Mε φανέλες που έγραφαν «Όχι στον αντισημιτισμό», και με το πορτρέτο της Άννα Φρανκ που δολοφονήθηκε από τους Ναζί γιατί ήταν – εβραϊκής καταγωγής, αγωνίστηκαν οι παίκτες των ιταλικών ομάδων στην Serie A.

Ads

Στα γήπεδα, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung μοιράστηκαν αντίτυπα του «ημερολογίου της Anne Frank». Σε πολλά παιγνίδια πριν την έναρξη του αγώνα ακούστηκε από τα μεγάφωνα ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Πρόκειται για μια αντίδραση μετά τον σάλο που προκλήθηκε και στην Ιταλία και άνοιξε συζητήσεις σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της κίνησης οπαδών της Λάτσιο να κολλήσουν αυτοκόλλητα της Άννα Φρανκ, με την φανέλα της Ρόμα στις εξέδρες της Curva Sud του Olimpico, γράφοντας αντισημιτικά συνθήματα. 

Οι κάμερες οδήγησαν στην ταυτοποίηση 16 εκ των δραστών, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι, ο ένας μάλιστα 13 ετών. Μια εξέλιξη που θα αξιολογήσει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Φραντσέσκο Καποράλε, που εξετάζει την υπόθεση υποκίνησης εγκλήματος λόγω φυλετικού μίσους. 

Ads

Τα αυτοκόλλητα δεν ήταν καινούργια, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια αλλά αυτή τη φορά, οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Λάτσιο προχώρησαν σε συστηματική προβολή στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές αλλά όχι ομόφωνες, αφού, για παράδειγμα στο Τορίνο, οι Ultras της πρωτοπόρου Γιουβέντους τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του ημερολόγιου της Άννα Φρανκ τον εθνικό ύμνο. 

Σε ένα δελτίο τύπου, η «Viking Γιούβε το 1986» μια ακροδεξιά ομάδα οπαδών δήλωσε την αλληλεγγύη της προς τους ακροδεξιούς χούλιγκαν της Λάτσιο, μιλώντας εναντίον της «συναισθηματικής μνήμης». Και στη Μπολόνια κάποιοι χούλιγκαν φώναζαν συνθήματα του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι επαναλαμβάνοντας τον φασιστικό χαιρετισμό του Ντούτσε.

Πάντως οι εικόνες της ντροπής έκαναν τον γύρω του κόσμου και ως αντίδραση στα social media δημιουργήθηκε η τάση «Είμαστε όλοι Άννα Φρανκ». 

image

image

image

Το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο στην Ιταλία έχει πρόβλημα με μερίδα ακροδεξιών χούλιγκαν είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 328 ενεργές ομάδες οργανωμένων φιλάθλων, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Νεοφασίστες οργανωμένους οπαδούς έχουν μεταξύ άλλων η Γιουβέντους, η Τορίνο, η Ίντερ, η Βερόνα και η Λάτσιο.

Αυτό που συμβαίνει φυσικά στα στάδια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994 για πρώτη φορά σχημάτισε κυβέρνηση με τη συμμετοχή και νεοφασιστών υπουργών.

Στην ιταλική γερουσία εκκρεμεί ένας νόμος κατά της διάδοσης της νεο-φασιστικής προπαγάνδας. Στον νόμο αυτό έχουν εκφράσει την αντίθεση τους το μικρό δεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia», το κόμμα του Μπερλουσκόνι Forza Italia και η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά. 

Άλλωστε ουδείς πολιτικός αυτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκρινε απαραίτητο να καταδικάσει τα έκτροπα των χούλιγκαν της Λάτσιο. Εκτός από τον Αντόνιο Ταγιάνι που ανήκει μεν στο «Forza Italia» αλλά είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.