Αδιέξοδο προέκυψε στις συζητήσεις του Σταύρου Κοντονή με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA αναφορικά με το Κύπελλο Ελλάδας. Οι δυο διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές επιμένουν στην επανέναρξη και ολοκλήρωση του Κυπέλλου, ωστόσο, ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής δεν υποχωρεί και εμμένει στους όρους που έχει θέσει. 

Ads

Ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, που συμμετείχε στην επιτροπή των δυο ομοσπονδιών δεν έκρυψε μετά το τέλος της συνάντησης την απαισιοδοξία του. Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής μετά το τέλος της συνάντησης σημείωσε ότι ναι μεν δεν υπήρξε συμφωνία αλλά ότι οι απόψεις που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής των δυο διεθνών ομοσπονδιών ομολογούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Το μπαλάκι της ευθύνης στην ΕΠΟ πετά ο Κοντονής

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Αν δεν υπάρξει η επιθυμητή αυτοκάθαρση το αμέσως επόμενο διάστημα το Κύπελλο δεν θα ξεκινήσει κι αυτό θα έχει ως συνέπεια το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό που ζητά κατ’ αρχήν είναι να αποχωρήσουν από την ΕΠΟ τα υψηλόβαθμα στελέχη που είναι υπόδικα. 

Ads

Ο Σταύρος Κοντονής εξάλλου ανέφερε ότι η FIFA έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό δεν είναι αντίθετη στο να φέρει ξένους διαιτητές, ούτε σε ενδεχόμενο να σταματούσε και το πρωτάθλημα, αν ήταν να επέλθει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει καμία απόφασή του μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας αποφάσισε την παράταση της αποχής που επρόκειτο να λήξει στις 4/4 μέχρι τις 15/4. Ουσιαστικά λοιπόν, είναι στον αέρα η εκδίκαση της αίτησης εφόσον οι νομικοί της ΕΠΟ δεν καταφέρουν να πάρουν άδεια, εκτός αν υπάρξει περίπτωση ανάκληση της προσφυγής από την Ομοσπονδία.

Οι θέσεις των ομοσπονδιών 

«Συζητήσαμε για την απόφαση του υπουργού να διακόψει το Κύπελλο, αλλά και θέματα για τη νομοθεσία. Ο υπουργός είναι διατεθειμένος να δει κάποια θέματα που ενδεχόμενα θίγουν το αυτοδιοίκητο και είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, με τη FIFA να υποδεικνύει τους όρους που παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο», τόνισε σύμφωνα με τον sport-fm.gr, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. 

«Για το Κύπελλο ο κ. υπουργός θέτει κάποια ζητήματα εξυγίανσης στην ΕΠΟ, ως όρο για να συνεχιστεί το Κύπελλο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μας. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε εσωτερικά, αλλά μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν είναι τελεσίγραφο. Έχουμε δώσει διορία ως την 1η Απριλίου», ανέφερε. 

Για το Grexit 

«Εμείς σαν επιτροπή θα αναφέρουμε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA τι κάναμε και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά. Ίσως όχι από 1η Απριλίου, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολα. Το λέμε από την εμπειρία που έχουμε. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά η επίσκεψή μας ήταν διαφωτιστική και εποικοδομητική από πολλές απόψεις», πρόσθεσε. 

Η FIFA προτιμά συνολικό λουκέτο 

Μάλιστα τόνισε πως η FIFA θα μπορούσε να δει πιο θετικά ένα συνολικό «λουκέτο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο που θα περιλαμβάνει και το πρωτάθλημα. 

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος βίας. Στοχευμένα για το Κύπελλο, δεν το βλέπουμε έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα υπάρξουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν ξαναρχίσει το Κύπελλο σημείωσε ότι αυτές θα αφορούν την Εθνική, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τους Έλληνες αξιωματούχους, ενώ θα χαθεί μία θέση από το Europa League. 

«Θα πρέπει το Κύπελλο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή και σε ουδέτερο γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει ο τελικός ακόμη και με ξένο διαιτητή. Ο κ. Κοντονής τα συζητά όλα αυτά, αλλά απαιτεί πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες από πλευράς ΕΠΟ», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει». 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή 

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο συγκεκριμένα, δεν φοβούνται την απόφαση του ΣτΕ, αλλά αν η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή, θα το πράξει μονομερώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το παρεμποδίσουμε.

Μας ζητήθηκε να ξεκινήσει το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι από την διεθνή Ομοσπονδία να διεξαχθεί διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκφράσαμε την άποψη ότι όσο περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας.

Αν υπάρξει ανάκληση της προσφυγής, προϋπόθεση είναι η ίδια η ΕΠΟ να πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να τεθούν σε αναστολή όσοι ασκούν εξουσία και διοίκηση σε όλα τα αξιώματα του ποδοσφαίρου και είναι κάτι που το ζητήσαμε από πέρυσι. Δηλώσαμε στην FIFA ότι θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με ό,τι ισχύει διεθνώς και όχι να θέτουν στο απυρόβλητο διοικητικούς παράγοντες και διαιτητές που έχουν ανοιχτά μέτωπα με την δικαιοσύνη, ακόμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η FIFA απάντησε ότι είναι στην διάθεσή μας, αλλά θεωρεί ως προϋπόθεση την επανέναρξη του Κυπέλλου. Υπήρξε διαφωνία. Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».