Οι Μαροκινοί οπαδοί «εξερράγησαν» από χαρά καθώς η ομάδα τους έγινε η πρώτη από την Αφρικανική ήπειρο που έφτασε σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεμίζοντας το στάδιο με τις φωνές τους, τα κλάματα, χορεύοντας παράλληλα και τραγουδώντας στους δρόμους της πατρίδας.

Ads

«Μας έκαναν χαρούμενους και περήφανους και απέδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν στον τελικό. Γιατί όχι; Είμαστε τόσο περήφανοι γι΄ αυτήν την ομάδα που υποστηρίζεται από την Αφρική και τους Άραβες», είπε η Σιχάμ Μοταχίρ, μια νεαρή γυναίκα στο Ραμπάτ, όπου οι καφετέριες είχαν γεμίσει με φιλάθλους που παρακολουθούσαν τον αγώνα.

Η νίκη με 1-0 επί της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν η τρίτη για το Μαρόκο επί μιας ευρωπαϊκής ομάδας με υψηλή βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και εκ των φαβορί της διοργάνωσης για τον τίτλο.

Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης και της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, έγραψε στο Twitter, χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα για να τονίσει τον ενθουσιασμό του:

Ads

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ! ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ! ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΟΥ AΤΛΑΝΤΑ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΟΚΟ.»

Σε ένα καφέ στο Αμπιτζάν, όπου οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τον αγώνα και έπιναν μπύρα για να γιορτάσουν τη νίκη, ο πελάτης Ζιλ Γκουλ είπε ότι οι κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν περήφανοι για τη νίκη του Μαρόκου. «Μέσω του Μαρόκου η Αφρική μόλις έδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί κι άλλες ηπείρους στο ποδόσφαιρο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Ουάου, ουάου… Μαρόκο! Είναι μια μεγάλη χαρά! Η Αφρική λάμπει! Προχώρα Αφρική!», φώναξε ο 28χρονος Αγκουε Τζέφερσον, ένας οδηγός στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ.

Καθώς ο αγώνας τελείωνε, οι οπαδοί του Μαρόκου φώναζαν όλοι μαζί «Ολε, ολέ, ολέ!», πνίγοντας τις φωνές των Πορτογάλων φιλάθλων και σφυρίζοντας κάθε φορά που οι Ίβηρες έπαιρναν την κατοχή της μπάλας.

Ένας άνδρας που φορούσε την κόκκινη και πράσινη σημαία του Μαρόκου και την ποδοσφαιρική του στολή σήκωσε τα χέρια του σε στάση προσευχής καθώς το ματς πήγαινε στο φινάλε του, φωνάζοντας «Θεέ μου, ω Θεέ μου».

Στο box των δημοσιογράφων, ένας σεκιούριτι ούρλιαζε από χαρά για τον θρίαμβο του Μαρόκου κι αγκάλιασε έναν Μαροκινό δημοσιογράφο, ο οποίος έκλαιγε από ευτυχία.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, χιλιάδες οπαδοί συνωστίστηκαν στους δρόμους, ξεχύθηκαν προς τις κεντρικές πλατείες της πόλης όπου συνήθως γιορτάζονται οι επιτυχίες της Εθνικής ομάδας.

«Τα τελευταία λεπτά έμοιαζαν με αιώνες», είπε ένας οπαδός, ο Σαμίρ Σαγκρί, καθώς «έγινε ένα» με το πλήθος που βγήκε από το καφέ για να πανηγυρίσει και στη συνέχεια όλοι μαζί να κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης.

«Το Μαρόκο δείχνει ότι οι αφρικανικές ομάδες μπορούν ν΄ αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο», πρόσθεσε.

image 

image 

image