Ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ, κάλεσε τη Nike να ζητήσει συγγνώμη από την ομάδα του, αφού η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει τους παίκτες με παπούτσια ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω κυρώσεων.

Ads

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σημαίνουν ότι, ως αμερικανική εταιρεία, η Nike δεν μπορεί να δώσει παπούτσια σε παίκτες της ιρανικής Εθνικής ομάδας αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Nike σε δήλωσή της.

Το Ιράν, που αντιμετωπίζει το Μαρόκο στην πρεμιέρα του δευτέρου ομίλου την Παρασκευή, δήλωσε ότι ήταν μια άσκοπη δήλωση και ζήτησε από τη FIFA να βοηθήσει.

«Αυτό το τελευταίο σχόλιο της Nike ήταν, κατά την προσωπική μου άποψη, μία άσκοπη δήλωση. Όλοι γνωρίζουν τις κυρώσεις. Θα πρέπει να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη γιατί αυτή η αλαζονική συμπεριφορά εναντίον 23 παικτών είναι απολύτως γελοία και περιττή», είπε ο Πορτογάλος προπονητής στο Sky Sports.

Ads

Από το 2016, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει στις επιχειρήσεις ειδικές άδειες για να τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν εμπορικές συμφωνίες με ιρανικές εταιρείες. Αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαίου την απόσυρση της χώρας του από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων διεθνών δυνάμεων. Κατά συνέπεια, επανήλθε το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, χωρίς εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με το ESPN, η Nike έδωσε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ορισμένα από τα προϊόντα της στους Ιρανούς παίκτες, στο πλαίσιο μιας σχέσης που εκτείνεται για αρκετά χρόνια, αφού το Ιράν μπορεί να ντύνει η Adidas, αλλά τα περισσότερα παπούτσια είναι της Nike.