Η Ισπανία έκανε τα εύκολα δύσκολα απέναντι στην Κροατία, αλλά τελικά πήρε την πρόκριση από τη φάση των 16 του Euro 2020 χάρη στο 5-3 με το οποίο επικράτησε στην παράταση (3-3 καν. διαρκ.) του συναρπαστικού αγώνα στο “Πάρκεν”.

Ads

Η Ισπανία σημείωσε το πιο απίθανο αυτογκόλ στο Euro 2020, δέχθηκε δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο, κινδύνεψε να δεχθεί πρώτη γκολ στην παράταση, όμως αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Βρήκε τις απαντήσεις κόντρα στην Κροατία και με το 5-3 που διαμόρφωσαν στον εξτρά χρόνο οι Άλβαρο Μοράτα και Μίκελ Οϊαρθάμπαλ από σέντρες του Ντάνι Όλμο, πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά.

Καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε, που είχαν καλές ευκαιρίες, αλλά έσβησαν τη “μηχανή” στο τέλος, προσκαλώντας τους Κροάτες να επιστρέψουν στον αγώνα, με τους Μίσλαβ Όρσιτς και Μάριο Πάσαλιτς.

Ads

Στην επόμενη φάση η Ισπανία θα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του Γαλλία – Ελβετία την Παρασκευή στις 19:00.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς αντικατέστησε τον τιμωρημένο Ντέγιαν Λόβρεν με τον Ντούγε Τσάλετα Τσαρ και τον Ίβαν Πέρισιτς που βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό με τον Άντε Ρέμπιτς. Ο Λουίς Ενρίκε έκανε κι αυτός αλλαγές στο βασικό σχήμα, βγάζοντας τον Τζόρντι Άλμπα για τον Χοσέ Γκαγιά, ενώ διατήρησε τον Πάμπλο Σαράμπια στην ενδεκάδα, ύστερα από την καλή εμφάνισή του κόντρα στη Σλοβακία.

Από τα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες φανέρωσαν το βασικό πλάνο τους, με την Ισπανία να θέλει την κατοχή της μπάλας και την Κροατία να μένει ικανοποιημένη με αυτήν την εξέλιξη.

Η πιο απειλητική τελική ήταν ένα τετ α τετ του Κόκε που δημιουργήθηκε από υπέροχη κάθετη του Πέδρι, του νεαρότερου βασικού παίκτη στην ιστορία των νοκ άουτ του Euro (σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ από το 2004 -18 ετών και 244 ημερών).

Κάπου εκεί και συγκεκριμένα στο 20΄ήρθε το highlight του αγώνα. Ο Πέδρι έδωσε πάσα πίσω στον Ουνάι Σιμόν για να αρχίσει από εκεί μία επίθεση της Ισπανίας. Ο τερματοφύλακας της Αθλέτικ Μπιλμπάο επιχείρησε να κοντρολάρει, όμως η μπάλα του έφυγε και κατέληξε στα δίχτυα του (1-0), με συνέπεια να σημειωθεί το πιο απίθανο αυτογκόλ του φετινού Euro και το 9ο συνολικά, όσα σημειώθηκαν σε όλα τα προηγούμενα τουρνουά μαζί.

Το 1-0 του 20ού λεπτού και το σοκ των Ισπανών έδωσε την ευκαιρία στους Κροάτες να ανεβάσουν ρυθμό. Μέσα σε ένα 10λεπτο είχαν 3 τελικές, με τον Σιμόν να αντιδρά σωστά αυτήν τη φορά. Όταν οι Ισπανοί συνήλθαν, ανέκτησαν τα ηνία και άρχισαν να πιέζουν σε όλο το γήπεδο.

Η κατοχή της μπάλας στα τελευταία λεπτά ξεπέρασε το 70%, με τους παίκτες του Ενρίκε να δημιουργούν ευκαιρίες και εν τέλει να δικαιώνονται με τον Σαράμπια στο 38′, που ισοφάρισε σε 1-1.

Οι Κροάτες άρχισαν με αλλαγή στο 2ο μέρος, αφού ο Αντρέι Κράμαριτς πήρε τη θέση του Μπρούνο Πέτκοβιτς στην επίθεση. Η Ισπανία δεν έδωσε τη δυνατότητα στην αντίπαλό της να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς της, κρατώντας την μπάλα και εκκινώντας επιθέσεις από πολύ πίσω, με οργανωτή τον Πέδρι.

Ύστερα από μία προειδοποίηση του Σαράμπια, από μία επίθεση που εκκίνησε απ’ τον Σιμόν στο 57΄, η μπάλα έφτασε στα αριστερά και ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα έπιασε την κεφαλιά για να κάνει το 1-2 με το “παρθενικό” τέρμα του με το εθνόσημο.

Η Κροατία δεν αντέδρασε, με τον Λούκα Μόντριτς να μη βρίσκεται σε καλή μέρα, ώστε να ενορχηστρώσει μια αντεπίθεση και τον Ρέμπιτς να μην κάνει τους Ισπανούς να τον αισθανθούν.

Η είσοδος του Μίσλαβ Όρσιτς προκάλεσε άμεσα μία ευκαιρία για τους Κροάτες, ωστόσο οι επόμενες αλλαγές έριξαν το ρυθμό και υπνώτισαν την Κροατία. Τα κενά που άφησε στα μετόπισθεν εκμεταλλεύτηκαν οι Ισπανοί με τον Φεράν Τόρες να κάνει το 1-3 στο 76′.

Όλα έδειχναν ότι θα τελείωναν χωρίς περαιτέρω συγκινήσεις, ωστόσο μία φάση διαρκείας στη μικρή περιοχή του Σιμόν κατέληξε στο γκολ του Όρσιτς και στη μείωση του σκορ σε 2-3 στο 85′.

Η Ισπανία δεν άκουσε τον κώδωνα του κινδύνου και αμυνόταν αρκετά παθητικά, με συνέπεια η Κροατία να την κλείσει στα καρέ της και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μάριο Πάσαλιτς να ισοφαρίσει σε 3-3 και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Το μομέντουμ παρέμεινε με τους Κροάτες που είχαν δύο ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά, με τον Σιμόν να κάνει εκπληκτική επέμβαση με τα πόδια σε μία εξ αυτών. Το τίμημα της επιθετικότητας ήταν να αφήσουν κενά στα μετόπισθεν, που εκμεταλλεύτηκε ο “φρέσκος” Ντάνι Όλμο από δεξιά.

Ο Ισπανός επιθετικός της Λειψίας έβγαλε δύο τέλειες σέντρες από δεξιά και πρώτα ο Άλβαρο Μοράτα (3-4) και ακολούθως ο Μίκελ Οϊαρθάμπαλ έκαναν το 3-5, που δεν γινόταν να ανατραπεί ξανά.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74′ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79′ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79′ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46′ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67′ Όρσιτς)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71′ Π. Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (78′ Άλμπα), Μπουσκέτς (102′ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78′ Ρουίθ), Σαράμπια (71′ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88′ Οϊαρθάμπαλ)

Διαιτητής: Τσακίρ (Τουρκία)