η ΑΕΚ αδυνατούσε να αλλάξει τρίτη πάσα, οι παίκτες υπέκυπταν μονίμως σε ατομικά λάθη από την πίεση της Ριέκα και έτσι στο 20΄ ο Γκοργκόν με ατομική ενέργεια και σουτ έξω από την περιοχή, σημάδεψε ξανά το δοκάρι! Μυαλό δεν έβαλε η ΑΕΚ και στο 26΄ από λάθος κεφαλιά του Βράνιες, ο Γκοργκόν μπήκε σφήνα ανάμεσα σε Τσιγκρίνσκι και Γκαλο για να πετύχει το 0-2.

Η παρουσία της ΑΕΚ ήταν τόσο κακή που προκαλούσε τον οίκτο ακόμα και στους αντιπάλους της. Τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, η οργάνωση της επιθετικής ανάπτυξης (build up) ήταν για… κλάματα, η ομάδα εντελώς ασύνδετη από τις πολλές καινοτομίες στην ενδεκάδα.

Η πρώτη της τελική προσπάθεια ήταν το απευθείας φάουλ του Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, αλλά στάθηκε τυχερή καθώς δευτερόλεπτα πριν από το τέλος (45+2΄) ο Αραούχο εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της κροατικής άμυνας και με κοντινή προβολή μείωσε σε 1-2.

Το γκολ αυτό ήταν το «φιλί της ζωής» για μια ομάδα που έμοιαζε τελειωμένη. Ο Χιμένεθ είχε διορθώσει από το 30΄ το πρώτο λάθος του (τριάδα στην άμυνα εναντίον ομάδας που παίζει στην κόντρα) αντικαθιστώντας τον Γκάλο με τον Λιβάγια, ο οποίος είναι άγνωστο γιατί δεν ξεκίνησε βασικός.

Άλλη ΑΕΚ μπήκε στο γήπεδο στο β΄ ημίχρονο. Προφανώς έπιασε τόπο ό,τι κι αν ήταν αυτό που είπε ο Χιμένεθ ο οποίος μπήκε πρώτος στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα και δέκα λεπτά μετά βγήκε ξανά πρώτος στον αγωνιστικό χώρο. Λίγα λόγια και καλά! Στο 55΄ η ΑΕΚ κέρδισε φάουλ σε καλή θέση, αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που άσκησε στη Ριέκα. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε και ο Λάζαρος ισοφάρισε με κεφαλιά μετά την απόκρουση του Πρσκάλο.

Στο 62΄ ο Φινλανδός διαιτητής ακύρωσε γκολ του Αραούχο με κεφαλιά, για φάουλ που δεν καταλογίζεται ούτε στις προπονήσεις. Λίγο αργότερα (68΄) μπήκε στο ματς ο Παναγιώτης Κονέ, στο ντεμπούτο του μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε καθώς καμία ομάδα δεν έδειχνε διατεθειμένη να ρισκάρει πριν φτάσει η «δωδεκάτη ώρα». Καμία δεν βόλευε η ισοπαλία, άρα ήταν δεδομένο ότι κάτι θα συνέβαινε στα τελευταία λεπτά. Πράγματι, το δοκρι του Σέρχιο Αραουχο στο 89΄ ήταν η φάση που σημάδεψε το ματς, αφού αν η μπάλα πήγαινε ελάχιστα εκατοστά πιο κάτω, η πρόκριση θα είχε κριθεί από απόψε.

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)
Κίτρινες: Λόπες  Μάλες, Γκοργκόν, Γκαβράνοβιτς
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Λόπες, Γκάλο (30΄ Λιβάγια), Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλος (69΄ Κονέ), Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος (85?  Πατίτο Ροντρίγκες), Μπακασέτας, Αραούχο
ΡΙΕΚΑ (Ματίαζ Κεκ): Πρσκάλο, Βέσοβιτς, Ζούπαριτς, Έλεζ, Ζούτα, Μπράνταριτς, Μαλές, Πάβιτσιτς (90+2΄ Τσρνιτς), Γκαβράνοβιτς (81΄ Πούλιτς), Ακόστι (70΄ Κβρζιτς, Γκοργκόν.