Αναβλήθηκε ο σημερινός προημιτελικός ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναθηναϊκό, λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου. Δεν είναι πρώτη φορά που ο αγωνιστικός χώρος στους «Ζωσιμάδες» μετατρέπεται σε βούρκο ή λίμνη, είναι κάτι σύνηθες όταν χαλάει ο καιρός στην Ήπειρο.

Ads

Την απόφαση να μην διεξαχθεί το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου έλαβε ο διαιτητής Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα λόγω λάσπης σε όλο το χώρο του γηπέδου των Ιωαννίνων, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, ο διαιτητής αποφάσισε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Μάλιστα ενημέρωσε ότι το ματς θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία η οποία θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ads

Βάσει κανονισμού ο αγώνας πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, την ίδια ακριβώς ώρα. Ωστόσο ακόμη και αυτό δεν είναι δυνατό διότι οι καιρικές συνθήκες αύριο θα είναι ίδιες αν όχι χειρότερες.

Πάντως δεν γίνεται να διεξαχθεί ούτε αύριο ο αγώνας γιατί την προσεχή Κυριακή είναι προγραμματισμένο το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Σύμφωνα με άλλη ρητή διάταξη του Κανονισμού, μια ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί σε δεύτερο παιχνίδι πρωταθλήματος ή κυπέλλου, αν δεν μεσολαβεί ενδιάμεσα ένα καθαρό 48ωρο, δηλαδή δύο ολόκληρες ημέρες, χωρίς να προσμετρούνται οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων.

Αν δηλαδή ο αγώνας Κυπέλλου διεξαγόταν αύριο Παρασκευή (12/2), θα έπρεπε να μεσολαβήσει ολόκληρο το Σάββατο, ολόκληρη η Κυριακή και το ντέρμπι των «αιωνίων» να διεξαχθεί την Δευτέρα.

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού δεν δύναται τώρα να μετακινηθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση, ουδείς πιστεύει ότι αύριο το τερέν στους Ζωσιμάδες θα είναι καλύτερο.

Συνεπώς, το ματς Κυπέλλου αναβλήθηκε επ’ αόριστο, με τον Κανονισμό από εκεί και πέρα να αναφέρει ότι πρέπει να διεξαχθεί εντός 15 ημερών (αν υπάρχουν ημερομηνίες).

Κι εδώ αρχίζει για μία ακόμη φορά το θέατρο του παραλόγου ή καλύτερα της γελοιότητας και ανευθυνότητας της ΕΠΟ και των ομάδων.

Δηλώσεις με τις οποίες έριξε την ευθύνη στην ΕΠΟ για την μη διεξαγωγή του σημερινού αγώνα έκανε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΣ κ. Γιώργος Χριστοβασίλης, όπου στην κάμερα της Cosmote TV δήλωσε:

«Με την κλήρωση που έγινε ζητήσαμε από τον Παναθηναϊκό αλλά και την ΕΠΟ αν συναινούσε να γίνει αλλαγή έδρας και δυστυχώς η ΕΠΟ μας αγνόησε πλήρως λέγοντας ότι υπάρχουν θέματα νομικά. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο παρά τις βελτιώσεις στο γήπεδο, να φτιάξει η κατάσταση. Έχουν γίνει βέβαια παιχνίδια στους Ζωσιμάδες και με χειρότερες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Άρης και ο Ολυμπιακός αντέδρασαν, ο μεν πρώτος γιατί όταν αγωνίστηκε στα Γιάννινα όντως το γήπεδο ήταν απαράδεκτο για ματς, ο δε δεύτερος βρήκε αφορμή για να τα «χώσει» στην ΕΠΟ, άλλωστε την Κυριακή έχουμε ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός, όποτε οι πράσινοι θα είναι υποτίθεται πιο ξεκούραστοι.

Τώρα πόσο ξεκούραστοι θα είναι μετά από αεροπορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας και μη έχοντας αγωνιστεί αλλά και προπονηθεί κανονικά, θα φανεί….

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε ο επιχειρησιακός διευθυντής της «πράσινης» ΠΑΕ, Σπύρος Βλάχος, ο Παναθηναϊκός ήταν σύμφωνος με το αίτημα του ΠΑΣ Γιάννινα για αλλαγή έδρας στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο Κύπελλο.

«Την όποια απόφαση πάντα την παίρνει ο διαιτητής του αγώνα. Κατά την άφιξή του ενημέρωσε ότι θα τεστάρει το γήπεδο, όπως κι έγινε. Μόλις αποχωρήσαμε μας κάλεσε στα αποδυτήρια και μας ενημέρωσε ότι επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες, υπάρχει πρόβλημα διεξαγωγής του», ανέφερε αρχικά στην κάμερα της Cosmote TV.

Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε απάντηση από την ΕΠΟ για το πότε θα οριστεί, θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Υπήρχε συμφωνία με τον ΠΑΣ για να γίνει αλλαγή έδρας, αλλά δεν γινόταν για τυπικούς λόγους».

Και ερχόμαστε στην διοργανώτρια αρχή, την ΕΠΟ δηλαδή. Είναι γεγονός, ότι από την ημέρα της κλήρωσης, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε υποβάλει αίτημα στην ομοσπονδία να αλλάξει η σειρά των αγώνων. Δηλαδή το πρώτο ματς να γίνει στη Λεωφόρο και το δεύτερο στους Ζωσιμάδες, γνωρίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα θα είναι δυσμενείς.

Με το αίτημα του ΠΑΣ, είχε συμφωνήσει και ο Παναθηναϊκός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα αυτό απάντησε η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, υποστηρίζοντας ότι βάσει Κανονισμού, η αλλαγή της έδρας είναι παράνομη.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την αιτιολογία της ανωτέρας βίας και με δεδομένο μάλιστα ότι και οι δύο ομάδες συμφωνούσαν.

Μπορεί πάλι να ισχύει αυτό που κάποιες κακές γλώσσες διέρρεαν, ότι η ΕΠΟ δεν δέχτηκε το αίτημα της αλλαγής έδρας για να μην φωνάζει ο Ολυμπιακός, ότι παραμονές ντέρμπι, εξυπηρετούν τον Παναθηναϊκό για να αποφύγει το ταξίδι στα Γιάννινα και να είναι πιο ξεκούραστος…

Η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η για πολλοστή φορά τουλάχιστον αστεία και μακριά από τα διεθνή σύγχρονα δεδομένα διεξαγωγής των αγώνων Κυπέλλου εκ μέρους της ομοσπονδίας, δυστυχώς δεν έχουν τελειωμό.

Την ίδια χρονική περίοδο που σε όλη την Ευρώπη οι αγώνες Κυπέλλου προσφέρουν ξεχωριστές συγκινήσεις, με συναρπαστικά ματς και αποκλεισμούς ποδοσφαιρικών κολοσσών από μικρότερες ομάδες (Μπάγερν, Ρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης κλπ), εδώ κάθε χρόνο η υποβάθμιση συνεχίζεται.

Καμία μέριμνα εγκαίρως (από τον Ιούλιο τουλάχιστον) για οργάνωση και εναλλακτικά σενάρια λόγω κορωνοϊού. Το Κύπελλο φέτος έγινε και πάλι υπόθεση των ομάδων της Super League, κάποιοι αγώνες στην αρχή της σεζόν με ομάδες από την Football League, έγιναν μεν αλλά στην πορεία είναι σαν μη γενόμενοι.

Χρόνια τώρα πέρα από την κωμωδία με την έδρα του τελικού, τους τελικούς ντροπής με επεισόδια έστω και κεκλεισμένων των θυρών, το Κύπελλο Ελλάδος έχει χάσει παντελώς την παλιά του αίγλη.

Όσο δεν αποφασίζεται η διεξαγωγή του με τρόπο που να αφήνει περιθώριο για εκπλήξεις (μονοί αγώνες ως τους 8 με γηπεδούχους τις ομάδες από τις μικρότερες κατηγορίες κλπ), τόσο θα περνά στην ανυπαρξία και απλώς γίνεται το χατίρι των «μεγάλων» σε βάρος του ίδιου του θεσμού.