Συνεχίζονται  με μεγάλο ενδιαφέρον ( και πολύ μεγάλη καθυστέρηση ) οι καταθέσεις μαρτύρων στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για την υπόθεση των στημένων αγώνων της περιόδου 2012-2015.

Ads

Ως γνωστόν με εισήγηση του μέλους της Επιτροπής κ. Παναγιώτας Σπανού, έχουν παραπεμφθεί 15 πρόσωπα του ποδοσφαίρου ( μεταξύ αυτών ο Βαγγέλης Μαρινάκης ), για παράβαση του Άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους».

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Σπανός καθώς και οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος, είναι υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. Ευρώ και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής (το παραπεμπτικό θεωρεί στημένο το μεταξύ τους ματς, στις 4/2/2015 που έληξε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού).

Εδώ να θυμίσουμε ότι το περίφημο ματς Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 έχει κριθεί από την αθλητική δικαιοσύνη το 2015, με απαλλαγή και των δύο ΠΑΕ, όχι όμως από την Ποινική Δικαιοσύνη που το εξετάζει. Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς ανεξάρτητη από την δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει μεν την ίδια υπόθεση, ωστόσο μπορούν να βγουν διαφορετικές αποφάσεις.

Ads

Οι χθεσινές ακροάσεις είχαν βασικούς μάρτυρες τους διοικητικούς ηγέτες του ΠΑΟ και της ΑΕΚ, που έριξαν άμεσες βολές κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και σε ότι αφορά στον Δημήτρη Μελισσανίδη δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές από την κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείο στις αρχές του Φεβρουαρίου. Ήταν καταπέλτης και πάλι, δηλώνοντας πως εκείνη την εποχή όλα ήταν στημένα, υπήρχε και δρούσε εγκληματική οργάνωση στο Ελλ. Ποδόσφαιρο, με αρχηγό τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Από την αρχή της κατάθεσης του ήταν σαφής : «Από το 2010, για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού, από το Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής. Ήταν όλα μιλημένα και στημένα! Πιο στημένα δεν γινόταν! Η ΕΥΠ τα κατέγραψε όλα. Το 2012 έγινε η συνάντηση στο Χίλτον, του Μαρινάκη με τους παράγοντες της ΕΠΟ. Το θέμα ήταν πώς θα φάμε τον προηγούμενο πρόεδρο και να βάλουμε τον Σαρρή. Ο Σαρρής ήταν το εργαλείο τους. Συνεννοήθηκαν ο Σταθόπουλος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Κουρίδης, ο Προύντζος κλπ…..».

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του Γιάννη Αλαφούζου, που επανήλθε σε παλαιότερες απόψεις και καταγγελίες. Αίφνης ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟ ανέκτησε την μνήμη του ( ή μέρος αυτής με δεδομένο πως στην κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείο αρχές Φεβρουαρίου δήλωνε συνέχεια ότι «δεν θυμάται… έχουν περάσει χρόνια» κλπ, προκαλώντας και την οργή των φιλάθλων του Παναθηναϊκού). Χαρακτηριστικά τόνισε χθες: «Υπήρχε μια συστηματική εύνοια στον Ολυμπιακό από την διαιτησία. Και κατά των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Σε σημείο ακραίο. Είναι σαφές ότι αυτά είχαν μια κεντρική κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο διαιτητική η εύνοια».

Η διαδικασία συνεχίζεται και το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει (και σύντομα ) ετυμηγορία που να μπορεί να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα, ανάμεσα στις κατά καιρούς αποφάσεις οργάνων της ΕΠΟ ή της Ποινικής Δικαιοσύνης, με την διάχυτη πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ποδοσφαιρόφιλων για την βρομιά, την διαπλοκή, το στήσιμο αγώνων και τον ύποπτο ρόλο των παραγόντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά δηλαδή που έχουν οδηγήσει σε απαξίωση του πρωταθλήματος και διεξαγωγή αγώνων με σχεδόν άδεια γήπεδα.

Τα 15 πρόσωπα που παραπέμπονται είναι τα εξής:

  1. Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)
  2. Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)
  3. Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)
  4. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
  5. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
  6. Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)
  7. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ)
  8. Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
  9. Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
  10. Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ)
  11. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ)
  12. Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής)
  13. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής)
  14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής)
  15. Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής)