Αντιμέτωποι με κατηγορίες για απάτη, υπεξαίρεση, κακοδιαχείριση και πλαστογραφία εγγράφου θα βρεθούν ενώπιον της ελβετικής δικαιοσύνης οι πρώην πρόεδροι της FIFA και της UEFA, Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, αντίστοιχα. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας για παράνομη διευθέτηση πληρωμής 2.000.000 ελβετικών φράγκων.

Ads

Μετά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα, εναπόκειται πλέον στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Μπελινζόνα να επικυρώσει αυτό το κατηγορητήριο και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε δίκη κατά των πρώην επικεφαλής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Η έρευνα της υπόθεσης διήρκεσε για περίπου έξι χρόνια και οι Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί θα δικαστούν στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Μπελιντσόνα (Ελβετία) σε μερικούς μήνες.

Η υπόθεση που θα απασχολήσει το δικαστήριο μας γυρνά δέκα χρόνια πίσω, τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο Πλατινί αιτήθηκε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) αναδρομική πληρωμή ύψους 2.000.000 ελβετικών φράγκων για τις παροχές του ως σύμβουλος του Μπλάτερ, στην πρώτη προεδρική του θητεία (1998 και 2002).

Ads

Ο Ελβετός ενέκρινε την πληρωμή καθώς προετοιμαζόταν για εκλογική μάχη με τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ ανοίγοντας το δρόμο για να εξασφαλίσει την επιρροή του Γάλλου μεταξύ των Ευρωπαίων μελών της FIFA.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση και πλαστογραφία εγγράφων, ενώ ο πρώην πρόεδρος της UEFA αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και συνέργειας στην κακοδιαχείρηση του Μπλάτερ.