Η Αγγλία δίνοντας μαθήματα αυτοπεποίθησης, ψυχραιμίας, αποτελεσματικότητας και σιγουριάς, νίκησε 3-0 την αξιόμαχη στο πρώτο ημίχρονο Σενεγάλη και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 του Κατάρ, προσφέροντας στους ποδοσφαιρόφιλους όλης της γης, τη χαρά να απολαύσουν ένα μεγάλο ντέρμπι, καθώς θα αντιμετωπίσει στους 8 τη Γαλλία, το προσεχές Σάββατο 10/12.

Ads

Τα «τρία λιοντάρια» συνάντησαν δυσκολίες στο πρώτο ημίωρο, όμως κόντρα στη ροή του ματς προηγήθηκε με τον Χέντερσον και έκτοτε έχοντας τον απόλυτο έλεγχο δεν ανησύχησε ουσιαστικά ξανά.

Ο Χάρι Κέιν έκανε δύο τα γκολ της ομάδας του στο φινάλε του πρώτου μέρους, με το πρώτο γκολ του στο φετινό Μουντιάλ και ο Σακά στο δεύτερο ολοκλήρωσε την επιθετική επίδοση για την Αγγλία, που πανηγύρισε μία άνετη νίκη και ονειρεύεται μία δεύτερη σερί παρουσία σε τετράδα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Σενεγάλη, τα «λιοντάρια της Τεράνγκα», επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά από μία αξιοπρεπέστατη πορεία στη διοργάνωση, έχοντας εκτός από την καλή παρουσία τους εντός αγωνιστικού χώρου, την πιο πολύχρωμη και γεμάτη μουσική και χορό κερκίδα του τουρνουά.

Ads

Εκ νέου σχηματισμό 4-3-3 επέλεξε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με τον Πίκφορντ στην εστία και τους Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ και Σο στην άμυνα. Τριάδα στα χαφ έπαιξαν οι Χέντερσον, Ράις και Μπέλιγχαμ με τους Φόντεν και Σάκα στα άκρα, πλάι στον Κέιν.

Από την άλλη, ο Αλιού Σισέ κατέβασε τη Σενεγάλη με 4-2-3-1, έχοντας τον Ε. Μεντί κάτω από τα δοκάρια και τους Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό και Γιακόμπς στην άμυνα. Στον άξονα επιλέχτηκαν Ν. Μεντί και Σις, με Ι. Σαρ, Ι. Εντιαγέ και Ντιατά πίσω από τον Ντιά.

Η πρώτη φάση άργησε να έρθει, καθώς παρά την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχαν οι Άγγλοι στα πρώτα λεπτά, υστερούσαν στην τελική πάσα. Εντέλει πρώτοι απείλησαν οι Σενεγαλέζοι, με τον Σαρ να σουτάρει ψηλά άουτ από πλεονεκτική θέση στο 23’.

Εννέα λεπτά αργότερα, ο Ντιά μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και έπιασε το σουτ αλλά είδε τον Πίκφορντ να αποκρούει εντυπωσιακά με το ένα χέρι.

Κι όμως κόντρα στην εικόνα του παιχνιδιού στο 38’ οι Αφρικανοί είδαν την Αγγλία να σκοράρει στην πρώτη της ευκαιρία.  Ο Κέιν βρήκε τον Μπέλιγχαμ και εκείνος έσπασε την κατάλληλη στιγμή στον Χέντερσον, που με συρτό σουτ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ (1-0).

Σε εκείνη τη φάση τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» έχασαν τη συνοχή και αυτοσυγκέντρωση τους, με τον Κέιν να έχει σουτ άουτ στο 41’ και τελικά να φτάνει στο πρώτο του γκολ στο φετινό Μουντιάλ στο 45+3′. Και πάλι είχε συμμετοχή ο Μπέλιγχαμ, που έκανε εξαιρετική προσπάθεια και τροφοδότησε τον Φόντεν, ο οποίος βρήκε με μία τον αρχηγό της ομάδας και εκείνος τελείωσε ιδανικά τη φάση για το 2-0.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τριπλή αλλαγή από πλευράς Σισέ, με το ματς να ανοίγει λόγω της ανάγκης της Σενεγάλης να βρει γρήγορα γκολ. Για μία ακόμη φορά όμως, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μεντί, με τον Σάκα να τελειώνει υποδειγματικά τη φάση για το 3-0, μετά το γύρισμα του Φόντεν στο 57’.

Η… σεμνή τελετή τελείωσε κάπου εκεί, με το υπόλοιπο της αναμέτρησης να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Με το μυαλό ήδη στη Γαλλία, οι Βρετανοί κατέβασαν στροφές και δεν απειλήθηκαν μέχρι το τέλος, παίρνοντας μία ξεκούραστη πρόκριση.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (76’ Ντάιερ), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (82’ Φίλιπς), Μπέλιγχαμ (76’ Μάουντ), Ράις, Φόντεν (65’ Γκρίλις), Σάκα (65’ Ράσφορντ), Κέιν

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιακόμπς (85’ Μπαλό-Τουρέ), Ν. Μεντί, Σις (46’ Π. Γκέιγ), Ι. Σαρ Ι. Εντιαγέ (46’ Ντιένγκ), Ντιατά (46’ Π. Σαρ), Ντιά (72΄Ντιεντιού)

Διαιτητής: Ιβάν Μπάρτον (Ελ Σαλβαδόρ)