Έπειτα από ένα πραγματικό ντέρμπι, με ένταση και συγκλονιστικό φινάλε, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό για τη 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1, έβαλε τέλος στο αήττητο του και έδωσε νέο ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου.

Ads

Σε ένα απόλυτα ισορροπημένο παιχνίδι, η «Ένωση» σε ανύποπτη στιγμή σκόραρε και διαφύλαξε ως το τέλος το σκορ νίκης, μείωσε τη διαφορά της από την κορυφή και τους πράσινους στους τέσσερις βαθμούς, ενώ έβαλε «φωτιά» συνολικά στο πρωτάθλημα αφού ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι στο -7 πλέον.

Έσκασε κροτίδα κοντά στον Μπρινιόλι και υπήρξε προσωρινή διακοπή, με την ΑΕΚ να χτυπά στην επανέναρξη του ματς από αυτή τη φάση και να σκοράρει με τον Πινέδα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μια οκτάλεπτη διακοπή λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα καπνογόνα, λίγο μετά πέναλτι υπέρ της, που απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, δοκάρι του Ιωαννίδη και αγωνία ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Με τον Παναιτωλικό εντός έδρας παίζει η ΑΕΚ την επόμενη αγωνιστική, με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα ο Παναθηναϊκός.

Ads

Η βαθμολογία

image

Με το κλασικό 4-4-2 κατέβασε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αθανασιάδης κάτω από τα δοκάρια, με τους Βίντα και Μουκουντί στα στόπερ, τον Σιντιμπέ δεξιά και τον Χατζισαφί αριστερά. Σιμάνσκι και Γιόνσον είναι στο κέντρο, στα δεξιά ο Άμραμπατ, αριστερά ο Πινέδα και ο Λιβάι Γκαρσία με τον Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης, με τον τελευταίο να έχει πιο ελεύθερο ρόλο.

Με 4-2-3-1 παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Μπρινιόλι στο τέρμα, με τους Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον και Χουάνκαρ στην άμυνα. Ρούμπεν και Κουρμπέλης στον άξονα, με τους Παλάσιους, Μπερνάρν, Βέρμπιτς στη μεσοεπιθετική τριπλέτα και τον Σπόραρ στην κορυφή της επίθεσης.

Αρκετά προσεκτικές οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ δεν έβγαλε στο χορτάρι το… κλασικό πρέσινγκ, αφού δεν ήθελε να δώσει χώρους στον αντίπαλο και ψάχτηκε περισσότερο στην κόντρα και λιγότερο σε σετ παιχνίδι. Έτσι ήρθε και η πρώτη της επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ στο 9ο λεπτό, που ξεκίνησε από πάτημα του Λιβάι στον Ρουμπέν, με το γέμισμα του επιθετικού της ΑΕΚ να απομακρύνεται από τον Κουρμπέλη.

Ένα σκίσιμο στο χέρι του Χατζισαφί και μια τετράλεπτη, τουλάχιστον, διακοπή στο ματς έριξε υπερβολικά τον ρυθμό, με τον Παναθηναϊκό να απειλεί στο 20ο λεπτό με κομπίνα από εκτέλεση φάουλ και τον Βέρμπιτς να σουτάρει πάνω στα σώματα. Πέντε λεπτά αργότερα, οι «πράσινοι» έφυγαν γρήγορα στην κόντρα και ο Σπόραρ έκανε το γύρισμα, με το τελείωμα του Παλάσιος να είναι κάκιστο.

Η ΑΕΚ είχε στοχεύσει το τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα. Πήρε μέτρα στο γήπεδο, άρχισε να ανεβάζει την πίεσή της αλλά όχι τόσο ψηλά και τις γραμμές της. Παρότι ήλεγχε τον ρυθμό, δεν κατάφερε να βρει τους χώρους που θα ήθελε απέναντι στον καλοστημένο Παναθηναϊκό, ούτε και να φτιάξει την κλασική ευκαιρία με το 0-0 να σφραγίζει τις -ημιτελείς- προσπάθειες των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος.

Ο Λιβάι Γκαρσία ήταν περιορισμένος από τον Σένκεφελεντ, αλλά στο δεύτερο μέρος άλλαξε μεριά και έπεσε πάνω στον Μάγκνουσον, βρίσκοντας περισσότερους χώρους για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και τη δύναμή του.

Η πρώτη φάση της επανάληψης ανήκε στον Παναθηναϊκό και ήταν η μεγαλύτερη του παιχνιδιού, ως εκείνη τη στιγμή. Ήταν το 54ο λεπτό όταν ο Μπερνάρ έκανε υπέροχη ατομική ενέργεια και τελείωμα με το μυτάκι αλλά ο Αθανασιάδης απογειώθηκε για να κρατήσει το μηδέν.

Ο Γιοβάνοβιτς έβαλε τον Τσέριν αντί του Βέρμπιτς και άλλαξε τον σχηματισμό σε 4-3-3, με το ματς να κυλάει χωρίς φάσεις και σε χαμηλό τέμπο. Στο 66ο λεπτό το παιχνίδι διεκόπη προσωρινά, με κροτίδα να σκάει κοντά στον Μπρινιόλι που έπεσε στο έδαφος.

Με την επανεκκίνηση, οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιξαν με τη μία μετά το ελεύθερο του διαιτητή Νόμπρε, πιάνοντας στον ύπνο τους αντιπάλους τους, με τον Αραούχο να κάνει κεφαλιά πάσα στον Πινέδα, ο οποίος με διαγώνια τελείωμα «τρύπησε» τον Μπρινιόλι για το 1-0 μέσα σε πανζουρλισμό στην «OPAP Arena».

Ο Ιωαννίδης πήρε τη θέση του Κουρμπέλη και ο Παναθηναϊκός έπαιζε πλέον με καθαρό 4-4-2, με τον Αλμέιδα να πηγαίνει συντηρητικά το ματς από τον πάγκο και να προσέχει ιδιαίτερα τις κινήσεις του. Το παιχνίδι διακόπηκε για ένα οκτάλεπτο λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τα καπνογόνα και πήγαμε τελικά σε έξτρα 12λεπτο.

Και μπορεί οι φιλοξενούμενοι να «καίγονταν» για το γκολ της ισοφάρισης, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έβγαιναν πιο ορθολογικά μπροστά αλλά δεν είχαν, επίσης, καλές επιλογές.

Μέχρι που φτάσαμε στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Βίντα χωρίς λόγο και αιτία άφησε την μπάλα να περάσει από πάνω του, με τον Ιωαννίδη να ρολάρει στον αντίπαλό του, να πηδά πάνω από το φουριόζικο τάκλιν του Μουκουντί και να περνά τον Αθανασιάδη. Παρόλα αυτά, το γεγονός πως ήταν σε πλάγια θέση, έκανε δύσκολο το τελείωμά του ουσιαστικά σε κενή εστία, σταματώντας στο δεξί δοκάρι.

Αμέσως μετά η ΑΕΚ έφυγε στην κόντρα και ο Φερνάντες κέρδισε πέναλτι από τον Σένκεφελντ. Ο Λιβάι ανέλαβε την εκτέλεση στο 90’+10’ αλλά είδε τον Μπρινιόλι να αποκρούει και να κρατά «ζωντανή» την ομάδα του, η οποία δεν κατάφερε εν τέλει να αποφύγει την πρώτη της ήττα στο φετινό πρωτάθλημα.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Άμραμπατ (81′ Τσούμπερ), Πινέδα (90′ Φερνάντες), Γκαρσία, Αραούχο (90+11′ Μήτογλου)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας (89′ Βαγιαννίδης), Πέρεθ (89′ Τσόκαϊ), Κουρμπέλης (70′ Ιωαννίδης), Μπερνάρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς (55′ Τσέριν), Σπόραρ

Διαιτητής: Νόμπρε Αντόνιο (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Ριμπέιρο Πέδρο, Κόστα Τιάγκο (Πορτογαλία)
4ος Διαιτητής: Σιδηρόπουλος Αναστάσιος (Δωδεκανήσου)
VAR: Μέλο Φάμπιο (Πορτογαλία)
AVAR: Πάτρας Πέτρος (Μακεδονίας)