Ζούμε το απόγειο του επαγγελματισμού σε όλα σχεδόν τα σπορ. Ειδικά στο ποδόσφαιρο ζαλίζουν τα νούμερα με τα ποσά που δαπανούνται για μεταγραφές και αμοιβές παικτών, ακόμη και σε μικρομεσαία πρωταθλήματα. Μεγάλες εταιρίες και funds, Άραβες, Κινέζοι και γενικώς σύγχρονοι κροίσοι είναι πλέον ιδιοκτήτες ομάδων, με αμφισβητούμενα κίνητρα.

Ads

Παρόλα αυτά επειδή το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη δεν είναι μόνο business, αλλά η χαρά, η λατρεία κι η εκτόνωση των λαών  σ’ όλη τη γη, υπάρχουν περιπτώσεις που φίλαθλοι με αυξημένη κοινωνική συνείδηση, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση.

Όταν κάποιος ακούει το όνομα Κλάπτον, λογικά το πρώτο που θα σκεφτεί είναι ο μεγάλος Έρικ, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Το Κλάπτον είναι περιοχή του δήμου Νιούχαμ (αγγλ.: Newham) στο Λονδίνου, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν το 2006, είναι μία από τις πυκνότερες σε εθνικά μειονοτικούς πληθυσμούς περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ads

Η Clapton Community Football Club είναι μια ερασιτεχνική ομάδα που αγωνίζεται στην Middlesex County Football League (δηλαδή στην 11η κατηγορία της Αγγλίας)! Ο Σύλλογος είναι αυτοδιαχειριζόμενος όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πολλές ομάδες, κυρίως στα χαμηλά στρώματα της Αγγλίας, που έχουν περάσει στα χέρια των οπαδών τους.

Η Clapton CFC όπως είναι πιο γνωστή και για να ξεχωρίζει από την Clapton FC είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2018 από οπαδούς της Clapton FC, τους «Clapton Ultras», οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρο-ιδιοκτήτη της ομάδας Vince McBean που ήθελε να ρευστοποιήσει το φιλανθρωπικό οργανισμό που χρηματοδοτούσε το σύλλογο. Στην αρχή μποϊκόταραν τους αγώνες της ομάδας και μετά αποφάσισαν να ιδρύσουν την δικιά τους ομάδα, την Clapton Community Football Club, στα πρότυπα άλλων αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων στην Αγγλία.

Δυο από τα πιο γνωστά παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι 1) η Wimbledon AFC (ιδρύθηκε το 2002) που σε μια στιγμή οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αλλάξουν περιοχή, όνομα και λογότυπο επειδή στην νέα πόλη δεν υπήρχε κάποια “μεγάλη” ομάδα και εγένετο η Milton Keynes Dons και 2) όταν αρκετοί δυσαρεστημένοι οπαδοί της Manchester United διαφώνησαν με την εξαγορά της ομάδας από των Αμερικανό επιχειρηματία Malcolm Glazer και το 2005 αποφάσισαν να ιδρύσουν την FC United of Manchester!

H αυθεντική Clapton FC ιδρύθηκε το 1877 ως Downs FC και τον επόμενο χρόνο πήρε το όνομα που έχει μέχρι και σήμερα. Ο σύλλογος έδωσε τον πρώτο του αγώνα για το κύπελλο Αγγλίας το 1888 και το 1890 έγινε η πρώτη ομάδα που έπαιξε με ομάδα της ηπειρωτικής Ευρώπης νικώντας μια μικτή ομάδα από το Βέλγιο (Belgian XI) με 8-0 στην Αμβέρσα.

Τα τελευταία χρόνια η Clapton FC αγωνίζεται στην Essex Senior League (9η κατηγορία).

Το 2012 αρκετός κόσμος ξεκίνησε να παρακολουθεί τους αγώνες της ομάδας. Τότε ιδρύθηκαν και οι “Clapton Ultras” στα πρότυπα των Ευρωπαίων Ultras και ο σύλλογος είδε τον μέσο όρο των οπαδών από τα 20 άτομα ανά αγώνα να γίνεται 300! Βέβαια, το 2017 δυο ομάδες, η Southend Manor και η Metropolitan Police FC, αρνήθηκαν να δώσουν εισιτήρια στους Ultras υπό τον φόβο των επεισοδίων (Σημ.: Οι Clapton Ultras είναι γνωστό ότι είναι αριστεροί και είναι αυτοανακηρυγμένοι αντιφασίστες).

Από την ίδρυση του ο σύλλογος ήταν μια ομάδα μελών και από εκεί αντλούσε την βάση του. Στο τέλος της χιλιετίας όμως η ομάδα αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη Vince McBean και αυτός κατάργησε την ιδιότητα του μέλους. Το 2014 τα μέλη του “Clapton Life” αναβίωσαν την ιδιότητα αυτή, αλλά, βρήκαν κλειστές τις πόρτες από την ομάδα. Αρκετές μονομερείς αποφάσεις δυσαρέστησαν τους οπαδούς γιατί ουσιαστικά άφηνε την κοινότητα έξω από την ομάδα, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με το αρχικό καταστατικό της.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος-ιδιοκτήτης της ομάδας με κάποιες ξαφνικές αυξήσεις στα εισιτήρια και πιο αυστηρό έλεγχο στην είσοδο απογοήτευσε τους οπαδούς που ήθελαν να μιλήσουν με τον πρόεδρο. Η συμμετοχή της κοινότητας μέσα από τους “Clapton Ultras” αύξησε τα έσοδα της ομάδας και έφερε ξανά νεανικό κοινό στο γήπεδο, όμως και πάλι οι διαφωνίες των οπαδών με τον ιδιοκτήτη της ομάδας που ήθελε να ρευστοποιήσει τον φιλανθρωπικό οργανισμό έφερε το μποϊκοτάζ στους αγώνες την σεζόν 2017-18 και στην συνέχεια ήρθε η οριστική ρήξη. Τον Φλεβάρη του 2018, οι «Clapton Ultras» ίδρυσαν την αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα της Clapton Community Football Club.

image

Μια από τις σημαντικές νίκες της Clapton CFC εναντίον της Clapton FC είναι η αγορά της ιστορικής τους έδρας το “The Old Spotted Dog Ground” το γήπεδο είναι το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Λονδίνο και ήταν έδρα της αρχικής ομάδας για 140 χρόνια (1888–2019)! Η Clapton CFC μέχρι να ανακατασκευάσει την ιστορική έδρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο Wadham Lodge.

Επίσης η Clapton CFC μπήκε γρήγορα στον ποδοσφαιρικό χάρτη όταν μέσα στο 2018 έκανε μεγάλη αίσθηση η εκτός έδρας εμφάνιση της. Η ομάδα θέλοντας να τιμήσει τις Διεθνείς Ταξιαρχίες (στις οποίες συμμετείχαν γύρω στους 4,000 Άγγλους) που πολέμησαν στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο έντυσε την εκτός έδρας εμφάνιση με τα χρώματα της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας (1931 – 1939) τα οποία είναι τα μωβ, κίτρινο και κόκκινο, στο πίσω μέρος της φανέλας υπάρχει το σύνθημα «no pasarán» (δλδ. “δεν θα περάσουν”), όπως και έχει ραμμένο και το κόκκινο αστέρι του Λαϊκού Μετώπου της Διεθνούς Ταξιαρχίας.

image

Η ομάδα υπολόγιζε να πουλήσει περίπου 250 εμφανίσεις και για την κατασκευή επιλέχθηκε η ιταλική εταιρία Rage Sports που είναι μια μικρή αθλητική εταιρεία, που εισάγει τα υλικά της από προμηθευτές που συμφωνούν να πληρώνουν δίκαια τους εργαζόμενούς τους.

Κάποιος στην Ισπανία έμαθε για την εκτός έδρας εμφάνιση της ομάδας και έγινε θέμα στον ισπανικό Τύπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σελίδα της ομάδας να «πέσει» από τις παραγγελίες! Μέσα σε δυο μέρες πουλήθηκαν περίπου 2.500 φανέλες, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις 3.000!

image

Έτσι, τα έσοδα της ομάδας αυξήθηκαν, (όπως και τα μέλη καθώς πλέον είναι πάνω από 1.000!) και θα δαπανηθούν για τις ανάγκες του νεοσύστατου συλλόγου αλλά και για την οργάνωση που έχουν δημιουργήσει απόγονοι και συγγενείς αγωνιστών των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Στην άλλη μεριά και την Clapton FC, τον Σεπτέμβριο του 2018 η ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση που ξεκαθάριζε ότι δεν συνδέονται με την Clapton CFC, διότι υπήρχε σύγχυση με τις δύο ομάδες. Αρκετοί επικοινωνούσαν μαζί τους ζητώντας να αγοράσουν την εκτός έδρας εμφάνιση της (κυρίως από την Ισπανία) ή πήγαιναν στο γήπεδο της και ζητούσαν να αγοράσουν την εμφάνιση της αυτοδιαχειριζόμενης Clapton!

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως αν κάποια στιγμή οι δύο ομάδες βρεθούν στην ίδια κατηγορία και αντιμέτωπες στον αγωνιστικό χώρο….

Ακολουθεί ένα βίντεο με στιγμές απ’ την ομάδα με την εκτός έδρας φανέλα και δηλώσεις παικτών