Μια μέρα σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια, στάθηκε αφορμή για ν’ αλλάξει η μορφή του μπάσκετ στο NBA δραματικά.

Ads

Ήταν η μέρα, κατά την οποία οι Φορτ Γουέιν Πίστονς επικρατούσαν των Μινεάπολις Λέικερς με το εξωπραγματικό σκορ… 19-18, παρουσία μάλιστα 7.021 θεατών! Ένα σκορ που μέχρι σήμερα παραμένει το χαμηλότερο στην ιστορία του NBA και το οποίο ευθύνεται για αλλαγές στους κανονισμούς που παραμένουν ενεργοί έως και σήμερα.

Ο σέντερ Τζορτζ Μάικαν είχε σημειώσει τους 15 από τους συνολικά 18 πόντους των «Λιμνανθρώπων», οι οποίοι εκείνη τη σεζόν δεν έπεφταν ποτέ κάτω από τους 63 πόντους σε κάθε αγώνα. Στην αντίπερα όχθη, κανένας παίκτης των «Πιστονιών» δεν μπόρεσε να σημειώσει περισσότερους από πέντε πόντους.

Εκείνη η χρονιά ήταν η πρώτη όπου τα δύο πρωταθλήματα, το BBA και το NBL, ενώθηκαν σε ένα δημιουργώντας το NBA. Κορυφαία ομάδα εκείνης της σεζόν ήταν οι Λέικερς. Όμως οι Πίστονς ήταν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κάνουν την έκπληξη. Με εντολή του τότε προπονητή των «Πιστονιών», Μάρεϊ Μέντενχολ, οι παίκτες θα έπρεπε να κρατάνε την μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλάζοντας συνεχώς πάσες, ώστε να μη δώσουν την ευκαιρία στους Λέικερς να φτάσουν στο καλάθι. Το ημίχρονο έληξε 13-12 υπέρ των Λέικερς, με τον Μάικαν να έχει 12 πόντους.

Ads

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ακόμη πιο δραματικό, με τους Λέικερς να υποχρεώνονται να κάνουν ότι και οι αντίπαλοί τους. Πάσα και κράτημα της μπάλας όσο το δυνατόν πιο πολύ. Τελικά οι Πίστονς πήραν τη νίκη με 19-18, με τους Λέικερς να αστοχούν στο τελευταίο σουτ.

Το ματς αυτό οδήγησε την λίγκα που δημιουργήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα, να λάβει μέτρα, όπερ και εγένετο με διάφορες αλλαγές στους κανονισμούς και σκέψεις για πολλές ακόμα στο μέλλον. Μία εξ αυτών, τα 24 δευτερόλεπτα επίθεσης για κάθε ομάδα, που εφαρμόστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στην αναμέτρηση Ρόγιαλ-Σέλτικς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ