Ούτε η τρίτη παρουσία της σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποδείχθηκε γούρικη για την εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 6-4 από την Ολλανδία και θα επιστρέψει από τη Βαρκελόνη με το ασημένιο μετάλλιο, όπως είχε συμβεί και το 2010 και το 2012. Από την άλλη πλευρά, οι «οράνιε» πανηγύρισαν τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο τους, επιστρέφοντας στην κορυφή μετά από 25 χρόνια.

Ads

Ο τελικός δεν ξεκίνησε καλά για την ελληνική ομάδα, η οποία, παρότι ήταν σε γενικές γραμμές συγκεντρωμένη στην άμυνα, δέχθηκε ένα γκολ από μακρινό σουτ της Χένεε και ένα από τη Στόμπχορστ σε κόντρα. Στην επίθεση οι διεθνείς δυσκολεύονταν απέναντι στη συνδυασμένη ολλανδική άμυνα, που ξεκινούσε με πρέσινγκ και γυρνούσε σε ζώνη με παίκτρια ανάμεσα, αλλά ένα γκολ της Ελευθεριάδου σε παίκτρια παραπάνω μείωσε τη διαφορά. Οι «οράνιε» είχαν την ευκαιρία να αυξήσουν εκ νέου το προβάδισμα, αλλά κάποιες σπουδαίες αποκρούσεις της Χρυσής Διαμαντοπούλου στο τέλος της πρώτης και στις αρχές της δεύτερης περιόδου κράτησαν το 2-1. Η εθνική κέρδισε αποβολή σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις και, στην τρίτη εξ αυτών, η Χριστίνα Τσουκαλά ισοφάρισε, 5΄27΄΄ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Η Μέγκενς απάντησε άμεσα με απευθείας φάουλ από τα 5μ., η Τσουκαλά πέτυχε το πρώτο γκολ της ελληνικής ομάδας στα ίσια, αλλά μία «οβίδα» της Φαν ντερ Σλόοτ από πολύ μακριά έδωσε ξανά προβάδισμα (4-3) στην Ολλανδία. Στο δεύτερο μισό της δεύτερης περιόδου το ματς έγινε λίγο… άναρχο, με τις δύο ομάδες να φτάνουν σε θέση βολής αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, έχοντας από τρία δοκάρια σε αυτό το διάστημα. Ετσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 4-3, με την εθνική να χρεώνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα μόλις τη δεύτερη αποβολή της στο παιχνίδι (έναντι πέντε κερδισμένων), αλλά τη Χένεε να «σημαδεύει» δοκάρι στην εκπνοή.

Στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου οι διαιτητές σφύριξαν συνολικά έξι επιθετικά φάουλ μέσα σε δύο λεπτά (!), μην επιτρέποντας στις δύο ομάδες να εκδηλώσουν σουτ. Οι διεθνείς, μην μπορώντας να τροφοδοτήσουν τη φουνταριστό και να πάρουν αποβολές, δεν έβρισκαν λύσεις, ενώ η Μέγκενς αξιοποιώντας μία επίθεση με παίκτρια παραπάνω, έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στις «τουλίπες» (5-3). Η εθνική έχασε τον μοναδικό παραπάνω της τρίτης περιόδου (με τις Ολλανδές να αμύνονται πολύ κλειστά, με δύο παίκτριες στα δοκάρια) και το τελευταίο οκτάλεπτο ξεκίνησε με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Οι καλές άμυνες κράτησαν την εθνική «ζωντανή» και η Ελευθεριάδου με ένα πολύ ωραίο σουτ από την περιφέρεια μείωσε σε 5-4, 4΄21΄΄ πριν τη λήξη, όμως αμέσως μετά η Φαν ντερ Σλόοτ με μία τρομερή λόμπα… έκοψε τα πόδια των πολιστριών του Γιώργου Μορφέση. Η Ολλανδία διαχειρίστηκε σωστά τον υπολειπόμενο χρόνο, οι Ελληνίδες παίκτριες δεν είχαν την απαιτούμενη ψυχραιμία και η τελευταία ελπίδα χάθηκε με το άστοχο σουτ της Τσουκαλά σε παίκτρια παραπάνω, 1΄09΄΄ πριν τη λήξη.

Οι διεθνείς αποχώρησαν δακρυσμένες από την πισίνα «Μπερνάτ Πικορνέλ» και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ελληνικής ομάδας, η οποία νιώθει την πίκρα της ήττας σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τη στιγμή επτά από τις 13 παίκτριες είναι μέχρι 21 ετών. Είναι στο χέρι τους η απογοήτευση να γίνει κινητήριος δύναμη για το μέλλον και η διοργάνωση της Βαρκελόνης να περάσει στην ιστορία ως η μεγάλη επιστροφή της εθνικής Ελλάδας στην κορυφογραμμή του γυναικείου πόλο.

Ads

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-2, 1-0, 1-1

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Χένεε (περιφέρεια), 2-0 Στόμπχορστ (κόντρα), 2-1 Ελευθεριάδου (π.π.), 2-2 Τσουκαλά (π.π.), 3-2 Μέγκενς (περιφέρεια), 3-3 Τσουκαλά (περιφέρεια), 4-3 Φαν ντερ Σλόοτ (περιφέρεια), 5-3 Μέγκενς (π.π.), 5-4 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 6-4 Φαν ντερ Σλόοτ (περιφέρεια).

Η εθνική είχε 2/8 με παίκτρια παραπάνω και 2 γκολ από την περιφέρεια.

Η Ολλανδία είχε 1/4 με παίκτρια παραπάνω, 4 γκολ από την περιφέρεια και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Ρόγκε, 1΄24΄΄ πριν τη λήξη.

Διαιτητές: Βάρκονι (Ουγγαρία), Πέρις (Κροατία)

Οι συνθέσεις:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Αρνο Χάβενγκα): Ααρτς, Μέγκενς 2, Χένεε 1, Φαν ντερ Σλόοτ 2, Βόλφες, Στόμπχορστ 1, Ρόγκε, Σέβενιχ, Γιούστρα, Κούλχαας, Φόορφελτ, Σλέεκινγκ, Βίλεμζ

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Χρ. Διαμαντοπούλου, Τσουκαλά 2, Β. Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου 2, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου, Ασημάκη, Χυδηριώτη, Πάτρα, Πρωτοπαπά, Ελευθ. Πλευρίτου, Ξενάκη, Σταματοπούλου

MVP η Φαν ντερ Σλόοτ

Η Καταρίνα Φαν ντερ Σλόοτ αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης γυναικών, που ολοκληρώθηκε απόψε στη Βαρκελόνη με τη νίκη της Ολλανδίας (6-4) επί της ελληνικής ομάδας στον τελικό. Ακόμη ένα βραβείο πήραν οι «οράνιε», με τη Λάουρα Ααρτς να αναδεικνύεται καλύτερη τερματοφύλακας, ενώ ως πρώτη σκόρερ του τουρνουά βραβεύθηκε η Ισπανίδα Μπεατρίθ Ορτίθ (25 τέρματα).

Μια ιδανική χρονιά

Ο Γιώργος Μορφέσης χαρακτήρισε «ιδανική τη χρονιά» για την ομάδα του. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αφού παραδέχθηκε την ανωτερότητα της Ολλανδίας στο τελικό της Παρασκευής (27/7), είπε ότι η επιτυχία από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου «είναι ένα χαμόγελο για όλη την ελληνική κοινωνία που βασανίζεται τα τελευταία χρόνια και κυρίως για τους Έλληνες που δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ημέρες».

«Πιστεύω ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει λύσεις στην επίθεση, παρά το γεγονός ότι δοκιμάσαμε πολλά σχήματα. Ο τελικός κρίθηκε στις άμυνες. Παρότι δεχθήκαμε μόλις έξι γκολ δεν μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη. Μπορώ να πω ότι η Ολλανδία ήταν καλύτερη και πήρε δίκαια τη νίκη», είπε ο κ. Μορφέσης πριν κάνει έναν απολογισμό της εφετινής χρονιάς και φυσικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

«Είμαι 100% ικανοποιημένος από τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει από την αρχή της εφετινής περιόδου. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ελληνική ομάδα κατάφερε να πάρει ένα αργυρό μετάλλιο και ένα χρυσό μέσα σε τρεις μήνες. Το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρόπα Καπ και το αργυρό στο Ευρωπαϊκό που μόλις ολοκληρώθηκε. Ήταν μία ιδανική χρονιά για την ομάδα μου και μακάρι να είναι κάθε χρονιά ίδια με αυτή. Όμως για να γίνουν όλα αυτά δαπανήθηκαν αμέτρητες εργατοώρες και έγινε μια συγκινητική προσπάθεια από όλους. Από τις αθλήτριές μου, από τους συνεργάτες μου και φυσικά από το τιμ που είχα δίπλα μου. Οι επιτυχίες αυτές δεν ανήκουν στις αθλήτριες και σε μένα, αλλά σε όλους μας, γιατί πραγματικά ήμασταν μια σπουδαία ομάδα. Θεωρώ ότι η επιτυχία αυτή είναι ένα χαμόγελο για όλη την ελληνική κοινωνία, που βασανίζεται τα τελευταία χρόνια και κυρίως για τους Έλληνες που δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Βέβαια μία επιτυχία σε αθλητικό επίπεδο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμιστεί με τις απώλειες των ανθρώπων. Απλά θέλαμε να δώσουμε ένα μικρό χαμόγελο στους Έλληνες που είναι πικραμένοι από την ανείπωτη τραγωδία της προηγούμενης Δευτέρας. Το μυαλό και η σκέψη μας ήταν και παραμένει σε αυτούς».

Ο Γιώργος Μορφέσης προσπάθησε να εξηγήσει την στάση των κοριτσιών του μετά την απονομή και την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου. Οι παίκτριές του ήταν για περισσότερο από μία ώρα στενοχωρημένες και απογοητευμένες και ο ίδιος δήλωσε: «Είδα τις αθλήτριές μου στενοχωρημένες, απογοητευμένες και κλαμμένες μετά το τέλος της αναμέτρησης. Είμαι χαρούμενος για αυτά τα κορίτσια, γιατί με την στάση τους, τον ζήλο και την όρεξή τους δείχνουν ότι έχουν σαν στόχο μόνο την κορυφή. Όλοι μας εδώ, ακόμη και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι μετά από έξι ολόκληρα χρόνια έφτασαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο και κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο. Όλα τα κορίτσια επιζητούσαν το χρυσό μετάλλιο και τίποτα λιγότερο».

Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον αυτής της ομάδας, τόνισε: «Πάμε βήμα-βήμα! Την επόμενη χρονιά έχουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας και βέβαια από εκεί και πέρα μπορούμε να στοχεύσουμε σε επόμενες διοργανώσεις. Όμως θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πετύχαμε απόλυτα τους στόχους μας. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι παίξαμε με τις τέσσερις από τις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Μόνο την Ουγγαρία δεν βρήκαμε στον δρόμο μας. Αγωνιστήκαμε μία φορά απέναντι στη Ρωσία, την Ιταλία, την Ισπανία, κερδίζοντάς τες και βρεθήκαμε δύο φορές σε ανταγωνιστικό επίπεδο απέναντι στην Ολλανδία. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία σε μια τεράστια προσπάθεια».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ