Έπαιξε με τη φωτιά για κάτι παραπάνω από 70 λεπτά η Αυστρία, ωστόσο στο τέλος δεν κάηκε. Αντιθέτως χάρη στα τέρματα των νεοεισελθόντων Γκρέγκοριτς (78′) και Ανραούτοβιτς (90′), έφτασε στο 3-1 επί της αξιόμαχης Βόρειας Μακεδονίας στην «Αρένα Νατσιονάλα» στο Βουκουρέστι, ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις της στον τρίτο όμιλο.

Ads

Η ομάδα του Φράνκο Φόντα ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ωστόσο δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της αντιπάλου. Από την άλλη, Βόρεια Μακεδονία στην παρθενική συμμετοχή της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παρουσίασε καλό πρόσωπο, βάζοντας δύσκολα στους Αυστριακούς.

Επιπλέον ιστορία έγραψε ο Πάντεφ, με το γκολ που σημείωσε στο 28′ και ισοφάρισε προσωρινά το τέρμα του Λάινερ στο 18′, καθώς σε ηλικία 37 ετών και 231 ημερών έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού.

Την προσεχή Πέμπτη οι νικητές αντιμετωπίζουν την Ολλανδία, ενώ την ίδια μέρα η Βόρεια Μακεδονία παίζει με την Ουκρανία.

Ads

Οι Αυστριακοί παρατάχθηκαν με ένα 3-1-4-2, αλλά με τον Ντάβιντ Αλάμπα να ανεβαίνει απ’ τα στόπερ και να γίνεται ακόμα ένας μέσος με ικανότητα να δημιουργήσει. Στόχος να νικήσει αριθμητικά σε κάθε σημείο του αγωνιστικού χώρου την αντίπαλό της, η οποία στην πραγματικότητα ήθελε απλά να μην νικηθεί αμυντικά και γι’ αυτό παρέταξε 5 αμυντικούς.

Το «φόρτωμα» των χώρων κι από τις δύο πλευρές άφησε μόνο έναν τρόπο επικίνδυνης επίθεσης, τα γεμίσματα στην περιοχή. Σε ένα τέτοιο στο 18΄, ο Μάρσελ Ζάμπιτσερ βρήκε με πανέμορφη σέντρα τον Στέφαν Λάινερ κι αυτός με υπέροχο εναέριο σουτ άνοιξε το σκορ (1-0).

Μάλιστα, ο 24χρονος άσος αφιέρωσε το γκολ του στον Κρίστιαν Έρικσεν και στην περιπέτεια που περνάει με την υγεία του.

Οι Αυστριακοί παρέμειναν έξω από την περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας και είχε ακόμα μία ευκαιρία με τον Σάσα Κάλαϊτζιτς, όμως στο 28ο λεπτό όλα άλλαξαν. Μία κωμική αλυσιδωτή ενέργεια των αμυντικών της Αυστρίας στο 28’ έφερε τον Γκόραν Πάντεφ με την μπάλα στα πόδια προ κενής εστίας.

Ο επιθετικός της Βόρειας Μακεδονίας σκόραρε και ισοφάρησε σε 1-1 στην 120ή συμμετοχή του με το εθνόσημο και μαζί με το “παρθενικό” γκολ της χώρας του σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, έγινε ο 2ος γηραιότερος σκόρερ σε Euro (37 ετών και 321 ημερών, πίσω μόνο από τον 38χρονο Αυστριακό Ίβιτσα Βάστιτς απ’ το 2008).

Η Αυστρία εγκαταστάθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας τόσο στο τέλος του 1ου ημιχρόνου όσο και στην αρχή του 2ου, παρότι έκανε μία αλλαγή, με τον Φίλιπ Λίνχαρτ να παίρνει τη θέση του Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς στην ανάπαυλα.

Η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθούσε να μην έχει την μπάλα στα πόδια της και να μην τη νοιάζει, περιμένοντας μία αντεπίθεση με τον Έλιφ Έλμας και τον Πάντεεφ. Στον αντίποδα, ο Φράνκο Φόντα δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας ότι δεν αλλάζει κάτι, βάζοντας στη μάχη τον ανέτοιμο για 90λεπτο Μάρκο Αρναούτοβιτς και τον Μίχαελ Γκρέγκοριτς.

Ο Γερμανός τεχνικός χρειάστηκε ακόμα μία παρέμβαση για να βρει το πολυπόθητο γκολ, αφού πρώτα ο Στόλε Ντιμιτριέβσκι έσωσε εντυπωσιακά το 2-1 απ’ τον Γκρέγκοριτς.

Ο Ντάβιντ Αλάμπα πέρασε στο κέντρο και η άμυνα έμεινε με 2 στόπερ. Ο Αυστριακός αμυντικός της Ρεάλ -πλέον- ήταν αυτός που στο 78′ έβγαλε τη σέντρα απ’ τα αριστερά, με τον Γκρέγκοριτς να προλαβαίνει την έξοδο του Ντιμιτριέβσκι και να σημειώνει το 2-1.

Με το σκορ υπέρ της, η Αυστρία δεν είχε κανένα πρόβλημα στα τελευταία λεπτά. Η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθούσε να μην έχει πλάνο επίθεσης απέναντι σε οργανωμένη άμυνα και οι Αυστριακοί έκαναν αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στα νοκ άουτ, το οποίο ολοκληρώθηκε με το γκολ μιας άλλης αλλαγή, του Αρναούτοβιτς στο 90΄που έγραψε το τελικό 3-1.

Αυστρία (Φράνκο Φόντα): Μπάχμαν, Ντράγκοβιτς (46′ Λίνχαρτ), Αλάμπα, Χιντερέγκερ, Ξ. Σλάγκερ (90+4′ Ιλσάνκερ)), Λάινερ, Λάιμερ (90+4′ Μπαουμγκάρτλινκερ), Ζάμπιτσερ, Ούλμερ, Κάλαϊτζιτς (59′ Αρναούτοβιτς), Μπαουμγκάρτνερ (58′ Γκρέγκοριτς)

Βόρεια Μακεδονία (Ιγκόρ Ανγκελόφσκι): Ντιμιτριέβσκι, Νικόλοφ (64′ Μπεϊτουλάι). Στ. Ριστόβσκι, Ντ. Βελκόβσκι, Μούσλιου (86′ Μ. Ριστόβσκι), Αλιόσκι, Μπάρντι (82′ Τριτσκόβσκι), Αντέμι, Έλμας, Πάντεφ, Τραϊκόβσκι (64′ Κοσταντίνοφ)

Διαιτητής: Αντρέας Έκμπεργκ (Σουηδία)