Η ΑΕΚ πήρε μία ακόμη καθοριστική νίκη στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς επικράτησε 3-1 του Άρη στην OPAP Arena, για την 4η αγωνιστική των Playoffs της Super League, στον απόηχο των γεγονότων με την αντικατάσταση της Πολωνικής διαιτητικής ομάδας.

Ads

Λυτρωτής ο Τσούμπερ που σημείωσε δύο γκολ, στη δύσκολη αλλά δίκαιη νίκη για την Ένωση, που είναι μόνη πρώτη (69β.), στο +3 από τον Παναθηναϊκό και στο +6 από τον Ολυμπιακό, αναμένοντας και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους ντέρμπι κι ενώ θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των playoffs, παίζοντας στο Καραϊσκάκη την προσεχή αγωνιστική κόντρα στους ερυθρόλευκους.

Στους 41 πόντους παρέμεινε ο Άρης και στο +1 από τον Βόλο, τον οποίο θα αντιμετωπίσει την επόμενη αγωνιστική στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Η βαθμολογία

image

Ads

Ο Ματίας Αλμέιδα διατήρησε το 4-4-1-1 για την ΑΕΚ, αφήνοντας ωστόσο στον πάγκο τον Πινέδα. Στην εστία ήταν ο Αθανασιάδης, στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά οι Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας και Χατζισαφί. Δίδυμο στα κεντρικά χαφ οι Γιόνσον και Σιμάνσκι, με τον Ελίασον στο δεξί άκρο και τον Γκατσίνοβιτς στο δεξί. Πίσω από τον Γκαρσία κινούταν ο Αραούχο.

Σε ότι αφορά τον Άρη, ο Απόστολος Τερζής επέλεξε το 4-3-3, επαναφέροντας τον Κουέστα κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξί και στο αριστερό άκρο της άμυνας τοποθέτησε τους Εμπακατά και Πίρσμαν, αντίστοιχα, ενώ στο κέντρο αυτής σταθερά τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς. Την τριάδα στα χαφ αποτελούσαν οι Ετέμπο, Νταμπό και Νταρίντα, με τους Πάλμα και Ιτούρμπε να πλαισιώνουν στην επίθεση τον Καμάτσο που είχε τον ρόλο του σέντερ φορ.

Πολύ καλός ο ρυθμός στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι δύο ομάδες με εξαιρετικές συνεργασίες. Αυτή των Αραούχο και Λιβάι (κεφαλιά του πρώτου) στο 2′ δέχτηκε το ενστικτώδες «στοπ» του Κουέστα, ενώ εκείνη των Ιτούρμπε και Καμάτσο στο 6′ κατέληξε με την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των δικτύων από σουτ του τελευταίου.

Ακόμα μία καλή συνεργασία για τους φιλοξενούμενους στο 10′ (Ιτούρμπε, Νταμπό, Νταρίντα), με το τελείωμα του Νταρίντα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Γενικότερα, ο Ιτούρμπε χάρη στην ταχύτητα και τον διασκελισμό του δημιούργησε ορισμένα θέματα στην άμυνα των γηπεδούχων στην αρχή και συγκεκριμένα στην πλευρά των Χατζισαφί και Τζαβέλλα.

Ωστόσο, αρκετά γρήγορα η «Ένωση» ανέλαβε τα ηνία. Είχε την κυκλοφορία, με τον Άρη να την περιμένει πιο πίσω και επιχειρούσε αρκετές πλαγιοκοπήσεις και σέντρες. Εξού και αύξησε την πίεσή της απειλώντας σταθερά. Χαρακτηριστικές οι στιγμές με Γκατσίνοβιτς (12′) και Αραούχο (17′).

Στο 29′ ο Τόλης Τέρζης αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του, καθώς ο Μπράμπετς τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση και στη θέση του πέρασε ο Ενκουλού. Μάλιστα, η κακή αυτή συγκυρία προκάλεσε και μία από τις πιο ωραίες στιγμές στην αναμέτρηση, αφού ο κόσμος των γηπεδούχων χειροκρότησε τον Τσέχο κεντρικό αμυντικό ενώ μεταφερόταν -έχοντας ξεσπάσει σε δάκρυα- εκτός αγωνιστικού χώρου.

Για να φτάσουμε στο 35′, όταν ο Ετέμπο ανέτρεψε τον Ελίασον εντός περιοχής με τον Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο να δείχνει πέναλτι (οι γηπεδούχοι είχαν διαμαρτυρηθεί για πέναλτι και λίγο νωρίτερα για χέρι του Νταρίντα). Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έστειλε την μπάλα κάτω δεξιά για το 1-0, με τον Κουέστα να πέφτει αντίθετα.

Στα επόμενα λεπτά μέχρι και το φινάλε και οι δύο ομάδες είχαν τις στιγμές τους. Ωστόσο εκείνος που βρήκε το γκολ ήταν ο Άρης στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Σε μια φάση «δώρο» από την άμυνα της ΑΕΚ, με τον Καμάτσο να επωφελείται από την ασυνεννοησία των Αθανασιάδη και Βίντα (λάθος κυρίως του δεύτερου) και στην εξέλιξη της φάσης ο Πάλμα να στέλνει με τρομερό σουτ την μπάλα στο δοκάρι, ο Ιτούρμπε να παίρνει το «ριμπάουντ» και γράφοντας από κοντά το 1-1 να τιμωρεί τον «δικέφαλο».

Η ΑΕΚ μπήκε «φουργιόζα» και αποφασισμένη να ανακτήσει άμεσα το προβάδισμά της. Αρχικά, προειδοποίησε με τους Γκατσίνοβιτς (47′) και Γκαρσία (48′), για να έρθει το 55′, όταν ο Λιβάι κατέβασε εντός περιοχής στον ολομόναχο Αραούχο, τον οποίο νίκησε εκ νέου ο Κουέστα.

Κι αφού δεν το έβαλε εκεί η «Ένωση» παραλίγο να τιμωρηθεί (και πάλι) αμέσως μετά από τον Άρη. Κι αυτό διότι στο 58′ ο Νταμπό έβγαλε με μαγική κάθετη στον Καμάτσο, ο οποίος έφυγε απέναντι από τον Αθανασιάδη τσιμπώντας ιδανικά την μπάλα από πάνω του. Ωστόσο, το έπραξε από οριακή θέση, με τον Ευαγγέλου από το VAR να ενημερώνει σωστά τον Διαμαντόπουλο ότι υπάρχει οφσάιντ.

Στο 67′ ύστερα από φάση διαρκείας για την ΑΕΚ και ενώ ο Ματίας Αλμέιδα είχε προχωρήσει σε τριπλή αλλαγή (οι Τσούμπερ, Πινέδα και Φερνάντες αντί των Αραούχο, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον), ο Λιβάι έπιασε το σουτ, με την μπάλα να καταλήγει κοντά στη μασχάλη του Ενκουλού και τον Διαμαντόπουλο να δείχνει πέναλτι. Ωστόσο, μετά από εκ νέου εξέταση στο VAR πήρε και πάλι την απόφαση του πίσω για φάουλ του Ρότα στον Πάλμα στο ξεκίνημα της φάσης.

Η μπάλα πλέον πήγαινε πάνω-κάτω. Στο 73′ ο Νταμπό απείλησε με κεφαλιά, για να απαντήσει η ΑΕΚ στο 79′, με τον Κουέστα να έχει ακόμα μία σπουδαία απόκρουση στο διαγώνιο τετ-α-τετ με τον Τσούμπερ.

Ο Ελβετός άσος όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα, η οποία έλαβε χώρα στο 82′: Υπέροχο γύρισμα με την πλάτη, μετά από κατέβασμα του προωθημένου Τζαβέλα, εξαιρετικό σουτ και 2-1. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από παίκτες, πάγκο και κόσμο των γηπεδούχων.

Ελάχιστα αργότερα, ακολούθησε τεράστια ένταση ανάμεσα στους πάγκους των δύο ομάδων ύστερα από σπρώξιμο στον Ρότα. Κι όταν αυτή κατευνάστηκε, πρώτα ήρθε το δοκάρι του Πινέδα για την ΑΕΚ στο 90’+1′ και στο 90’+5′ το δεύτερο γκολ του Τσούμπερ για το τελικό 3-1.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης – Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί – Ελίασον (61′ Φερνάντες), Γιόνσον (76′ Μάνταλος), Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς (60′ Πινέδα) – Γκαρσία (90’+7′ Μοχαμάντι), Αραούχο (60′ Τσούμπερ).

Άρης (Απόστολος Τερζής): Κουέστα – Εμπακατά (81′ Χριστοδουλόπουλος), Φαμπιάνο, Μπράμπετς (29′ Ενκουλού), Πίρσμαν – Ετέμπο (46′ Ντουκουρέ), Νταμπό, Νταρίντα – Ιτούρμπε (61′ Οντουμπάτζο), Καμάτσο, Πάλμα (81′ Μαζικού)

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος Αριστοτέλης (Αρκαδίας)
Βοηθοί: Μπουξμπάουμ Ράιχαρντ (Αν. Αττικής), Πετρόπουλος Τρύφων (Αρκαδίας)
4ος Διαιτητής: Βεργέτης Χρήστος (Αρκαδίας)
VAR: Ευαγγέλου Άγγελος (Αθηνών)
AVAR: Φωτόπουλος Ανδρέας (Αθηνών)