Σαν σήμερα (11/04) πριν από 16 χρόνια ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίσι. Η πρώτη φορά έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στην καρδιά των οπαδών της ομάδας! Το Sport24.gr θυμάται.

Ads
Ο Παναθηναϊκός έχει στην τροπαιοθήκη του έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως η πρώτη φορά έχει τη δική της γλύκα!

Σαν σήμερα, λοιπόν πριν από 16 χρόνια (11/04) το “τριφύλλι” κατέκτησε την Ευρωλίγκα στο Παρίσι απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στέλνοντας τους οπαδούς της ομάδας στα ουράνια…

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο αμφισβητήθηκε από πολλούς, αλλά στις καρδιές του κόσμου της ομάδας έχει ξεχωριστή θέση. Το Sport24.gr Θυμάται όλα όσα συνέβησαν στο “Παλέ Ντε Μπερσί” στις 11 Απριλίου του 1996…

Ads

Περίπου 10.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο Παρίσι για να ενισχύσουν την προσπάθεια των παικτών του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Στον αξέχαστο τελικό με τη Μπαρτσελόνα, οι “πράσινοι’ σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι θα καταφέρουν να φτάσουν στη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου με 67-66.

Το παιχνίδι έκρινε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο οποίος σημείωσε ένα “κόψιμο” που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ και έδωσε τον τίτλο στον Παναθηναϊκό. Σημείο αναφοράς και ο παίκτης που τραβούσε επάνω του την προσοχή όλων δεν ήταν άλλος από τον Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος μαζί με τους Αλβέρτη, Γιαννάκη, Οικονόμου και Κόρφα συνέθεταν ένα άκρως επικίνδυνο σύνολο.

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 67-66

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 17(1), Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10(1), Κόρφας 4, Γιαννάκης 9(1), Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 19, Σταυρακόπουλος 9(1).
Μπαρτσελόνα: Χιμένεθ 9, Γκαλιλέα 10(1), Γκόντφρεντ 9, Ντουένας, Φερνάντεθ 15(3), Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος , Μαρτίνεθ, Καρνισόβας 23(2).

Ο Βράνκοβιτς και οι ενστάσεις

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκανε την τάπα της ζωής του στον Μοντέρο, ο οποίος έδειχνε ότι θα δώσει το τρόπαιο στην Μπαρτσελόνα, με τους συμπαίκτες του και τον κόσμο του “τριφυλλιού” που βρέθηκε στο “Παλέ Ντε Μπερσί” να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Η Μπαρτσελόνα κατέθεσε ένσταση στη FIBA, όμως η απόφαση δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, με τον ισπανικό Τύπο να ασχολείται για αρκετές ημέρες με το γεγονός.