Η Τσεχία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με την Ολλανδία για την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ads

Η ομάδα του Γιάροσλαβ Σίλχαβι έκανε την έκπληξη στη Βουδαπέστη, καθώς νίκησε 2-0 την Ολλανδία (αφού εκμεταλλεύτηκε άριστα την αποβολή του Ματάις ντε Λιχτ στο 55′) και βρέθηκε στους «8» του θεσμού για πρώτη φορά από το 2012, όπου θα αντιμετωπίσει πλέον την Δανία στις 3 Ιουλίου στο Μπακού (19:00), με έπαθλο το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά.

Αντίθετα το όνειρο των Ολλανδών στο τουρνουά ολοκληρώθηκε εδώ. Όσο κι αν ήλπιζε η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ να βρεθεί σε προημιτελικά ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2008, τελικά δεν τα κατάφερε. Παρουσιάστηκε ανέτοιμη για να κάνει το βήμα παραπάνω και με την ήττα αυτή γράφτηκε ο επίλογος στις βλέψεις της στο φετινό Euro.

Οι δύο ομάδες δεν είχαν θέμα να παίξουν σε ένα γρήγορο τέμπο, ψάχνοντας από νωρίς το γκολ. Η Ολλανδία φύσει επιθετική ομάδα, ακολούθησε το DNA της, η Τσεχία σαν αουτσάιντερ απαρνήθηκε αυτόν τον τίτλο, ωστόσο ήταν αρκετά προσεκτική.

Ads

Οι παίκτες της άλλαζαν διαρκώς θέσεις και πλευρές, ώστε να μπερδέψουν τους Ολλανδούς, ενώ αμύνονταν όλοι, από τον Πάτρικ Σικ μέχρι τον Τόμας Βάτσλικ.

Αυτή ήταν η συνθήκη που τους βοήθησε να αποκρούσουν τις κούρσες του Ντένζελ Ντάμφρις για ακόμα ένα παιχνίδι και τις εμπνεύσεις του Μέμφις Ντεπάι, ο οποίος αυτήν τη φορά είχε δίπλα του τον Ντόνιελ Μάλεν και πίσω του τον Ζοερζίνιο Βαϊνάλντουμ.

Ένα τετ α τετ του Ντάμφρις (έφυγε πολύ αριστερά και το γύρισμά του μπλοκαρίστηκε) ήταν η σημαντικότερη στιγμή των “οράνιε”, που κατά τα άλλα είχαν θέμα με το οφσάιντ.

Οι Τσέχοι είχαν καλύτερες στιγμές με τον Σικ και τον Τόμας Σούτσεκ, ενώ ο Ντάμφρις έπαιζε και άμυνα για να αποτρέψει περαιτέρω κινδύνους για τον Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ. Το 1ο ημίχρονο ήταν το πρώτο στο φετινό τουρνουά που η Ολλανδία δεν είχε τελική στην εστία.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αλλάξει στις αρχές του 2ου μέρους, όταν ο Ντόνιελ Μάλεν είχε τετ α τετ με τον Βάτσλικ, αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει από τα πλάγια.

Η Ολλανδία πλήρωσε αυτήν τη χαμένη ευκαιρία, αφού στην επόμενη φάση ο Ματάις ντε Λιχτ γλίστρησε σε μονομαχία με τον Σικ και για να μην του χαρίσει τετ α τετ, έδιωξε την μπάλα με το χέρι. Ο διαιτητής είδε στο βίντεο ότι στέρησε προφανή ευκαιρία των Τσέχων και απέβαλε τον στόπερ της Γιουβέντους.

Παρά την είσοδο του Κουίνσι Πρόμες και τη μετατροπή της διάταξης σε 4-4-1, η Ολλανδία δεν συνήλθε ποτέ απ’ την αποβολή. Η Τσεχία πήρε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και άρχισε τον καταιγισμό επιθέσεων. Σε μία εξ αυτών από στημένη φάση, οι Τσέχοι άλλαξαν κεφαλιές έξω απ’ τη μικρή περιοχή και ο Τόμας Χόλες έκανε το 0-1 στο 68′.

Οι “οράνιε” δεν είχαν τρόπο να απαντήσουν. Η είσοδος του Βόουτ Βέχορστ δεν άλλαξε κάτι, με την Τσεχία να διατηρεί το μομέντουμ.

Ο Ντάμφρις έσωσε σαν τερματοφύλακας μία ευκαιρία του Λούκας Μάσοπουστ, αλλά λίγο αργότερα, στο 80΄, έπειτα από λάθος του Βαϊνάλντουμ ήρθε το 0-2 του Σικ.

Με το 4ο τέρμα του στο τουρνουά, ο Τσέχος επιθετικός “κλείδωσε” την πρόκριση και ένα ραντεβού της χώρας του με τη Δανία το προσεχές Σάββατο.

Ολλανδία (Φρανκ Ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντε Φράι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ (81′ Τίμπερ), Ντάμφρις, Φ. ντε Γιονγκ, Ντε Ρον (73′ Βέχορστ), Φαν Άανχολτ (81′ Μπέρχαους), Ντεπάι, Βαϊνάλντουμ, Μάλεν (57′ Πρόμες)

Τσεχία (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσέλουστκα, Κάλας, Καντεράμπεκ, Σέβτσικ (85′ Χλόζεκ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ (79′ Γιάνκτο), Χόλες (85′ Κραλ), Μπάρακ, Σικ

Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)