Στόχος ρατσιστικής επίθεσης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έπεσε ο ποδοσφαιριστής της Ιντερ, Ρομέλου Λουκάκου. Ο Ιταλός αθλητικός συντάκτης Λουτσιάνο Παζιράνι, που εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό «Top Calcio24», υποτίθεται ότι ήθελε να «περιγράψει» πόσο δύσκολο είναι να μαρκαριστεί ο Βέλγος σέντερ φορ, καταλήγοντας στην εξής φράση: «Αν πας στο ένας με έναν απέναντί του είσαι χαμένος, θα πέσεις στο έδαφος. Θα είσαι, όμως, εντάξει αν έχεις 10 μπανάνες να του πετάξεις».

Ads

Επικράτησε αμηχανία δευτερολέπτων και στην εκπομπή παρενέβη άμεσα ο διευθυντής του αθλητικού σταθμού ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει την γκάφα του Παζιράνι ζητώντας συγνώμη από τους τηλεθεατές και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Μετά το τέλος της εκπομπής απέλυσε τον δημοσιογράφο.

Πρόσφατα ο Λουκάκου είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση σε αγώνα της Ίντερ με την Κάλιαρι όταν οπαδοί της ομάδας του άρχισαν να κάνουν ήχους μαϊμούς την ώρα που προσπαθούσε να εκτελέσει πέναλτι.

Παρά το γεγονός ότι οι ιταλικές κερκίδες είναι ακροδεξιές – ρατσιστικές «φωλιές», οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου περιορίζονται σε καταγγελίες και ευχολόγια.

Ο Βενσάν Κομπανί, ο τεχνικός της Αντερλεχτ σχολίασε τα ρατσιστικά συνθήματα κατά του Ρομέλου Λουκάκου, στο ματς της Ιντερ στη Σαρδηνία απέναντι στην Κάλιαρι, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνες, την ιταλική ομοσπονδία, αλλά και τις UEFA, FIFA.

Ο Λουκάκου έγινε στόχος ρατσιστικών συνθημάτων, στο ίδιο γήπεδο που πριν ένα χρόνο είχε γνωρίσει ανάλογη επίθεση και ο επιθετικός της Γιουβέντους, Μόιζε Κέαν. Ο αθλητικός δικαστής του ιταλικού πρωταθλήματος ζήτησε πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για να εξετάσει την υπόθεση του «Sardegna Arena», με την Κάλιαρι να κινδυνεύει με βαριά τιμωρία, αν και ο Κομπανί θεωρεί υπεύθυνη την ομοσπονδία:

«Πώς θα καταπολεμηθεί ο ρατσισμός όταν καμιά από τις ιταλικές Αρχές δεν έχει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι περνάει ο Ρομέλο Λουκάκου; Εάν κοιτάξει κάποιος τις επιτροπές της UEFA και της FIFA, την ιταλική ή την αγγλική ομοσπονδία, υπάρχει σοβαρή έλλειψη πολυπολιτισμικότητας. Εάν δεν υπάρχει πολυπολιτισμικότητα σε θέσεις ισχύος, όπως πειθαρχικές επιτροπές, τότε δεν είναι εφικτό να παρθούν οι σωστές αποφάσεις και να επιβληθούν οι σωστές ποινές. Η ιταλική ομοσπονδία τόσα χρόνια έχει συνεχή κρούσματα και δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα» ανέφερε ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι.