Στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που κατέχουν όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια ανήκει πλέον και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Ads

Εντός μιας ιδιαίτερα δύσκολης ατμόσφαιρας μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ η Γιουνάιτεντ κατάφερε οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο της ευρωπαϊκό τίτλο (Champions League) και έξι από την παρουσία της σε τελικό, να επικρατήσει του Άγιαξ με 2-0 στο «Friends Arena» της Στοκχόλμης και να κατακτήσει το πρώτο Europa League της ιστορίας της. 

Τα «πιτσιρίκια» του Πέτερ Μπος πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους για να επαναφέρουν τον «Αίαντα» στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1995, όταν η ολλανδική ομάδα είχε κατακτήσει το Champions League. 

Η πιο νεανική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν τα κατάφερε, καθώς το γκολ του Πολ Πογκμπά στο 18’ έδωσε στους «μπέμπηδες» μεγάλη ψυχολογική ώθηση ενόψει της συνέχειας του αγώνα. Ο τελικός ουσιαστικά τελείωσε πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 48’, όταν ο Μχιταριάν με πολύ έξυπνο ψηλοκρεμαστό σουτ «έγραψε» το 2-0.

Ads

Τα highlights: 

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «κόκκινων διάβολων» ο Ζοζέ Μουρίνιο μπορεί να απέτυχε στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο, κατέφερε να τους οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο χάρις στο οποίο η «θρυλική» ομάδα του Μάντσεστερ θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Champions League (5η αγγλική ομάδα μετά τις Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ).

ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονάνα, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ (82΄ Ντε Γιονγκ), Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές, Σένε (70΄ Φαν ντε Μπέικ), Ζιγιέκ, Ντόλμπεργκ (62΄ Κάμπος), Ντε Λιχτ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Ζοζέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Πογκμπά, Μάτα (90΄ Ρούνι), Σμόλινγκ, Μπλιντ, Ράσφορντ (84΄ Μαρσιάλ), Ερέρα, Μχιταριάν (74΄ Λίνγκαρντ), Βαλένσια, Φελαϊνί, Νταρμιάν

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ