Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία πήρε θέση στη νέα αποκάλυψη των ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών πως ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, μεταβίβασε 10 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς, που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ.

Ads

Ο τελευταίος, που ήταν πρόεδρος, επίσης, της CONCACAF (ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως έλαβε αυτό το ποσό για να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής για το Μουντιάλ του 2010.

Διαβάστε επίσης:

«Η μεταβίβαση αυτών των χρημάτων, 10 εκατ. δολαρίων, έγινε από τον επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της συνομοσπονδίας και σύμφωνα με τους κανονισμούς της. Ούτε ο γενικός γραμματέας, Ζερόμ Βάλκε, ούτε κανένα άλλο πρόσωπο του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας είχε ανάμειξη στην οικονομική αυτή συναλλαγή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θέλοντας να απεμπλέξει τον Βάλκε και πιθανότατα τον πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ, από τη μεταβίβαση του ποσού αυτού. Αποδέχεται μεν την ύπαρξη της συναλλαγής αυτής, αλλά δεν διευκρινίζει το λόγο της μεταφοράς του ποσού αυτού στον Γουόρνερ.

Ads

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «New York Times», η οποία επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τα ηγετικά του στελέχη.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf (Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα, όμως, με τον Ντάνι Τζόρνταν, υπεύθυνο της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Καραϊβική