Λάδι στη φωτιά έριξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με δηλώσεις του μετά το παιχνίδι στο Champions League μεταξύ Ολυμπιακού και Τότεναμ. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε για «πρωτάθλημα των Πρεσπών» και «επιστροφή στην κανονικότητα», παραπέμποντας στον ΠΑΟΚ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Ads

«Το θέμα μετά από όλα αυτά είναι το αν πρέπει να ασχολούμαστε σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποφασίσουμε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση -βλέπετε τι γίνεται και στο μπάσκετ- μήπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο, ή να λάβουμε μέτρα. Κάθε μέρα βλέπουμε και κάτι νέο. Καλό το πρωτάθλημα των Πρεσπών, όμως η χώρα τώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα», είπε αναφερόμενος στο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ.  Τον χαρακτηρισμό «πρωτάθλημα των Πρεσπών» επανέλαβε και λίγο μετά: «Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι (σημ: για την εμφάνιση και την ισοπαλία με την Τότεναμ). Θέλουμε το πρωτάθλημα, αλλά και το να πηγαίνεις καλά στην Ευρώπη μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς μεγαθήρια, αλλά μας αντιμετωπίζουν και σαν μεγαθήριο. Η ομάδα πρέπει να νικήσει την Κυριακή δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό μας. Να παίξουμε δυνατά και να κερδίσουμε. Δεν έχουμε δουλειά εμείς στο πρωτάθλημα των Πρεσπών. Προχωράμε δυνατά όλοι υπερήφανοι, κάναμε υπέρβαση με επτά έμπειρους παίκτες. Είδαμε άλλωστε ότι και η Τότεναμ δεν ήρθε για τουρισμό εδώ, μας αντιμετώπισε με σεβασμό. Ταβάνι μας είναι ο ουρανός, δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, είμαστε όλοι περήφανοι».

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως στον ΠΑΟΚ, που αν και δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση έστειλε μήνυμα μέσω του Γιώργου Σαββίδη«Έμαθα πολύ καιρό πριν να μην παλεύω ποτέ με ένα γουρούνι. Θα λερωθείς και εκτός αυτού θα αρέσει στο γουρούνι…», έγραψε στα social media ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και γιος του Ιβάν Σαββίδη, χρησιμοποιώντας το γνωστό απόφθεγμα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω για να περάσει στην αντεπίθεση. «Επικεντρώσου στο στόχο σου. Μη κοιτάζεις σε άλλη κατεύθυνση παρά μόνο μπροστά», ανέφερε στο δεύτερο μήνυμά του. Οι αναρτήσεις σχετίζονταν τόσο με τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και με την ένταση που επικράτησε μεταξύ των εκπροσώπων των ομάδων στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη χρήση του VAR.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φιλικό προς τον ΠΑΟΚ αθλητικό σάιτ SDNA από τον ρεπόρτερ της ομάδας, Σταύρο Κόλκα, το οποίο καταδεικνύει πως η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από τον ποδοσφαιρικό χώρο. «Η επιστροφή στην κανονικότητα πήρε επίσημη μορφή από χθες μέσα από την τοποθέτηση του Ευάγγελου Μαρινάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στη νίκη της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει πως «η επικοινωνία δεν έκρυψε βέβαια το ότι σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας θα παίζει ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Το καπέλωμα Μητσοτάκη την περίοδο των συνεντεύξεών του σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ήταν ξεκάθαρο. Όλα του τα ΜΜΕ του προέδρου – και είναι πολλά – λύσσαξαν. Από δίπλα και ο Αλαφούζος εννοείται. Η επιστροφή στη κανονικότητα είναι ένα γεγονός. Καλό είναι να τη μεταφράσουμε λοιπόν. Γιατί η κανονικότητα σε μία κατεστραμμένη χώρα δεν είναι και κάτι τόσο δημιουργικό».

Ads

Ενώ σε άλλο σημείο γράφει: «Η παντοδυναμία Μαρινάκη είναι δεδομένη υπό αυτές τις συνθήκες. Όταν ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ανέχεται αυτή τη κατάσταση, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Είμαστε άλλωστε ένα κομμάτι μίας κοινωνίας που ενώ ήξερε τι θα συμβεί, αποφάσισε αυτό. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα κρίσιμα Υπουργεία έβαλε φίλους και γνωστούς, εμείς τι να αναλύσουμε τώρα; Προχωράμε λοιπόν γνωρίζοντας πως η χώρα έχει αλωθεί. Ήδη το καταλαβαίνουν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εδώ. Κάνουν τους χαζούς ακόμη, αλλά βλέπουν αυτό που έρχεται. Αυτό που ήρθε και αυτό που θα έρθει. Και αισθάνονται λίγο άβολα αν και όλοι τους έχουν αυτό το ύφος της χαράς της πεθεράς. Δεν επιλέχτηκαν τυχαία για τα ψηφοδέλτια. Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα πλέον. Δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ. Έχει να κάνει με την… κανονικότητα».

Σε αυτό το κλίμα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αρκείται σε ρόλο παρατηρητή και περιορίζεται στην επικοινωνιακή διαχείριση. Για το «πρωτάθλημα των Πρεσπών» απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «σήμερα έχουμε άλλο θέμα, πιο σοβαρό, το VAR…». Όμως και η σύσκεψη που έγινε για το VAR, αν και πραγματοποιήθηκε με την ελπίδα να βρεθεί «κοινός τόπος», τελικά μάλλον βρέθηκε ευκαιρία για νέες συγκρούσεις

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών: «Ο Ολυμπιακός έκανε επίθεση σε βάρος ΕΠΟ, ΚΕΔ και προσωπικά του Περέιρα, μέσω του αντιπροέδρου του Κώστα Καραπαπά. Επίσης έθεσε θέμα για το PAOKTV και το κατά πόσο εγγυάται η παραγωγή που γίνεται από τον ΠΑΟΚ, τη σωστή λειτουργία του VAR. Ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε με τη λειτουργία του VAR στο Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, όπου δεν είχαν οι διαιτητές τα κατάλληλα ριπλέι για την επίμαχη φάση με το πέναλτι στον Μπαράλες. Εκεί ο Μέλο Περέιρα που ήταν παρών, αποκάλυψε πως υπήρξε πρόβλημα με καθυστερημένη είσοδο του βαν του VAR, στον προβλεπόμενο χώρο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, κάτι που δεν επέτρεψε να λειτουργήσει σωστά το σύστημα με τα super slow motion από τις κάμερες πίσω από τα τέρματα. Ο Άρης μέσω του ιδιοκτήτη του Θόδωρου Καρυπίδη έκανε επίθεση στην ΚΕΔ για τον ορισμό του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή. Η NOVA έβγαλε αντίδραση για την κριτική στην τεχνική κάλυψη, προτείνοντας να αναλάβει η ΕΠΟ να κάνει ξεχωριστή τηλεοπτική παραγωγή, μόνο για το VAR». Πάντως ο Λευτέρης Αυγενάκης επέμεινε: «η σωστή λειτουργία του VAR μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου».

Όμως δυστυχώς το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ μεγαλύτερο από το VAR.