«Εφτάψυχη» η Ελβετία δείχνοντας μεγάλο σθένος, νίκησε 3-2 τη Σερβία, κάνοντας μάλιστα ανατροπή πάνω στην ανατροπή, στην και τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου του Μουντιάλ 2022 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους 16 της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία (Τρίτη 6 Δεκεμβρίου).

Ads

Από την άλλη μεριά η Σερβία, έμεινε εκτός νοκ άουτ ακόμη μία φορά, καθώς στις τρεις φορές που συμμετέχει ως αυτόνομο κράτος, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει πέρα από τη φάση των ομίλων.

Η τελική βαθμολογία του 7ου ομίλου

image

Ads

Με 3-4-1-2 κατέβασε τη Σερβία ο Στοΐκοβιτς. Ο Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στο τέρμα και τριάδα στα στόπερ οι Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Βελίκοβιτς./ Ζίβκοβιτς, Κόστιτς τα δύο μπακ χαφ, με τους Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Λούκιτς στον άξονα και ο Τάντιτς μπροστά τους σε ρόλο δεκαριού. Δίδυμο στην επίθεση οι Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς.

Με το κλασικό 4-2-3-1 κατέβασε την Ελβετία ο Γιακίν. Στην εστία ο Κόμπελ αντί του Ζόμερ που έχει πρόβλημα τραυματισμού, με τους Βίντμερ, Ακάντζι, Σαρ, Ροντρίγκεζ στην άμυνα. Φρόιλερ, Τζάκα οι δύο χαφ, με τους Σακίρι, Σο, Βάρκας στη μεσοεπιθετική τριάδα και τον Εμπολό στην κορυφή της επίθεσης.

Φρενήρης ο ρυθμός του αγώνα από το ξεκίνημά του! Μόλις στα 25 δευτερόλεπτα οι Ελβετοί άγγιξαν το γκολ αλλά ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς με τεράστια διπλή επέμβαση δεν επέτρεψε σε Εμπολό και Τζάκα να σκοράρουν. Η Σερβία απάντησε με την κεφαλιά του Μιλένκοβιτς που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 10’ έφτασαν μια ανάσα από το γκολ αλλά η σουτάρα του Ζίφκοβιτς σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της εστίας.

Τελικά, η Ελβετία ήταν αυτή που προηγήθηκε στο ματς στο 20’, με τον Σακίρι να δέχεται την ασίστ του Σο και με σουτ, που κόντραρε, να σκοράρει για το 0-1.

Παρόλα αυτά, η Σερβία είχε άμεση απάντηση αφού επτά λεπτά αργότερα ο Μίτροβιτς με απίθανη κεφαλιά εκτέλεσε τον Κόμπελ για το 1-1.

Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, ο ρυθμός ήταν τρομερός και η Σερβία στο 35’ έφερε τούμπα το σκορ. Μετά από κλέψιμο στον άξονα, ο Τάντιτς σέρβιρε στον Βλάχοβιτς και αυτός με υπέροχο διαγώνιο τελείωμα έγραψε το 2-1.

Βάργκας και Εμπολό απείλησαν, χτύπησαν το καμπανάκι και οι Σέρβοι δεν το… άκουσαν, με τον δεύτερο να σκοράρει με πλασέ στην κίνηση, μετά το γύρισμα του Βίντμερ στο 44’ για το 2-2 του ημιχρόνου σε ένα τρελό παιχνίδι.

Η Ελβετία μπήκε με φόρα στο δεύτερο ημίχρονο και έγραψε το 2-3 στο 48ο λεπτό. Ο Σακίρι έκανε το γέμισμα, ο Βάργκας απίθανο τακουνάκι και ο Φρόιλερ με σουτ στην κίνηση εκτέλεσε τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς για να δώσει προβάδισμα στους Ελβετούς.

Στην συνέχεια η Σερβία προσπαθούσε να απειλήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Τάντις στο 61’ έκανε ένα ωραίο σουτ λίγο έξω από τη μικρή περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Οι δυο προπονητές έκαναν αλλαγές και όπως ήταν λογικό ο ρυθμός είχε πέσει και δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο μέρος του αγώνα. Στο 65’ ο Σαρ τράβηξε τον Μίτροβιτς μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής έδειξε παίζετε. Πάντως ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη φάση και δεν την τσέκαρε καν στο VAR.

Ο Τζάκα στην συνέχεια έκανε μια άσεμνη χειρονομία στον πάγκο της Σερβίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, με τους παίκτες που ήταν στον πάγκο να μπαίνουν στο γήπεδο και ο ρέφερι να μοιράζει κάρτες. Οι Ελβετοί ήλεγξαν το ματς στη συνέχεια, οι Σέρβοι ήταν φανερά απογοητευμένοι και το παιχνίδι όδευε προς το φινάλε του… σβηστά.

Στις καθυστερήσεις αρπάχτηκαν Τζάκα και Μιλένκοβιτς, για να χρεωθούν με κίτρινη κάρτα αμφότεροι, με το ματς να συνεχίζεται μετά από κάποια δευτερόλεπτα. Μέχρι το τέλος οι Ελβετοί κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.

Έτσι η Ελβετία έφυγε για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως δεύτερη πίσω από τη Βραζιλία, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία.

Σερβία (Στοΐκοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς (55′ Γκούντελ), Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (78′ Ράντονιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (68′ Μακσίμοβιτς), Λούκιτς, Κόστιτς, Τάντιτς (78′ Τζούριτσιτς), Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς (55′ Γιόβιτς)

Ελβετία (Γιακίν): Κόμπελ, Βιντμέρ, Ακάντζι, Σαρ, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ, Τζάκα, Σακίρι (69′ Ζακάρια), Σο (69′ Φερνάντες), Βάργκας (83′ Φάσναχτ), Εμπολό (90+6′ Οκαφόρ)

Διαιτητής: Φερνάντο Ραπαγίνι (Αργεντινή)