Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, στη Χίο, το Σάββατο 10 Μαϊου θα ολοκληρωθεί ένας ιστορικός αγώνας φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου του 1930, αλλά διεκόπη στο 3ο λεπτό λόγω μιας δυνατής βροχής.

 
Περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκείνη την Κυριακή του 1930 στο γήπεδο Μεζάρια της Χίου για να παρακολουθήσουν τον φιλικό αγώνα μεταξύ της «Λαίλαπας Χίου» και της Καρσιγιακά Σπορ. Ήταν ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας, οκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα της Σμύρνης.
 
Την τουρκική ομάδα είχαν ακολουθήσει στη Χίο φίλαθλοι αλλά και παράγοντες του Δήμου Σμύρνης. Η αποστολή έφτασε στο νησί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου. Ελληνικές και τουρκικές σημαίες στόλιζαν το λιμάνι, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την προώθηση της φιλίας των δύο λαών.
 
Το απόγευμα της 7ης Απριλίου είχε προγραμματιστεί ο φιλικός αγώνας. Το γήπεδο γέμισε και οι δύο ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο τρία λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης ξέσπασε μια καταρρακτώδης βροχή και αγώνας διεκόπη άδοξα. 
 
Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά ο αγώνας θα συνεχιστεί από εκείνο το λεπτό, στο Φαφαλίειο στάδιο Χίου, το απόγευμα του Σαββάτου  (10 Μαϊου) στις 5.00 μ.μ. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα, στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία θα στο Δημοτικό Στάδιο Χίου με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και την τουρκάλα Ντιλέκ Κότσ. Την Κυριακή θα γίνει ξενάγηση της τουρκικής αποστολής σε μνημεία της Χίου και το μεσημέρι ο Λαίλαπας θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των καλεσμένων του. 
 
Εμπνευστής της ιδέας ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, μιας ιδέας που γεννήθηκε κατά την έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου «10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940». Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί σύντομα από τους διοργανωτές.
 

* Βίντεο από το kounoupi.gr

«Η ιδέα, η μεταλαμπάδευσή της, οι προσπάθειες των ανθρώπων που την προχώρησαν, η υλοποίησή της. Η συνεργασία ανθρώπων που διαθέτουν την ικανότητα να νιώσουν την ουσία της ζωής, φέρνει πολύ όμορφες και ιστορικές στιγμές. Ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, στον εθνικισμό, υπέρ των ανθρώπων, των λαών, της Ιστορίας το όραμά μας, οι δράσεις και οι προσπάθειές μας, ο αγώνας μας», αναφέρει στο blog του ο συγγραφές.  
 
image«Αποδελτιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα αισθάνθηκα μια μεγάλη απογοήτευση για αυτή την άδοξη διακοπή του αγώνα και ένιωσα την εσωτερική ανάγκη να ολοκληρωθεί έστω και έπειτα από πολλά χρόνια» δήλωσε ο Γιάννης Μακριδάκης, στο Βήμα και πρόσθεσε: «Το 2006 όμως διαπίστωσα ότι ο Λαίλαπας Χίου δεν υπήρχε από τη δεκαετία του 1980. Το 2009 όμως το ποδοσφαιρικό σωματείο “επανιδρύθηκε” και έτσι επικοινώνησα με τον κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο εξηγώντας του την ιδέα για την επαναδιοργάνωση εκείνου του αγώνα»/
 
Τελικά το καλοκαίρι του 2012, ο τότε προπονητής της ομάδας Μιχάλης Κωττάκης έμαθε για την ιστορία του αγώνα και ξεκίνησε της διαδικασίες για την υλοποίηση της ιδέας επικοινωνώντας με τη διοίκηση της Καρσίγιακα Σπορ. «Θα είναι ένας αγώνας καθαρά συμβολικός και με χαρακτήρα αντιρατσιστικό, ο οποίος θα προάγει μόνο τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Γιατί ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως εκείνες του πολέμου οι άνθρωποι ήταν φίλοι μεταξύ τους», τονίζει ο Γιάννης Μακριδάκης.

Ads